Egy szárhegyi a magyar válogatottban

Becze Tihamér (Titi)

Becze Tihamér (Titi) gyergyószárhegyi fiatalember, a Csíkszereda hoki csapatának erőssége tagja a magyar jégkorong válogatott keretének.

Becze Tihamér 1990. december 20-án született a közeli Gyergyószentmiklóson. Családja szárhegyi, jelenlegi családi vállalkozása is itt van. Kisgyerekként, a két nagyapja és édesapja legnagyobb büszkeségére, már korán korcsolyát húzott, és nagyon hamar beleszeretetett a jégkorongba. Legelső szakmai támogatói és edzői éppen akkor élesztették újra a szárhegyi jégkorongot, amikor ő feltűnt. Oktatói és szakmai tanácsadói (Gábor László, Csergő László veterán profi jégkorongozó, később Becze Árpád szintén veterán, profi jégkorongozó, illetve Györffy Gábor) már korán, és mondhatni időben észrevették a „tanonc” tehetségét.

Iskolai tanulmányait 8. osztályos korától Budapesten folytatta, ahol a falu szülöttje, Bartalis József egykori román válogatott játékos családja vette pártfogás alá, és fiúkkal, Bartalis Istvánnal együtt jégkorongozhatott tovább a Budapest Stars csapatában. Első edzője, a magyar jégkorongsport nagy fellendítője, a szintén erdélyi Kercsó Árpád és Váradi Csaba volt.

Tihamér – Titi – közben a román U18 és U20-as válogatott legjobb játékosa címet nyerte el.

2009-ben Bartalis István invitálására Svédországba, a Mörrums U20-as gárdájához szerződött, de a szíve egy év után hazahúzta. Az SC Csíkszereda vezetői hazacsábították. Ezekben az években szárnyalt a csíki együttes. 2011–2013 között 3-szor lett román bajnok a HSC Csíkszereda. Becze a csapat erőssége volt, és meghívást kapott a román válogatottba. Első meccsén a lengyelekkel szemben Románia egyetlen gólját ő szerezte.

2013-ban így nyilatkozott: „Jól érzem magam Csíkszeredában. Tavaly a szezon előtt voltam egy körúton a finn második vonalban, ahol a Tuto szerződést kínált, de nem tudtunk megegyezni az anyagiakban. Külföld? Természetesen, még nem mondtam le semmiről! Nyitott vagyok bármire.”

Meg is történt a váltás. 2014–2018 között 4 szezont játszott le Magyarországon.

Az első sikeres Dunaújvárosi Acélbikáknál töltött év végén Becze Tihamér megnősült, és feleségének nem találtak itt megfelelő állást. Budapesten igen, így Újpestre szerződött, de itt hiányzott az inspiráló közeg, és visszament Dunaújvárosba, majd 1-1 idény Miskolcon és Fehérváron. Sokszor kopogtatta a válogatottság kapuját, de valami mindig közbeszólt. Pedig 2014-ben a Magyarországra szerződését a válogatottság is inspirálta. Akkor így nyilatkozott: „Erről még nem mondtam le. Olyan teljesítményt szeretnék nyújtani a következő szezonban is, hogy a magyar válogatott vezetői legalább a bő keretbe behívjanak. Szeretném, ha kapnék esélyt a bemutatkozásra, hiszen nagyon sokat küzdöttem érte. És ha esetleg már ott lennék, mindent megtennék, hogy ott is maradjak.”

A játékról alkotott elképzeléséről ezt mondta: „A csapatom győzelméért mindig mindent meg fogok tenni. Ebbe a mindenbe sokféle dolog beletartozik, de igyekszem a sportszerűség keretein belül maradni. A szurkolók abból ítélnek meg, amit a pályán nyújtok, és tényleg sokat számít, hogy milyen mez van rajtam. Sokszor fordult elő, hogy odajöttek hozzám, és őszintén elmondták, mennyire antipatikus voltam, amíg ellenfélként érkeztem, de nagyon örülnek, hogy hozzájuk igazoltam. Nem tagadom, engem motivál, ha az ellenfél szurkolói szidnak. Akkor tudom, hogy valamit jól csinálok.”

Milyen érdekes az élet! 2018-ban hazament, és ismét az SC Csíkszereda játékosa lett. Az ERSTE Ligában játszanak azóta is, ahol magyar és székely csapatok küzdenek egymással. Óriási, testvér-testvér elleni harcok ezek, ahogyan a hoki jellege megkívánja. És teljesült az álom is!

Jarmo Tolvanen, a magyar válogatott finn szövetségi kapitánya 2018 decemberében behívta a válogatott keretébe, és be is mutatkozott a magyar válogatottban. 2019-ben is volt lehetősége a címeres mezt felhúzni, aztán jött 2020. Márciustól szüneteltek a bajnokságok, a válogatott decemberig nem játszott. Közben szövetségi kapitánycsere is történt. A kanadai Sean Simpson október végén keretet hirdetett, és az erdélyi csapatokból egyedüli székely fiúként Becze Tihamér benne van. Most ragadd meg a marsallbotot!

Danguly Ervin, a jelenlegi polgármester – a 2013-ból idézett riport szerzője – már akkor ezt mondta: „Székelyföldön nem véletlenül van minden településen jégkorongpálya, nem véletlenül vagyunk mi büszkék erre a sportágra és sportolóinkra, nem véletlenül áll jól gyerekeink lábán a korcsolya. Nem véletlen, hogy tudunk nagyjainkról, tiszteljük őket, és be kell vallani szárhegyiesen: Büszkék vagyunk rájuk!”

Vecsésen is járt 2012-ben. A Tavaszi Fesztiválra érkezett Szárhegyről serdülő leány csapat és fiú old boys gárda. Testvérével, Hunorral erősítették a szárhegyi együttest, akkor beszélgettem vele. Egy szóval sem említette, hogy többszörös román bajnok és válogatott hokis. Talán ez a szerénység is a siker egyik záloga. Szép családja van, és családi turista vállalkozással tervezi jövőjét – Székelyföldön.

Hajrá Titi! Mi, vecsésiek is büszkék vagyunk Rád!

Szalontai János