Egy sportág, ami száz százalék koncentráció és fizikai erőkifejtés

A Sándor tanyán épülő sportkomplexum nem csak a labdarúgók számára készül, mint korábban beszámoltunk róla, a Vecsésen egyre inkább népszerűbb íjászok is tudnak majd ott gyakorolni a számukra kialakított pályákon. De vajon miért kell nekik külön pálya?

Sokszor probléma az olimpiai szakágban, hogy 70 méter a lőtáv, és kevés az olyan pálya, ahol ilyenen lehet gyakorolni. Ha itt ki tudunk alakítani egy ilyen pályát, az nagyon jó dolog, de szeretnénk mellette egy közösségi értelemben vett kis műhelyt kialakítani – mondta érdeklődésünkre Lévai Gábor, a szakosztály vezetője.

A szakember a sportággal a 90-es évek közepén ismerkedett meg, pár évig teljesen hobbi szinten csinálta. Kisebb kihagyás után 2010-ben talált vissza az íjászathoz, két évvel később egy versenyen ismerkedett meg a vecsési szakosztállyal, 2013 óta jár az egyesülethez, ahol egy jó társaságot és jó embereket ismert meg. De vajon mi a jó az íjászatban?

– Minden. A napi meló után nagyon jó kikapcsolódás agyilag, hiszen kipucolja az ember fejét, és át is mozgat. Száz százalék koncentráció és fizikai erőkifejtés, tökéletes rekreáció – mondta Lévai, aki Zuglóból jár ki városunkba a tréningekre.

Céljuk, hogy minél több gyereket szeretnénk bevonni az íjászatba. Ebben segítségükre lehet, hogy a Magyar Íjász Szövetség szeretne minél hamarabb kijuttatni versenyzőt az olimpiára.

– A szakosztályban valamennyien csak hobbi szinten űzzük a sportágat. Számunkra nem feltétlenül a 10-es körbe beletalálás a cél, ezt csak a laikusok gondolják így. Nekem az számít egy jól kivitelezett lövésnek, amiben minden rendben volt. Versenyen azért az eredmény a fontos” – mondta a szakember, aki tisztában van vele, hogy sportága eléggé ismétlésekre épülő sport, de véleménye szerint ez benne a szép.

Vecsésen tavaly ősszel volt egy kis átalakulás, jelenleg 20-25 fő körül van a létszám, gyerekek, felnőttek veteránok is edzenek a szakosztályban. Lévai szerint semmiképpen nem a mennyiség a fontos, úgy véli, 40-50 emberrel tud működni normálisan a szakosztály. De vajon mivel lenne elégedett a szakosztállyal kapcsolatban 5 év múlva?

– Mindenképpen szeretném, hogy legyen az egyesület keretében válogatott szintű versenyző. Az már mindegy, hogy pályán vagy terepen lesz valaki válogatott, hiszen nálunk gyakorlatilag minden szakág működik, így az említettek mellett 3d, és történelmi íjászat is van. Nem mindenki alkalmas mindenre, de megfelelő felkészüléssel mindenfajta versenyre lehet menni – mondta Lévai.

Ha valaki kedvet kapna, kipróbálhatja magát, mindenkit szeretettel várnak, és a kezdőknek tudnak felszerelést biztosítani, szakmai segítséget nyújtani. Részletes felvilágosítást a https://www.facebook.com/vecsesijasz/ oldalon lehet találni a szakosztályról.

Sz. Gy.