„Remélem, hogy hasznos volt a tevékenységem a város számára” 

Frühwirthné Halász Melinda alpolgármesterrel az önkormányzati munkáról, a környezetvédelem és a közterületek gondozása terén elért eredményekről és választókerülete fejlődéséről beszélgettünk. 

– Ez a második ciklusa képviselőként a városi önkormányzatban, 2020 óta az alpolgármesteri tisztséget is betölti. Milyen tapasztalatai vannak az elmúlt bő négy évről?

– Az alpolgármesteri címmel rengeteg munka is járt az elmúlt években. Nagyon sok új embert ismertem meg és sok új ismeretre tettem szert. Igyekeztem egy-egy területre fókuszálni és jobban megismerni bizonyos munkafolyamatokat. Természetesen akadtak nehézségek is, de ezekben az esetekben mindig a megoldásra törekedtünk. Összességében pozitívan értékelem az elmúlt időszakot, remélem, hogy hasznos volt a tevékenységem a város számára.

– A külterületeken lévő illegális szemétlerakatok felszámolása mellett a város zöldfelületeinek kezelésén is szeretett volna változtatni. Milyen eredményeket értek el ezeken a területeken? 

– Úgy láttam, hogy szervezeti átalakítással és a személyi állomány megerősítésével jelentősen tudunk javítani a közterületek gondozottságának színvonalán. Kertész és faápoló szakemberekkel, illetve szakmunkásokkal bővítettük a személyi állományt, a hatékonyabb munkavégzés érdekében új teherautókat, fűnyíró traktort, kisgépeket vásároltunk. Ma már harminc munkatársunk van, akik kezelik a város zöldfelületeit. Volt olyan időszak, amikor minden nap kint voltam a terepen és irányítottam a munkát, feltérképeztem az elvégzendő feladatokat. Miközben jobban megismertem a kollégákat, láttam, hogy kit milyen feladat elvégzésével bízhatunk meg. A csapat működését átalakítottuk, ehhez új prémiumrendszert és egyéb juttatásokat is kapcsoltunk, csapatépítő programokat szerveztünk, hogy motiváljuk a dolgozókat. Úgy gondolom, sokkal ütőképesebb most a zöldfelületeket kezelő csoport, olyan feladatokat is meg tudunk oldani, melyekhez korábban külsős vállalkozó segítségét kellett kérni. Az évek során a feladataink is szaporodtak, hiszen örvendetesen fejlődik a város, minden új közösségi tér, park, játszótér fenntartását is meg kell oldanunk. Amellett, hogy nyilván még van hová fejlődni, azért a város összképe egy rendezett, gondozott kisváros, a lakosaink ápolt parkokban pihenhetnek és sok játszótér is rendelkezésükre áll.

A külterületekről néhány évvel ezelőtt még tonnaszám kellett elszállítani az illegális hulladékot. Ehhez képest sokat javult a helyzet. Megdupláztuk a közterület-felügyelet létszámát és a mezőőrök is kiemelt figyelmet fordítanak a hulladék lerakatok felderítésére. A külterületek bejáratainál további sorompókat helyeztünk ki, amelyek meggátolják, hogy autókkal megközelítsék a külterületeinket és szemetet öntsenek az út mellé. A legfertőzöttebb területeken kamerákat is kihelyeztünk, ezeknek is nagy a visszatartó ereje. Sokat köszönhetünk a Kispatak Természetvédő Egyesület és Hulladékkommandónak, akik évek óta szerveznek szemétszedő akciókat, tesznek a környezetvédelemért, együttműködve az önkormányzattal. Mi is sok megmozdulást szerveztünk, legutóbb idén tavasszal, nagyjából 150 fővel, nagyon sok gyerekkel.

Környezetvédelem szempontjából nagyon fontosnak tartom a vízzel való takarékoskodást. Ezen a téren is előre léptünk, víztakarékos perlátorokkal láttuk el az intézményeink csaptelepeit, így városi szinten jelentős megtakarítást sikerült elérni.

– Milyen fejlesztések történtek a 3. választókerületben?

– Teljesen felújítottuk Vecsés egykori főterét, a Hősök ligetét. A másik nagyobb beruházás a Falusi templom felújítása volt, amit a Fehér János Alapítvánnyal együttműködve, Polyovka-Fazekas Orsolya belsőépítésszel valósítottunk meg, az önkormányzat jelentős anyagi támogatásával. Az előkészítésben és a lebonyolításban is személyesen segítettem a folyamatot. Az utóbbi négy évben felújítottuk a Rózsa utca és a Temető utca útburkolatának egy szakaszát. Elkészült a Sziget köz és az Iskola utca új aszfaltburkolata. Járdaszakaszokat újítottunk fel a Kálmán, Rózsa, Város és Malom utcákban, valamint a Fő úton a Vágóhíd utcánál. Jelenleg is tart az Iskola utca járdafelújítása. A MOL beruházásában elkészült a Kakucsi út aszfaltburkolata. A biztonságosabb közlekedésért lámpás gyalogátkelőt létesítettünk az Iskola utca–Fő út kereszteződésében, illetve egy-egy intelligens zebrát alakítottunk ki a Fő úton a Kálmán utcánál és a régi Renault szalonnál.

– A Német Nemzetiségi Önkormányzatnak is tagja. Melyek voltak a legfontosabb feladatok az elmúlt ciklusban?

– A Grassalkovich iskola fenntartójaként önkormányzatunk számos fejlesztést valósított meg az elmúlt években. Felújítottuk és bővítettük az iskola étkezőjét, így jóval több gyermek tud egyszerre étkezni, nagyon szép modern körülmények között. Modernizáltuk az iskola teljes fűtésrendszerét, elvégeztettük az aula tetőfedés cseréjét. A nyílászárók cseréje ütemezetten, több év alatt valósult meg. Az elmúlt években nagyon sok kiadvány megjelenését segítettük. Ezekhez anyagi támogatást, a szerkesztéshez támogató segítséget nyújtott az NNÖK. A Káposztafesztivál a város legnagyobb tömegeket megmozgató rendezvénye. Szervezőként fontosnak tartom, hogy ezen a rendezvényen bemutassuk és megéljük a még fellelhető nemzetiségi értékeinket. A hagyományőrzésbe a fiatalokat is szeretnénk bevonni, ezért nagyon örülünk, hogy több új egyesület is alakult az elmúlt időszakban. Az ő munkájukat is igyekszünk támogatni.

– Ma már tudjuk, hogy ön is újra megméretteti magát a június 9-ei választáson.

– Azt gondolom, hogy június 9. nem a képviselőkről szól, hanem a választókról, ezért azt kérem, minél többen nyilvánítsanak véleményt a munkánkról, arról, hogy kikre szeretnék rábízni a városunkat az elkövetkezendő ciklusban.