Fölényes FIDESZ-KDNP győzelem az önkormányzati választáson

Elsöprő sikert arattak október 13-án a FIDESZ-KDNP jelöltjei Vecsésen.

Ezzel a mondattal kezdődött az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás eredményeiről szóló írás itt a Vecsési Tájékoztató hasábjain. A történelem pedig szinte napra pontosan 5 évvel később ismételte önmagát, hiszen a Szlahó Csaba vezette helyi szervezet jelöltjei mind a 8 egyéni választókerületben begyűjtötték a szavazatok jelentős többségét.

Csendesnek mondható kampányidőszak előzte meg az önkormányzati választás napját Vecsésen. A várost vezető FIDESZ-KDNP többség az esélyesek nyugalmával készülhetett október 13-ára, hiszen abban még a más pártokkal szimpatizáló szavazók is egyetértettek – legalábbis akikkel volt szerencsénk beszélgetni – hogy Vecsés látványos fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évtized alatt. Az egészségügy, a közigazgatás, a közterületek, az oktatás, a kultúra és a sport területén megvalósult beruházások olyan fejlődő pályára állították Vecsést, amely 21. századi körülményeket teremtett a város lakói számára. Fontos megjegyezni, hogy a lakosságszám dinamikus emelkedésének köszönhetően a megoldandó feladatok is változtak, adott esetben növekedtek az elmúlt években. Ezekre jól tudott reagálni a városvezetés, az olyan függőben maradt megoldásra váró helyzetek pedig, mint az ivóvíz kérdése vagy a vasúti átjáró problémája jelenpillanatban túlmutatnak a település lehetőségein és rendelkezésre álló erőforrásain, így ezek azonnali megoldásával kampányolni felelőtlen ígérgetés lett volna. Az elmúlt évek hozzáállásából azonban leszűrhető, hogy a városvezetés mindent meg fog tenni az említett problémák enyhítésére, felszámolására.

A vecsési lakosság egyértelműen a folytatás mellett tette le a voksát az önkormányzati választáson, összességében pedig elmondhatjuk, hogy az elmúlt ciklus eredményei alapján érthető a jelöltek iránt mutatott választói bizalom.

Polgármester választás

A polgármesteri székért idén is négyen mérették meg magukat, Szlahó Csaba (FIDESZ-KDNP) mellett az öt évvel ezelőtti kihívók is újra próbálkoztak, így Vonnák Iván Péter (MSZP), Szabóné Papp Klára (Mi Hazánk Mozgalom) és Pintér Sándor (Momentum-LMP) neve is szerepelt a vecsési szavazólapokon. A végeredmény az előző választáshoz hasonlóan alakult, Szlahó Csaba a leadott érvényes szavazatok 77,08 százalékát szerezte meg, ezáltal újabb öt évig vezetheti a várost.    

A FIDESZ-KDNP képviselői: Várszegi Csaba, Fühwirthné Halász Melinda, Kovács Márton, Skribekné Komár Ágnes, Szlahó Csaba (polgármester), Lugosi Mária, Alattyányi István, Czibolya Zoltán

Képviselő-testület

A vecsési képviselőjelöltek a FIDESZ-KDNP, az MSZP, a Mi Hazánk Mozgalom, illetve a Momentum-LMP színeiben indultak a választáson. Az említett pártok valamennyi egyéni választási kerületben állítottak jelöltet.

A 01. számú egyéni választókerületben Skribekné Komár Ágnes (FIDESZ-KDNP) szerzett mandátumot 416 szavazattal (60,20%). Második lett a DK jelöltje, Pécsöli Ágnes 109 szavazattal (15,77%).

A 02. számú egyéni választókerületben Szlahó Csaba (FIDESZ-KDNP) fölényes győzelmet aratott. A szavazatok 77,94%-át szerezte meg, míg a második helyen Jugovits Mária (DK) zárt a szavazatok 9,42%-ával.

A 03. számú egyéni választókerületben Frühwirthné Halász Melindára (FIDESZ-KDNP) voksoltak a legtöbben (68,42%). A második helyen itt is a DK jelöltje zárt, Pokol Gyula a leadott szavazatok 11,54%át kapta.

A 04. számú egyéni választókerületben dr. Lugosi Mária szerzett mandátumot az érvényes szavazatok 70,88%-ával, mögötte zárt Murányi András (DK) 12,50%-kal.

A 05. számú egyéni választókerületben Várszegi Csaba (FIDESZ-KDNP) szerzett újra mandátumot, őt követte Pintér Sándor, a Momentum-LMP közös jelöltje a 16,24%-ával.

A 06. számú egyéni választókerületben Kovács Mártonra (FIDESZ-KDNP) voksoltak a legtöbben (62,74%), második lett Nagy Károly (DK) a szavazatok 12,33%-ával.

A 07. számú egyéni választókerületben Czibolya Zoltán (FIDESZ-KDNP) újrázott (68,33%), míg a DK jelöltje, Fodor Jenőné az érvényes szavazatok 13,00%-ával második lett.

A 08. számú egyéni választókerületben Alattyányi István (FIDESZ-KDNP) a leadott érvényes szavazatok 59,00%-át szerezte meg, őt követte Oláh László (MSZP) 14,69%-kal.

Kompenzációs listáról jutottak be

A töredékszavazatok alapján 3 képviselőjelölt jutott be a testületbe. Kalasovszky Bernadett a Momentum-LMP színeiben, Nagy Károly a DK, Oláh László pedig az MSZP pártlistájáról szerzett mandátumot.

Német nemzetiségi önkormányzat

A következő ciklusban 5 képviselővel kezdi meg a munkát a német nemzetiségi önkormányzat. Valamennyi mandátumot az ÉMNÖSZ jelöltjei szerezték meg. A testület tagjai: Tófalvi Mónika (338 szavazat, 78,79%), Fühwirthné Halász Melinda (306 szavazat, 71,33%), Zehetmayer Adrienn (231 szavazat, 53,85%), Brunner Krisztina (231 szavazat, 53,85%), dr. Lugosi Mária (189 szavazat, 44,06%). :

Roma nemzetiségi önkormányzat

A roma nemzetiségi szavazók 3 jelöltet juttathattak be a települési roma nemzetiségi önkormányzat testületébe. Az érvényes szavazatok alapján Pintér Ferenc Gábor (14 szavazat 82,35%), Laczkó Attila István (12 szavazat, 70,59%) és Darab Attila (11 szavazat, 64,71%) szerzett mandátumot. Mindhárom jelölt a Cigány Önkormányzatok és Roma Civil Szervezetek Érdekvédelmi Egyesülete (CÖCE) színeiben indult. 

Lengyel nemzetiségi önkormányzat

A vecsési lengyel közösség háromfős testületet választott október 13-án. A szavazatokért a Polonia Nova négy jelöltje indult, mandátumot szerzett: Ponyiczky Mihály (4 szavazat), Ehrlich Erzsébet (3 szavazat) és Tóth Zsombor Benedek (2 szavazat). 

Varga Norbert