A járvány után újra elindult az élet a Bálint Ágnes Kulturális Központban

Új élet vette kezdetét a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központ-ban. A kormány megszüntette a veszélyhelyzet állapotot és ezzel feloldotta a kulturális intézmények kényszerzárlatát, így június 22-én újra indult a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központ.

Az információs pult ma már nyitva áll a nagyközönség előtt, és a kulturális intézmény a normál nyitvatartási időpontokban üzemel.

A színházterem mobillelátónak felújítása továbbra is zajlik, a megújult nézőtér az őszi évadban kerül majd átadásra. Az őszi programok a színházterem átadásának függvényében alakulnak majd, miközben az elmaradt előadások új időpontjai már most megtekinthetőek a kulturális központ Facebook-oldalán (www.facebook.com/kulturba), illetve a hivatalos honlapon (www.kulturba.hu).

Az intézmény nagy hangsúlyt helyez a gyerekekkel való foglalkozásokra, ezért a nyáron napközis tábort is szervez.

– Augusztusban négy egymást követő héten napközis tábor várja a gyerekeket a Kulturális Központban. A táborban a gyerekek játékos, interaktív formában ismerhetik meg Vecsés történetét. A kreatív foglalkozásokon elsajátíthatnak különböző kézműves technikákat. Játékos formában a természetben ismerkedhetnek meg környezetünkkel, annak védelmével és Zoo pedagógusok segítségével fedezhetik fel a minket körül vevő növényeket és állatokat. Részt vehetnek drámajátékokban és megismerhetik a filmkészítés és a színjátszás titkait. Ellátogatunk, a Tájházba ahol a nagyszüleink, dédszüleink használati tárgyaival is találkozhatnak a gyerekek.
A Bálint Ágnes Emlékházban pedig játszhatnak a Futrinka utca lakóival. A táborok végén kiállítjuk, a gyerekek által készített tárgyakat és képeket – mondta Kis Tóth János intézményvezető. Úgy tudjuk, a táborhelyek már beteltek, így akik eddig nem jelentkeztek, már nem is tehetik meg.

Több kulturális foglalkozás is elindult már a házban, újra van pilates, zumba, társastánc, argentin tangó, senior tánc és ringató babáknak, de újraindultak a Jamland, a Labdarózsa Népdalkör, a Balla Péter Népdalkör és Citerazenekar, a New Dance World és a Rosmarein tánccsoport foglalkozásai is. A pontos programok pontos időpontját és a csoportok ismertetőit a kulturális központ honlapján lehet megismerni. A többi csoport nyári szünetet tart, jelenleg kipihenik az egész éves munkát, de szeptembertől újult erővel térnek majd vissza és várják majd az érdeklődőket. A központ foglalkozásain az egészen piciktől a szépkorúakig minden korosztály megtalálhatja a neki megfelelőt.

A könyvtár is várja az olvasókat

A kulturális foglalkozásokon túl az intézményben a könyvtár is megkezdte a működését. Az intézmény vezetőjévé ismét Vadászi Máriát nevezték ki, aki több évtizede dolgozik a Róder Imre Városi Könyvtárban és tíz éve vezeti is azt.

A könyvtár a koronavírus-járvány idején sem engedte el az olvasói kezét és a karantén ideje alatt továbbra is lehetett kölcsönözni a szabályok betartása mellett. Sokan most tanulták meg és használtak először az online katalógusokat.

Jelenleg tágas, korszerű körülmények között teljes szolgáltatási körrel működik a könyvtár, és a járványt követően is szeretettel fogadja olvasóit.

Nem csak olvasni lehet!

A jól működő könyvtár egyben közösségi tér is és a hagyományos szolgáltatások mellett rendezvények és kiállítások szervezésével is foglalkozik, annak érdekében, hogy valamennyi korosztály örömmel látogathasson oda. Helyet biztosítanak közösségi kluboknak is, így heti rendszerességgel a Horgoló klub és a Zöld klub is ott tartja összejöveteleit, valamint havi rendszerességgel jelentkezik a Mozi klub is. A könyvtár vezetője, Vadászi Mária fontosnak tartja az olvasáskultúra erősítését, különösen a gyerekek körében. A könyvtár időről időre könyvtárhasználati foglalkozásokat is tart, amelyekre eljönnek a vecsési óvodások és kisiskolás csoportok. 2014 óta létezik a közösségi szolgálat rendszere, eddig több mint 60 diák végzett a könyvtárban közösségi szolgálatot, mely hasznos eszköze az intézmény népszerűsítésének is.

Az elmúlt tíz esztendő átlagát nézve 1800 körül mozog a könyvtári tagok száma, melyen van még javítani való, ugyanakkor évente átlagosan 1500 kötettel gyarapodik a könyvek száma, ami persze nem jelenti az állomány bővülését, ugyanis sok régi könyvet kellett törölni, melyek korábban a raktárakban porosodtak. Jelenleg a könyvtár állománya 50 ezer kötet, és a könyvkiadók napi szinten ontják a könyveket, melyek megvásárlására jelenleg szűk keretek állnak rendelkezésre. A könyvtár szakmai és kulturális szempontok alapján törekszik a vásárlások során az olvasói igények és a költségvetés adta keretek legjobb összhangjára.

A könyvtár teljes állományát integrált könyvtári rendszer kezeli, a könyvek online rendszerben kereshetők a www.vecsesikonyvtar.hu honlapon.

Minden könyvtárnak gondoskodni kell a digitális formában nyilvánosságra hozott tartalom archiválásáról, mely a Róder Imre Városi Könyvtárban helytörténeti dokumentumok feldolgozásával történik meg, melyek elérhetőek a könyvtár honlapján.

A könyvtárban a rendezvények ősszel kezdődnek, egyetlenegy kivételével: augusztus 14-én, pénteken a Károly utca 12/c szám alatt szabadtéri Mozi klubot tartanak, amelyre ezúton is minden érdeklődőt szeretettel várnak. A részletekről mindenki a könyvtárban tájékozódhat!

Prátzki Péter