A zeneiskola beköltözött a családok otthonába

Az elmúlt hónapok mindenki életét felborították, hiszen a korona­vírus-járvány miatt semmi nem a megszokott rendben működött. Az iskolák távoktatásban tanítottak, de vajon ez miként működött a Vecsési Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a hangszeres gyakorlásokhoz elengedhetetlen a személyes kontaktus.

Ma már a technika olyan szinten áll, hogy ez nem jelenhetett problémát. A gyerekek elég sok időt töltenek a készülékeik előtt, az elmúlt 5 évben főleg. Ez korábban kihatással volt a gyakorlásra, most viszont tudtuk hasznosítani az oktatásban. Adva voltak a felületek, ezeken „kiválóan” lehetett kapcsolatot teremteni, órát tartani – mondta a megoldást Rainer-Micsinyei László, az iskola vezetője.

Elismerte, például furulya esetében torzított a telefon vagy számítógép hangja, a zongora kellemesebb volt, hegedűnél szintén generált egy kis zavart, de így is lehetett értékelni a gyerekeket.

– Az egész oktatás elég nagy felkészüléssel indult, a tanároknak rendelkeznie kellett ugyanazokkal a kottákkal, amikkel a gyerekek rendelkeznek. Az összefogást jól mutatja, hogy országos szinten alakult ki segítség egy közösségi oldalon – árulta el az igazgató.

Bár más sokat megélt számára is tartogatott meglepetéseket ez az időszak. Megesett, hogy a szülő fogta a hegedűt, elment a tanár lakására, az ablakon beadta, a tanár behangolta és ennek köszönhetően fantasztikus dolgok alakultak ki a gyerekektől. De olyan is volt, hogy szolfézst kellett gyakorolni, de a szülő nem ismerte. A gyerek megtanította, a végén együtt versenyeztek szolfézs-játékban.

Rengeteg videó készült, ami jelentős feladat is volt a tanároknak. De vajon a gyerekeknek mennyire hiányzott a személyes találkozás a tanárokkal?

– A gyerekek hamar túltették magukat, hogy nincs személyes kontakt. Mi már az első héten ott voltunk a telefonokon, a zeneiskola beköltözött a családok otthonába. Alig várták, hogy mondjuk 4 órakor a zenetanár bejelentkezzen. A szülők szembesültek, milyen egy zeneóra, a lehető legnagyobb precizitással segítették a gyerekeket – mondta a vezető.

Elismerte, óriási nagy helyzeti előnyben voltak, hiszen nem volt sport, nem volt tánc a gyerekek számára, így szinte csak a zene jelentett nekik kiszakadást a karanténból.

– Úgy tapasztalom, a színvonal emelkedett, többet foglalkoztak a hangszerükkel jobban beosztották az idejüket többet foglalkoztak a zenével. Kicsit jobban kiélték magukat a zenében, jobban a zeneóra felé fordultak – összegzett Rainer-Micsinyei.

Elárulta, volt olyan növendék, aki már egy éve szeretett volna zongorázni, szeptemberben kezdett, de otthon nem volt zongorája. A járvány kitörése idején a család lehetetlent nem ismerve szerzett egy elektromos zongorát, így boldogan gyakorolhatott otthon is. Úgy véli, ez is jól mutatta, ha valaki valamit akar, el tudja érni.

De akár a normál időben, akár a járvány idején felmerülhet a kérdés, vajon mit ad a zene egy gyereknek? Egy olyan rendszert, ami más területeken nem fellelhető. Olvasás, de nem a betűket olvassa. Koncentráció, melyben a fülét, a kezét egyszerre használja és a végterméknél az emberi lelkekre hat – foglalta össze röviden az igazgató úr, aki saját bevallása szerint órákig tudna mesélni arról, miért jó, ha zenélni tanul egy gyerek.

Előny a gyereknek, hiszen egy olyan közegben (koncerten) mutathatja meg magát, ami nem számonkérés, sokkal inkább bemutatása a tudásának. Mindenkinek módja és lehetősége van arra, hogy kiálljon, és ilyenkor a szülő is megnyugszik, hogy játszik a gyerek, koncentrál, tanul, miközben újabb ismeretekkel gazdagszik.

Szép volt, jó volt ez az időszak, nagy hozadékai vannak ennek a 3 hónapnak, de úgy vélik, a személyes kontaktus továbbra is elengedhetetlen a tanár és a diák között.

– Olyan részét ismertük meg mi is az oktatásnak, amit mi tanárok sem tudtunk igazán, hiszen nem is próbáltuk. Korábban kísérleteztünk vele, de most élesben kellett mindenkinek megmutatni, hogyan működik az oktatás az internet segítségével. Úgy érzem a gyerekek mellett a tanárok is jól vizsgáztak – zárta mondandóját az igazgató.

A zeneiskolában is lezárult a tanév

A koronavírus-járvány miatt otthon, kamerák előtt adták elő vizsgaprodukcióikat a vecsési zeneiskola növendékei. Valamennyien komolyan vették az online vizsgát, a növendékek legtöbbje szépen fel is öltözött a nem éppen szokványos tudásfelmérőre. Ebből is látszott, hogy az otthoni környezet ellenére a növendékek vizsga-, vagy ha úgy tetszik koncerthangulatban érezhették magukat – mondta Rainer-Micsinyei László igazgató. Amint megtudtuk, az iskola valamennyi növendéke sikeres vizsgát tett.

Sz.Gy.