Lépjünk, hogy ne lépjünk bele!

Ilyen zacskókat beszerezhetünk állatfelszerelési boltokban

Észrevételt kaptunk, miszerint a Halmi tér környékén sok ottfelejtett kutyapiszok található. Találgathatunk, esetleg kóbor kutyák követték-e el – mert nyilván ez is lehetséges –, de sajnos biztosak lehetünk abban is, hogy nem mindenki viszi el a szemetesig kedvence csomagját.

Egy kutya hűséges társ, családtag, játszótárs, de mindemellett óriási felelősség is. Sokszor hallhattuk már: felelős állattartás – hosszan sorolhatnám, mi is tartozik ide, de most kiemelnék egy fontos témát, ami nem más, mint a kulturált ebtartás.

Talán sokan még ma sem tudják, de a kutyatartás szabályait kormányrendelet, valamint helyi rendelet is szabályozza. Sok­minden tartozik ide: a háziállat környezetének rendbetartása, pórázzal sétáltatás, kötelező oltások, stb. Mivel a kutya nem tudja maga után összeszedni a piszkát, ezért bizony erre is van ide vonatkozó szabály, melynek megsértése 5 000-től 50 000 forintig terjedő büntetést vonhat maga után.

Magunk is meggyőződtünk róla, hogy vajon mi lehet az oka az említett területen található kutyagumik sokaságának. Az emberi hanyagságon kívül nem találtunk más magyarázatot: a téren sok helyen van szemetes, így ez sem lehet kifogás.

Mit lehet tenni?

Hordjunk magunknál zacskót kutyasétáltatásnál. Ma már olcsón be lehet szerezni erre a célra kifejlesztett kutyagumi-gyűjtőzacskókat. Különböző színek, minták, vagy akár illatok közül is válogathatunk az állateledel és – felszerelés boltokban. Persze ha nem akarunk túlzásba esni, a háztartásunkban fellelhető uzsonnás- vagy bevásárlózacskó is megfelel erre a célra. Sétáltatás közben pedig biztosan találunk szemetest, amiben el lehet helyezni a csomagot.

Mindannyian egy városban élünk, igyekezzünk hát, hogy utcáink tiszták, szeméttől és kutyapiszoktól mentesek legyenek. Fontos, hogy ne a büntetés miatt tartsuk be a szabályokat, hanem tudatosuljon bennünk, hogy egy ilyen tettel is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy egy szebb, élhetőbb városunk legyen. Mert bizony ezek az apróságok igenis sokat számítanak, a kis dolgokból születnek a nagyobbak.

A kutyafuttató a Mátyás utcában van, a temető mögötti területen

Érdemes ellátogatni a vecsési kutyafuttatóra

Ha kutyusunknak nagy a mozgásigénye és szívesen futkározna, jó hírünk van: Vecsésen immár öt éve működik kutyafuttató, mely a lakossági igényeket figyelembe véve került kialakításra. Az elkerített futtató a Mátyás utcában, a temető mögötti területen került kialakításra és az ünnepnapok kivételével – minden nap 8 és 20 óra között várja a gazdikat és kedvenceiket.

Akár Vecsés utcáin, akár a kutyáknak létrehozott futtatóba legyünk, törekedjünk környezetünk védelmére. Ne feledjük, egy kis erőfeszítésnek sokat köszönhetünk.

Kutyafuttató házirend

Fontos, hogy a kutyafuttató használatával elfogadjuk a házirendet!

  • A területre belépni kizárólag veszettség ellen beoltott, féregtelenített, egészséges kutyával lehet. Az oltási könyvet mindenki köteles magánál tartani és kérésre bemutatni.
  • Tüzelő nőstény kutyával a futtatóba belépni csak egyedül, vagy más kutyák gazdáinak beleegyezésével lehet.
  • Beteg kutyával a futtató területére belépni tilos!
  • A gazda általa és kutyája által okozott minden kárért felelősséggel tartozik.
  • A futtatóban mindenki saját felelősségére tartózkodhat.
  • A kutyaürüléket a gazda köteles mindig feltakarítani.

Balogh Barbara