„Az ország vissza fog találni a sikeres magyar gazdaság ösvényére”

A koronavírus az egész világot felforgatta, a járvány Magyarorszá­gon is teljesen új helyzetet teremtett. A várható következményeket még nem látjuk tisztán, azonban az biztosra vehető, hogy a talpra álláshoz komoly erőfeszítésekre lesz szükség. Dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselőt kérdeztük a járvány hatására meghozott és a jövőben várható kormányzati intézkedésekről.

– Március 11-én országos vészhelyzetet hirdetett ki a kormány a koronavírus hazai megjelenése miatt, bő két héttel később életbe lépett a kijárási korlátozás. Többen is mondják, hogy túlzóak voltak az intézkedések, mások véleménye pedig, hogy a kormány előbb is meghozhatta volna a szigorító intézkedéseket. Ön hogyan értékeli a kormány lépéseit?

– Ma már látjuk, hogy Magyarországon eddig jóval enyhébb lefolyású a járvány, mint arra számítani lehetett, ami azt is jelenti, hogy az intézkedések hatékonyak voltak.

– Mit tapasztalt a környezetében, az emberek kellően komolyan veszik a járványveszélyt?

– A környezetemben és a választókerületemben is azt tapasztaltam, hogy az emberek fegyelmezetten betartották a korlátozásokat. Ennek köszönhetően sikerült ellaposítani a koronavírus-járvány terjedésének görbéjét Magyarországon. A várakozásokhoz képest jobban alakultak a járvány megjelenése óta történtek. Más európai uniós országokhoz képest Magyarországra később ért el a járvány, ennek köszönhetően a térség és az Európai Unió adataihoz viszonyítva is nagyon alacsony a 100 ezer főre jutó megbetegedések száma. Mindez annak tudható be, hogy időben születtek olyan korlátozó és szigorító döntések, amelyek csökkentették a személyes találkozások számát.

– Míg egyesek már nagyon várták, hogy Pest megyében is feloldják a kijárási korlátozást, addig mások óvatosságra intettek, mert véleményük szerint az enyhítések hatására újra emelkedhet a fertőzöttek száma. A kormány felkészült egy második, a korábbinál akár erősebb hullámra?

– Egy hónapja nem volt olyan alacsony az új fertőzéses esetszám az országban, mint jelenleg. Ez azt mutatja, hogy sikeres volt a védekezés. Mindannyian várjuk, hogy újra korlátozások nélkül élhessük a hétköznapjainkat. Mindenkit arra kérek, hogy figyelje az operatív törzs bejelentéseit, és az ott elhangzottak szerint cselekedjen. Az, hogy lesz-e második hullám, és ha igen mikor, ezt jelenleg senki nem tudja megmondani. Nem csak Magyarországon, a világon sincs olyan szakember, aki ilyet biztosan tudjon állítani.

– Az enyhítő intézkedések azt is előrevetítik, hogy rövidesen az országos vészhelyzetet is feloldják?

– A kormány az egészségügyi szakemberekkel, orvosokkal, virológusokkal és tudósokkal egyeztetve vizsgálja az aktuális helyzetet, és ennek függvényében dönt a további intézkedésekről.

– A turizmus, a vendéglátás, a kulturális ágazat és a sport jelentősen megsínylette a koronavírus-járványt. Pontosan milyen intézkedéseket hozott a kormány, hogy enyhítse a gazdasági károkat és mi várható a jövőben a gazdaság beindítása érdekében?

– Munkaalapú gazdaságot építünk, ezért Magyarországon a felhasznált eszközök súlypontja a munkahelyteremtésen van. Elindult a nagyvállalati beruházási támogatási program, amely keretében 315 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a következő három évben. A programban nyújtott támogatásnak köszönhetően az érintett cégek fejlesztéseket hajthatnak végre, illetve új munkahelyeket is létrehozhatnak. Emellett százötvenezer kisvállalkozás, hatvanezer kisgyermekes család, több százezer vállalkozás és többek között a hallgatók és a banki adósok életét is megkönnyítik a kormány gazdaságvédelmi intézkedései. Nem csak az adókat, az adóadminisztrációt is csökkentettük. A felsoroltakon kívül a gazdaság újraindításáért számos további intézkedést is hozott a kormány. A bérköltség egy részének átvállalásáról, az egyes helyiségbérleti szerződések felmondási tilalmáról, ezermilliárdos tételben nyílnak meg kamat- és garanciatámogatott hitelek a magyar vállalkozások előtt. Az ország vissza fog találni a sikeres magyar gazdaság ösvényére.

– Egyes szakértők szerint olyan mértékű válsággal néz szembe a világ, amilyet a világháború óta nem láttunk. Valóban ilyen sötét idők jönnek vagy túlzóak ezek a jóslatok?

– Erről még korai lenne nyilatkozni, a szakemberek is vizsgálják, kutatják, hogy hosszú távon milyen hatással lesz a vírus a gazdaságra.

– Milyennek látja a 7. számú országgyűlési választókerület helyzetét, itt is jelentős gazdasági károkat okozott a koronavírus-járvány? Mennyire lesz nehéz a talpra állás?

– A járvány mindenhol okozott gazdasági károkat. A választókerületemben azonban pont most indult el egy országosan is kiemelkedő beruházás. A Jysk új magyarországi központja 300 álláshelyet teremt Ecseren, a beruházás így hozzájárul az elveszett munkalehetőségek pótlásához. A beruházást a kormány 3,6 milliárd forinttal támogatja. De a többi településen sem állt meg az élet, zajlanak a beruházások: Üllőn épül az új piac, legutóbb pedig Felsőpakonyon raktuk le az új bölcsőde alapkövét.

– A miniszterelnök azt mondta, annyi munkahelyet hoznak létre Magyarországon, amennyit a járvány elpusztít. Pontosan mit tud tenni a kormány a munkahelyek megőrzése és újak létrehozása érdekében?

– Magyarországon a válságkezelésben felhasznált eszközök súlypontja továbbra is a munkahelyteremtésen van. Ahogy Orbán Viktor is mondta, amennyi munkahely a koronavírus miatt megszűnik, a kormány annyi újat fog létrehozni. Ezt a célt kell szolgálnia a 2020-as és a 2021-es költségvetésnek, valamint a gazdaságvédelmi akciótervnek is, melynek legfontosabb eszközei az állami munkahelyteremtés, a beruházások támogatása és az állami fejlesztési programok, bértámogatás a veszélyeztetett munkavállalóknak, adócsökkentés a munkahelyek megtartásáért, akár nullaszázalékos hitel a vállalkozóknak, valamint megtörténik a 13. havi nyugdíj visszaépítése is.

– A járvány hatására hogyan változott a képviselői munkája? Ebben a rendkívüli helyzetben kapott új feladatokat?

– Mint a legtöbb munkahelyen, nekem is változtak a hétköznapjaim. Amikor nem kellett személyesen megjelennem az országgyűlésben, akkor otthonról dolgoztam. Munkatársaimmal létrehoztuk a veszélyhelyzeti segítő csoportot, felhívtuk a 65 év felettieket, megkérdeztük, hogy tudunk-e segíteni nekik valamiben? Azt tapasztaltuk, hogy a család vagy a szomszéd segítségével megoldják a járvány miatt kialakult helyzetet, de örültek a figyelmességnek. Akik segítséget kértek azoknak a helyzetét megoldottuk.

– Magánemberként hogyan élte meg az elmúlt heteket, a járvány miatt hozott korlátozásokat?

– A családban mindannyian betartottuk a kijárási korlátozásokat, csak akkor hagytuk el az otthonunkat, ha dolgozni, vagy vásárolni kellett mennünk. Emellett édesanyámat látogattam meg, aki Vecsésen él, neki segítettem, hogy ne kellejen elhagynia a házát. A rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel telefonon, interneten tartom a kapcsolatot, mindannyian várjuk, hogy az életünk visszatérhessen a régi kerékvágásba.

Varga Norbert