Az aradi vértanúkra emlékeztek

Megemlékezést és koszorúzást tartottak az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából október 4-én az Erzsébet téren.

A Himnusz közös eléneklése után a Vecsési Andrássy Gyula Általános Iskola igazgatója, Veszprémi Klára mondott beszédet, majd az iskola diákjainak színvonalas műsorát nézhették meg a megjelent érdeklődők. Az emlékműsorban közreműködött a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület – Musikverein Wetschesch Fúvószenekara.

Az esemény végén az iskola előtt felállított kopjafánál elhelyezték az emlékezés koszorúit az intézmények, civil szervezetek és pártok vezetői. Az eseményen részt vett dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Szlahó Csaba polgármester, Tábori Ferenc alpolgármester, továbbá a képviselő-testület tagjai, valamint dr. Hrutkáné Molnár Monika, a Monori Tankerületi Központ igazgatója.

Tizenheten voltak

Az 1848-49-es szabadságharc résztvevői közül egy főt korábban, kettőt pedig a tizenhármak kivégzése után ítéltek halálra az osztrák hatóságok. Ormai Norbert honvéd ezredes, Ludwig Hauk őrnagy és Kazinczy Ferenc fia, Kazinczy Lajos is a megtorlás áldozata lett. Ormait 1849. augusztus 22-én végezték ki, Aradon. Kazinczy Lajost 1849. október 25-én az aradi vár északkeleti kapuja melletti sáncban lőtték agyon, Haukot pedig 1850. február 19-én reggel akasztották fel Aradon.
A tizenhetedik Lenkey János tábornok volt, akit végül nem végeztek ki az osztrákok, hanem iszonyatos körülmények között a börtönben halt meg.

V.