„Vecsés a kialakult nehéz helyzet ellenére is remekül teljesített”

A térség országgyűlési képviselőjét, dr. Szűcs Lajost kérdeztük egyebek között az elmúlt év eredményeiről, a koronavírus-járvány miatt jelentkező gazdasági nehézségekről, az önkormányzatokat érintő iparűzési adó elvonással kapcsolatos hírekről és a „nagysorompó” körül kialakult forgalmi problémákról.

– Eseménydús volt a tavalyi év, amely forgatókönyvét egy furcsa rendező, a koronavírus írta. Ha visszatekint 2020-ra, hogyan értékeli a 7. választókerület szempontjából?

– Bár a vírus ellenei védekezés soha nem látott helyzetet teremtett, és sok munkát, szervezést, erőforrást kívánt az emberektől és az önkormányzatoktól, elmondhatjuk, hogy helyt álltunk ezen a téren is. Nem engedhetjük meg, hogy a vírus megbénítsa az országot.

– Ön vagy valamelyik családtagja megfertőződött?

– Nem, szerencsére nem kaptuk el. De volt az ismerőseim között, aki átesett a fertőzésen. Már jól van, de elmondta, hogy nehéz napokon van túl. Továbbra is fontos, hogy betartsunk minden előírást és védekezzünk a járvány ellen. Most már karnyújtásnyira van a lehetőség, hogy legyőzzük a vírust.

– A járvány második hulláma talán nagyon lassan, de csillapodik. Az eddigi tapasztalatok alapján láthatjuk, hogy tényleg nincs más hatékony megoldás, csak a vakcina. Ön beadatja magának az oltást? Mit üzen azoknak, akik kételkednek az oltóanyagokban?

– Igen, beadatom az oltást. Már regisztráltam a vakcinainfo.gov.hu weboldalon, és erre bíztatok mindenkit. Ahhoz, hogy visszatérhessünk a megszokott, korlátozások nélküli életünkhöz, az kell, hogy minél többen védettek legyünk. Ezt az oltással tudjuk elérni.

– A járvány hatására tavaly sokan elvesztették az állásukat, és vállalkozások mentek tönkre. E tekintetben hogy áll a 7. választókerület?

– Miniszterelnök úr mondta, hogy a cél az, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi munkahelyet hozzunk létre. A mi választókerületünk élen jár ezen a téren, sőt, jóval több munkahely lesz már idén is, mint amennyi a vírus előtt volt.

– Üllőn a Lenovo épít gyárat, a beruházás eredményeként pedig ezer új munkahely jön létre. Más településeken is várható munkahelyteremtő beruházás?

– Így van, a Lenovo ezer munkahelyet hoz létre Üllőn. Ugyanitt a Spar is jelentős beruházásokat hajt végre – szárazáru csarnokot építenek –, ami szintén munkahelyeket generál. A JYSK egy új, regionális raktárbázist hoz létre Ecseren, ez 300 embernek jelent majd állást. Közel kétezer új álláshely lesz Vecsés körzetében.

– Az elmúlt hetekben az iparűzésiadó-be­vé­telek elvonásáról lehetett hallani a médiában. Ezzel kapcsolatban még most is nagy a bizonytalanság, a városvezetők pedig joggal zúgolódhatnak, hiszen a települések bevételeinek legnagyobb része ebből az adónemből folyik be. Lehet már tudni, hogy mire számíthatnak az önkormányzatok, és milyen módon kompenzál az állam elvonás esetén?

– A kormány a kis- és középvállalkozások megsegítése érdekében felére csökkenti az önkormányzatok számára fizetendő iparűzési adót. A 25 ezer fő alatti települések esetében a kieső összeggel azonos nagyságú támogatást biztosít a kormány. A támogatást két egyenlő részletben kaphatják majd meg a helyhatóságok, legkésőbb 2021 júniusában, illetve októberében.

– A koronavírus-járvány gazdasági hatásai Vecsésen is érződnek, ennek ellenére nem lehetünk elégedetlenek a város elmúlt évi eredményeivel. Többek között folytatódtak az útfelújítások, és intézményfejlesztésre is volt módja a városnak. Mit gondol, milyen év vár idén Vecsésre?

– Vecsés város a kialakult nehéz helyzet ellenére is remekül teljesített. Az intézmények biztonságosan működtek a vírus alatt is; három utat is felújított az önkormányzat 200 millió forintból.

Ismerve a vecsési embereket, elmondhatom, hogy hasonlóan jól fognak alkalmazkodni az idei évhez, és közösen sikerrel fogjuk zárni. Két állami beruházás is megvalósul a városban: a kézilabda munkacsarnok és tanuszoda építését a kormány jóváhagyta 1,2 milliárd forintos költségvetéssel. A város a telkeket előkészítette és átadta a kivitelezés megkezdéséhez.

– Sok bosszúságot okoz a vecsésieknek a Telepi út–Dózsa György út közötti vasúti átjáró. Tavaly év végén Szlahó Csaba polgármester úrral közösen tettek lépéseket a probléma enyhítésére. Hol tart most az ügy, és milyen megoldásra van lehetőség?

– Polgármester úrral közösen jártunk a MÁV vezetésénél, hogy megoldást találjunk erre a problémára. A legszerencsésebb megoldás egy aluljáró lenne, de a MÁV-nak jelenleg nincs erre forrása, így most együtt keressük az alternatívákat, hogy ne kelljen néha akár 15 percet is várakoznia az autósoknak a vonatok miatt.

– Ön mit vár 2021-től? Tett valamilyen fogadalmat az év utolsó napján, amit mindenképpen szeretne megvalósítani?

– Azt várom 2021-től, amit szerintem mindnyájan szeretnénk: győzzük le a vírust, és térjünk vissza a normális életünkhöz. Amíg ez nem teljesül, addig is arra kérek mindenkit, hogy vigyázzunk egymásra!

VT info