Kanyarodósáv kialakításával csökkentenék a torlódást a nagysorompónál

Újabb lépések történtek a Telepi út–Dózsa György út közötti vasúti átkelőnél jelentkező forgalmi problémák enyhítésére.

Tavaly év végén Szlahó Csaba polgármester és Szűcs Lajos országgyűlési képviselő közösen kereste fel Homolya Róbertet, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatóját, hogy a témában felmerült kérdéseket megvitassák.

– Nagy öröm számunkra, hogy a tavalyi forgalomtechnikai beruházások jól sikerültek, az új lámpás kereszteződések és a gyalogátkelők mind a biztonságos közlekedést szolgálják. A vasúti közlekedéshez kapcsolódó forgalmi kérdésekben is szeretnénk előrébb lépni, ezért azon dolgozunk, hogy támogatást szerezzünk a nagysorompót kiváltó külön szintű csomópont kialakítására. Ez nem lesz egyszerű, mert egy igen drága beruházásról van szó, ráadásul a helyszín is igen szűkös, ezért az is elképzelhető, hogy más megoldást kell keresnünk. Azt tudjuk, hogy a MÁV nem tud annyi pénzt előteremteni, amennyi a beruházáshoz kell, ezért arra kértük Homolya Róbert urat, vizsgálják felül, hogyan lehetne gyorsítani a vasúti átjárón való átkelést, mert sokszor percekig nem jön vonat, a sorompót mégsem nyitják fel – mondta Szlahó Csaba polgármester.

A korábbi forgalomtechnikai változtatásokkal (kanyarodási irányok átszervezése, egyirányúsítás) sikerült némileg gördülékenyebbé tenni a forgalmat, a helyzetet pedig tovább javíthatja a Dózsa György útról a Kinizsi utca irányába tartó kanyarodósáv kialakítása, aminek a tervezése már folyamatban van. Az új sávba 6-8 autó is be tudna sorolni, ezáltal kevésbé torlódna fel a vasút felől érkező kocsisor a Dózsa György úton, így a vasúti átjárón is gördülékenyebben haladhatna át a forgalom.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztővel együttműködve most arra is lehetőség nyílik, hogy a kanyarodósáv megépítése állami támogatásból valósuljon meg, ezáltal mintegy ötvenmillió forintot spórolhatna város.

varga