Útfelújításra nyújt be pályázatot az önkormányzat

A képviselő-testület május 30-án tartotta soron következő testületi ülését.

Az ülésen 15 napirendi pontot tárgyaltak, melyek közül a közérdeklődésre leginkább számot tartó ügyeket és döntéseket osztjuk meg olvasóinkkal.

Valamennyi szakhatóság megtartotta helyszíni bejárását a Damjanich utcai Tipegők bölcsőde működési engedélyeztetésénél, a kormányhivataltól várjuk az engedély kiadását – tájékoztatta beszámolója elején a képviselő-testületet Szlahó Csaba polgármester, ami azt jelentette, hosszú idő után minden akadály elgördült a város új tagintézményének átadása elől. A korszerű épületben minden feltétel adott a gyermekek fejlődését elősegítő gondozási és nevelés feladatok ellátására.

Július közepére elkészülhet az Alapellátási Központ épülete

Végéhez közeledik a Mentőállomás és Alapellátási Központ építése, elkészült a külső homlokzat és a térkövezés, május végén már a növények telepítését végezte a kivitelező. Az ELMŰ felszerelte a hiányzó mérőórát, így megnövelt teljesítménnyel végezhette a kivitelező cég az üzempróbákat. Az ivóvíz bekötése elől is elhárult az akadály, a bekötés miatti útfelbontáshoz a közútkezelő is hozzájárult. Szépen alakulnak az épület belső terei – tudtuk meg –, a földszinti helyiségekben már a bútorozás történik, az emeleten pedig a burkolati munkák végeztével a fennmaradó szakipari munkák zajlanak. A beruházás várhatóan július közepén ér véget.

Folyamatban vannak az oktatási intézményeket érintő aktuális karbantartási és felújítási munkák, a Petőfi iskola főépületi szárnyán befejezték a tetőszigetelést, jelenleg a homlokzat szigetelésén dolgozik a kivitelező. A Grassalkovich iskolában a tornacsarnok tetőszerkezetének javításához szükséges szakértői véleményt megküldték a kézilabda szövetségnek, megállapodás ugyan még nem született, de a javítások várhatóan nyáron megtörténnek. A tanítási szünetben kerülhet sor az udvari gumiburkolatok cseréjére, továbbá a konyha és étkező átalakítására is. Utóbbival kapcsolatban a polgármester elmondta, a korábbi kalkuláció alapján 80 millió forintot különítettek el erre a célra, de a közbeszerzési eljárás során ettől több mint 30 millió forinttal magasabb a kivitelezésre beérkezett legkedvezőbb árajánlat.

Az Eötvös utca és a Kinizsi utca felújításával kapcsolatban Szlahó Csaba elmondta, többször is egyeztetett a DPMV Zrt. illetékeseivel, mert a burkolatcserével együtt a ivóvízbekötéseket és a gerincvezetéket is szeretnék kicserélni. A Kinizsi utcában indokolt lenne egy nagyobb átmérőjű vezeték elhelyezése, a plusz műszaki tartalom azonban jelentősen drágítja a beruházást, a két utca esetében közel 100 millió forinttal emelkedhetnek a költségek.

Május 22-én lejárt a városközpont-beruházás (Bálint Ágnes Kulturális Központ, Piac tér és Szent István tér, Anna utcai játszótér) és a Semmelweis bölcsőde 5 éves projektfenntartása, emiatt helyszíni ellenőrzést és bejárást tartottak a Magyar Államkincstár munkatársai. Az ellenőrök minden vállalt mutatót és indikátort rendben találtak, így a projektet lezárták.

Támogatást kapott az alapítvány

A „Ködellik a Mátra” Regionális Népzenei Találkozó és Országos Citerazenekari Fesztivál gálaműsorán való részvétel költségeire kért támogatást az önkormányzattól a Megmaradunk 3000 Vecsés Magyar Kultúra Ápolásáért Alapítvány. A képviselők megtárgyalták a kérelmet és 50 ezer forinttal járultak hozzá az alapítvány költségeihez.

Elfogadták az önkormányzati cégek mérlegbeszámolóit

A szakbizottságok előkészítése után a képviselő-testület is megtárgyalta és elfogadta az önkormányzati érdekeltségű cégek – Vecsési Városgondnok Nonprofit Kft., Vecsés Városközpont-fejlesztő Projekt Nonprofit Kft., Vecsési Gasztro Kft., VEMED Vecsési Egészségügyi Szolgáltató Kft. – 2018. évi mérlegbeszámolóit.

Az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról, illetve a Vecsés Egészségügyéért Közalapítvány 2018. évi munkájáról szóló beszámolót is megvitatták és elfogadták a képviselők.

Megújulhat a Rózsa utca egy szakasza

A Rózsa utca Fő út és Vigyázó Ferenc utca közötti szakaszának felújítására nyújt be pályázatot az önkormányzat. A jelentős forgalmat bonyolító utca – a városrész egyik gyűjtő- és kivezető útjaként is funkcionál – említett szakaszát 15 évvel ezelőtt aszfaltozták, azóta pedig több közműjavítás is történt, amelyek következtében jelentősen romlott az útburkolat állapota, ezért indokolt a felújítása. Amennyiben támogatásra alkalmasnak ítélik a vecsési pályázatot a Belügy- és Pénzügyminisztérium által közösen meghirdetett pályázati felhíváson, akkor az említett szakasz szegélykővel ellátott burkolatcseréje mellett sor kerülne a csapadékvíz-elvezető árkok profilozására – egyes szakaszokon burkolt árok kialakítása is szükséges –, valamint a hiányzó és kopott útjelző táblák cseréjére is. A felújítás összköltsége előzetes becslések alapján mintegy 60 millió forint.

Varga Norbert