Prágában is sikert arattak a vecsési táncok

Prága, a kilenc dombra épült város Csehország közepén, a Moldva folyó két partján fekszik. A csodálatos metropolisz szinte megszámlálhatatlan lehetőséget nyújt az idelátogatóknak. Július 18 – 21. között ismét nagyszabású folklórfesztiválnak adott otthont a város.

A népszerű látványosságon Európa, Ázsia és Afrika 20 országából 44 tánccsoport vett részt. Két magyar folklórcsoport: a Rosmarein Tánccsoport mellett még Nagytarcsa hagyományőrzői is vendégei voltak a fesztiválnak.

Vecsésiek tánca az Óváros téren

Táncosaink 33 fős csapata busszal, már csütörtökön a kora reggeli órákban elindult. A megérkezésünk és a szállásunk elfoglalása után még lehetőségünk volt egy rögtönzött táncpróbára és egy rövid kis városnézésre. Tánccsoportunk egy magyarul beszélő idegenvezetőt kapott, aki már a hotelban várta érkezésünket. Nagy Ildikó, Petőfi-ösztöndíjasként tartózkodik Csehországban, a 3 nap folyamán ő kalauzolt végig bennünket. Nekünk nagy segítséget jelentett ottléte, egyrészt kiküszöbölvén a nyelvi nehézségeket, másrészt rengeteg információval szolgált a város nevezetességeivel és a fesztiválon való részvételünkkel kapcsolatban.

Pénteken délelőtt 10 órakor a Városháza csodálatos dísztermében találkozhattak a tánccsoportok vezetői egymással. Minden csoportból 3 fő vehetett részt a polgármesteri fogadáson. Rajtam kívül, Zehetmayer Adrienn és Bittner Olivér képviselte a vecsésiek csapatát. Német nyelvismeretünkön kívül Olivér angol nyelvtudásának nagy hasznát vettük, mivel nem csak a fogadás, de a teljes program a cseh mellett angol nyelven folyt. Ezen a fogadáson már lehetőségünk nyílt különböző országok táncosainak vezetőivel is megismerkedni.

Prága két forgalmas terén felállított színpadon mindkét nap nonstop mutatkoztak be a fesztiválra érkező táncosok. Az igazi megmérettetésünkre első alkalommal pénteken, a déli órákban került sor. Fél óra állt rendelkezésünkre, hogy egy kis ízelítőt adjunk magunkról, a tánccsoportról, hagyományainkról. Két magyar koreográfiát követően két sváb tánccal ismertettük meg a közönséget, köztük a vecsési táncok hatalmas sikert arattak.

Szombat délelőtt a fesztivál résztvevői 10 órakor találkoztak Prága Óváros téren, ahonnan a felvonulás elindult. 44 csapat színes forgataga, zenéje, tánca, népviselete hatalmas élményt jelentett mindannyiunknak. Táncosaink itt mutatkozhattak be első alkalommal új népviseletükbe, melyet a Nemzeti Kulturális Alap Emberi Erőforrások Minisztériumának Csoóri Pályázatán nyert támogatásból szereztünk be. A felvonulásunkon előadott táncainkkal és szép népviseletünkkel sok elismerő megnyilvánulásban volt részünk.

A szombati programunkra délután 16 órakor került sor. Akkor igazi Dona­uschwä­bische tánccsoportként léptünk színpadra. Bemutatkozásunkban röviden ecseteltük, hogyan kerültek egy Budapest melletti településre, Vecsésre németek, akiknek a hagyományos táncait mutatjuk be a színpadon.

Este közös vacsorára voltunk hivatalosak, ahol ismét lehetőségünk volt más csoportokkal ismeretséget kötni egy jövőbeli cserekapcsolat reményében. Reméljük, táncainkat még számos országba elvihetjük, ezzel is Vecsés városunknak hírnevét öregbíteni.

Ezúton szeretnénk megköszönni az NKM Emberi Erőforrások Minisztériuma, Vecsés Város Önkormányzata, az oktatási bizottság és a Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatását.

Zemmel Katalin, fotók: Pálfy Miklós