Hulladékkomandó: harc az illegális szemetelés ellen

A Teszedd! keretein belül 15 tonna szemetet szedtek össze az önkéntesek

„Minden élelmiszervásárlás szavazás is egyben. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a mi egyéni, kis cselekedeteink nem számítanak, hogy egyetlen étkezésen semmi sem múlik. Ám minden fogásnak, minden egyes falatnak saját előélete van, ahogyan termelték vagy nevelték, ahogy betakarították. A vá­sárlásaink, a szavazataink szabják meg az előttünk álló utat.”

Dr. Jane Goodall világhírű etológus, a környezetvédelem elkötelezett harcosa szavait idézem. Mondhatjuk, hogy a környezettudatosság terén elindult a közgondolkodás átalakulása. Egyre több ember ébred rá arra, hogy ez a téma mindenkit érint, mindenki tehet fenntartható világért, illetve hogy a nagy változások végbemenéséhez igenis a kis lépések szükségesek. Halljuk a rádióban, a TV-ben, olvassuk az újságban, vagy az interneten: gyűjts szelektíven, légy energiatakarékos, csökkentsd az ökológiai lábnyomodat és így tovább.

Közös célunk, az illegális szemetelés felszámolása!

A kis lépésekre városunkban is rengeteg jó példát találhatunk, de ki kell emelnem a vecsési Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó munkáját. Mindenki hallott már az egyesületről, találkozhattunk velük számos rendezvényen, de ami leginkább fontos, az utcákon végigsétálva is látjuk munkájuk gyümölcsét. Az egyesület fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy megállítsa az illegális szemétlerakást váro­sunkban és hogy minél több embert megmozgasson a közös cél elérése érdekében, ami nem más, mint egy élhetőbb, tisztább város és bolygó. Nagy célok, kis lépések: Krojher Gabi, az egyesület oszlopos tagja, „mindenese” mesélt nekünk kis csapatukról, tevékenységeikről. Gabi és minden egyesületi tag szívvel-lélekkel, önzetlenül végzi munkáját a Hulladékkommandóban. Elsődleges céljuk az illegális szemetelés megfékezése Vecsésen. Az elmúlt években munkájuknak köszönhetően a várost körülvevő külterületeken jelentősen csökkent ez a fajta illegális tevékenység.

Az országos akcióhoz iskolák is csatlakoztak Vecsésen

Gyermekeink jövője a tét!

Számos környezetvédelmi megmozduláshoz csatlakoznak és sosem fogynak ki a jövőbeni tervekből. Az egyik legfontosabb céljuk, hogy minél több emberhez eljussanak, és elérjék, hogy mindenki betartsa a jogszabályokat, tudatosuljon bennük, hogy a szemeteléssel saját élőhelyüket, gyermekeik jövőjét teszik tönkre.

A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hul­ladékkommandó tevékenysége példaértékű: a lelkes tenni akarás, az önzetlenség, a fáradhatatlan munka meghozza gyümölcsét. Vecsés Város Önkormányzata 100 százalékban az egyesület mögött áll, segítve munkájukat. Várszegi Csaba képviselő, a környezetvédelmi bizottság elnöke már számos akcióban részt vett, legutóbb az évek óta tartó városi faültetésben.

Számos támogatónak mondhatnak még köszönetet, a segítséget azonban mindig szívesen fogadják, hiszen ha szép eredményeket is tudhatnak maguk után, van még mit tenni. Várnak önkénteseket, de ötleteket is arra, hogyan lehetne még eredményesebb munkájuk. Jelenleg is különböző akciókkal igyekeznek felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára: többek között előadásokat tartanak fiataloknak, ellátogatnak óvodákba, de csapatépítő programokat is szerveznek olyan cégeknek, akiknek fontos a természet- és környezetvédelem.

Kicsiben is lehet segíteni!

Fa- és virágültetés a Mosolyország óvodában

Igyekeznek tudatosítani az emberekben, hogy kicsiben is lehet segíteni nekik: a hul­ladékkommandó várja a lakosok észrevételeit környezetükben történő szemetelésről, illegálisan lerakott szemétről.

A környezetvédelmet szem előtt tartva pedig mindenkit biztatnak a lakossági házhoz menő szelektív begyűjtés igénybevételére, az ingyenesen igényelhető komposztáló edényzet használatára, illetve az évi egyszeri, házhoz menő lomtalanításra.

Az egyesület tagjai a jövőben is lelkes odaadással folytatják munkájukat, az élhetőbb városért és a környezet védelméért fognak küzdeni. Mi, lakosok is tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, ki-ki a maga tempójában, cselekedetével, hogy a kis lépésekből óriási csodák születhessenek.

„Csak ezt az egy szemetet felszedem!”– mondta 7 milliárd ember, és megtisztult a Föld.

A Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandó a közösségi oldalakon is jelen van, de munkájukat nyomon követhetjük honlapjukon is, ahol minden további fontos információ is elérhető (www.kispatak-tehk.webnode.hu).

Balogh Barbara