Szűcs Gábor, művésznevén Little G Weevil, 16 éves korában hallott először blues zenét és rögtön beleszeretett. Karrierje Magyarországon indult, de a fejlődés érdekében Amerikába emigrált és saját erejéből küzdötte fel magát a legjobb előadók közé. A műfaj egyik legelismertebb hazai zenésze július 4-én 19 órától a vecsési Eprespark teraszán ad egész estés koncertet, mely a vájtfülűek és a bluest kevésbé ismerők számára egyaránt valódi zenei csemegének ígérkezik.

– Nem én választottam a bluest, inkább a blues választott engem – jelenti ki beszélgetésünk elején Little G Weevil, aki megsüvegelendő zenei karriert épített fel magyarként a blues hazájában, Amerikában. Pedig a sikert nem adták ingyen, hiszen egy távoli országból érkezett kapcsolatok nélkül, de kemény munkával végül olyan magasságokig sikerült felkapaszkodnia, ami csak a legelszántabbaknak adatik meg.

– Ha az ember nyitott és tudomásul veszi, hogy tiszteletben kell tartania a befogadó kultúrát, és ezt kíváncsisággal, érdeklődéssel dolgozza fel, akkor teljesen mindegy, hogy melyik országba megy. Azzal kell tisztában lenni, hogy miért vállalkozik emigrációra az ember. Amikor a saját országában megszűnnek a lehetőségek és bezárulnak az ajtók, nincs jövőkép, ami biztosítaná a megélhetését, akkor ez nem kívánságműsor, el kell menni egy olyan helyre, ahol meg tud élni és boldogulni tud. Ha esetleg a tehetségét is észreveszik, akkor szerencséje is lehet. Velem ez történt – mondja a zenész, aki 1300 dollárral a zsebében érkezett Amerikába, ahol eleinte civil munkákból tartotta el magát. Közben meghallgatásokra járt, az akcentus levetkőzése végett rengeteget tanult, hogy anyanyelvi szinten elsajátítsa az angolt, és serényen építette kapcsolatait.

– Meg kell mászni a ranglétrát, de ha nem büdös a munka, nem esik le a gyűrű az ujjadról és koncentráltan haladsz előre, annak meg lesz a gyümölcse – hangsúlyozta.

Little G repülőgépe 2004-ben szállt le Alabamában, az első szólóalbuma évekkel később jelent meg. A saját dalait adta elő, ezért zeneileg és nyelvileg is olyan szintre kellett eljutnia, hogy produkciója befogadható legyen a helyiek számára is. A blues afroamerikai vonala nyűgözte le igazán, ezért rengeteg tanulással járó, hosszadalmas utat kellett bejárnia, hogy érvényesülni tudjon.

– 2008-ban jelent meg az első szólóalbumom, azzal kezdtem turnézni, majd három évvel később rögzítettem a The Teaser című albumot, amely a blues-szakmán belül világméretű reklámot kapott, így jutott el a felvétel Amerikán, Kanadán és Ausztrálián át számos európai országba is. Ez volt az a mérföldkő, amikor kiderült, hogy jó úton haladok, de ezt további kemény munka követte – emlékezett vissza.

Legnagyobb zenei elismerései évekkel később érkeztek, az első 2013-ban, amikor megnyerte a memphisi International Blues Challenge elnevezésű világversenyt. Egy évvel később pedig az Amerikai Egyesült Államok blues-zenei díjára jelölték az év akusztikus előadója kategóriában, melyet a műfaj legmagasabb kitüntetéseként tartanak számon.

: 2014-ben az USA Blues Music Awards díjkiosztó gáláján

– Ez az én legnagyobb elismerésem, hiszen nem angol anyanyelvű országból szólózenészként én vagyok az egyetlen, akit valaha jelöltek. Az International Blues Challenget sem nyerte meg azóta európai szólózenész.

Szép eredményeket ért el a 2013-ban kiadott Moving című albuma is, az eladásokat tekintve ez volt a legsikeresebb lemez. Hogy tényleg kiváló albumról van szó, arra az angliai Mojo Magazine is rávilágított, amikor az év három legjobb blues lemeze közé válogatta. Little G ezt követően bejárta a világot, rengeteget koncertezett és újabb lemezeket adott ki. 2018 decemberében családi okok miatt költözött haza, így az amerikai korszak egyelőre lezárult. Hogy végleg vagy csak egy időre, azt a jövő és a hazai lehetőségek dönthetik el.

Azt talán csak kevesen tudják, hogy a kiváló zenésznek vecsési kötődése is van, és nem most jár először a városban.

– A nagynéném vecsési, az unokatestvérem sokáig itt lakott, én pedig a XVII. kerületben nőttem fel. Bár koncertem még nem volt itt, de rengetegszer jártam már a városban – mondta vecsési kapcsolódásáról.

A koncerttel kapcsolatban elárulta, mivel ez egy kisebb fellépés lesz, a hangulat is sokkal intimebb, mint egy nagy színpadon. Zenéihez mindig a valóságból merít, dalai körül számos érdekes sztori van, ezeket is szívesen meséli el ilyen alkalmakkor a közönségnek. Az efféle személyesebb kapcsolatot általában a hallgatóság és ő is nagyon élvezni, ezért bízik benne, hogy egy emlékezetes egész estés koncert részesei lesznek, akik július 4-én este 19 órakor ellátogatnak az Eprespark teraszára.

varga
Autós fotó: Barta Imre, USA koncertkép: Marilyn Stringer

 

Blues Terasz az Epresparkban

 • Little G Weevil
  Július 4. 19 óra
 • Long Tall Sonny duó
  Július 11. 19 óra
 • Petra & The Paperhearts
  Július 25. 19 óra
 • Little G Weevil
  Augusztus 1. 19 óra
 • Grunting Pigs – Jumping Matt & Szász Ferenc
  Augusztus 8. 19 óra
 • Little G Weevil
  Augusztus 15. 19 óra