A közelgő választásokkal ugyan nem ér véget az önkormányzati ciklus, a polgármester és a képviselők mandátuma 2024. októberig szól, ennek ellenére arra kértük a testületi tagjait, értékeljék a hátrahagyott időszakot. Interjúsorozatunk zárásaként Szlahó Csaba polgármesterrel vettük számba az elmúlt évek eredményeit.

– A 2019-es választás után senki nem látta előre, hogy rövid idő múlva egy világjárvánnyal, aztán a szomszédos országban kitört háborúval és ezek hatásaival kell majd megküzdenie az országnak. Helytálló vagy túlzó azt állítani, hogy ezek voltak a legnehezebb évek a 18 éve tartó polgármestersége alatt? 

– Korábban is voltak rosszabb éveink, de az idő múlásával az emlékeink megfakulnak, ezért részletesebb elemzés nélkül nehéz erre válaszolni. Az biztos, hogy rendkívüli helyzetekkel kellett szembenézni az elmúlt évek során. A Covid és az azt követő gazdasági válság, majd a háború és a vele járó infláció alapvetően megváltoztatta a mozgásterét az Európai Uniónak, Magyarországnak és ezen belül természetesen Vecsésnek is. A nehézsége ellenére elmondhatjuk, hogy nagyon jól teljesített a város, ami a bevételeinknek köszönhető. Sikerült intézményeket megújítani és új intézményeket átadni, bővítettük a bölcsődei férőhelyeket, utakat, járdákat és játszótereket újítottunk fel, új kerékpáros ügyességi pályát és szabadidőparkot építettünk, forgalomtechnikai beruházásokat hajtottunk végre a biztonságosabb közlekedésért. Összefoglalva, a 2019-es programunkban meghirdetett főbb elemeket megvalósítottuk. Mindezt úgy értük el, hogy a város gazdálkodása végig biztos lábakon állt. Bár összességében jó irányba haladunk, azt is tudjuk, hogy vannak még hiányosságok, hiszen rendszeresen felmérjük a lakossági igényeket. Ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy önerőből nem tudunk mindenre megoldást találni.

– A hiányosságok alatt a vízhálózat és a vasúti átkelő okozta problémákat érti? 

– Elsősorban igen. Mindkettő túlmutat az önkormányzat hatáskörein és pénzügyi lehetőségein. A vízhálózat esetében megtesszük, amit tudunk, csak így lassan haladunk. Szeretnénk, ha egyszer kiírnának egy olyan nagy volumenű pályázatot, amely lehetővé teszi száz kilométernyi vízhálózat cseréjét. Azoknál az utaknál, ahol a felújítás során új pályaszerkezetet építünk, a gerincvezetéket és a bekötéseket is cseréljük. Ezt egyelőre önerőből és a DPMV Zrt. szűkös anyagi forrásaira támaszkodva tesszük. A megoldás állami vagy EU-s pályázat lenne, hiszen ez nem csak vecsési probléma. Nagyon sok település van hasonló cipőben, hiszen ezek a rendszerek legalább hetven éve épültek.
A szakemberek elmondták, hogy első lépésként egy vas-mangántalanítót kellene építeni. Kész tervekkel rendelkezünk és azt is tudjuk, hogy nagyjából kétmilliárd forintos beruházásról van szó. Az idei költségvetésünkben lehetőségünk volt arra, hogy betervezzük ezt az összeget, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlenül önerőből szeretnénk megépíteni. Elképzeléseink szerint külső forrásokat is igénybe vennénk, hogy más fejlesztésekre több pénze maradjon a városnak.

A vasúti átkelő problémáját sem tudjuk városi szinten megoldani, hiszen ez is több milliárd forintos beruházás. Mindkét esetben arra törekszünk, hogy a döntéshozóknál eredménnyel járjunk, de a rendkívüli gazdasági környezetben ezeket a problémákat a kormány hátrébb sorolja, így az érdekeinket is nehezebb érvényesíteni.

– Tavasszal készült egy közvéle­mény­kutatás az önkormányzat megbízásából. Ebből milyen következtetéseket vontak le, elégedett a lakosság a munkájukkal?

– Örömteli eredmény, hogy a megkérdezettek 90 százaléka szeret Vecsésen élni. A megvalósult beruházásokat is pozitívan értékelték a válaszadók, emellett fontos lakossági igények is megjelentek, amelyek meghatározzák a jövőbeni feladatainkat. Ezeket beépítettük a választási programunkba, amit egy kiadványba foglalva hamarosan eljuttatunk a vecsési háztartásokba.

– Talán eddig kevesebb szó esett róla, de jelentős előrelépések történtek kerékpárút-hálózat fejlesztés terén.

– A terveink alapján a szomszédos települések irányába épülhetnek kerékpárutak a következő időszakban. Már körbe bringázható a város délkeleti irányban, a Budai Nagy Antal utcát és a Jókai utcát összeköti a Kakucsi út, így ez a rész már jól használható a kerékpárásoknak. A pénz megvan a folytatáshoz, következő lépésben a Széchenyi utcai nagy kanyartól a Halomi úton épülhet kerékpárút, ezáltal könnyebben elérhető lenne két keréken a XVIII. kerület. Erre a szakaszra akkor fogjuk ráengedni a kerékpáros forgalmat, ha Széchenyi utcai kanyarnál elkészül a gyalogos átkelő.

– Aki figyelte a beszédeit észrevehette, hogy többször fogalmazott meg kritikát a különféle területeken zajló államosításokkal kapcsolatban. Miért gondolja, hogy ezek a folyamatok hátrányosak Vecsésre nézve?

– 2013 óta az a kormány víziója, hogy minél nagyobb szerepe legyen az államnak az ügyintézésekben, akár a helyi ügyek intézésében is. A 90-es években számos fontos hatáskört ruháztak az önkormányzatokra, ezek között valóban több olyan elem is található, melyek jobb, ha állami irányítás alá kerülnek. Ilyenek az okmányirodák, ide sorolhatjuk a gépjármű ügyintézést és a nagyobb gazdasági érdekeltségű ügyeket, például a hulladékszállítást, szelektív hulladékgyűjtést. Ezeket hatékonyabban lehet működtetni állami fenntartásban. Ez igaz lehetne a vízügyre is, de ott mégsem működik elég jól a rendszer. Az iskolák esetében biztosan vannak olyan intézmények az országban, amelyek jól jártak a központosítással, de az agglomerációban ez nem mondható el. Az önkormányzatok fenntartóként gyorsabban tudtak reagálni a problémákra, mint a tankerületek. Az építési hatósági jogkört is elvonták az önkormányzatoktól, ami káoszt eredményezett azokon a településeken, ahol rendkívül sok volt az építkezés. A járási építési hatóságoknál kevés az ember, nem győzik a feladatokat ellátni. Annakidején Vecsésen hatan dolgoztak az építési osztályon, most gyakorlatilag ugyanennyien látják el több tucat település ügyeit. Attól tartok, ha ennek tetejébe még elveszik a beruházások lebonyolítását az önkormányzatoktól, akkor olyan eredmények születhetnek, mint Vecsésen a tanuszoda esetében. Még mindig nem látjuk, hogyan tudják majd befejezni az építkezést, holott másfél éve át kellett volna adni a beruházást. Büszkén mondhatom, hogy az elmúlt években a vecsési egészségügyi intézményekre nagyon sok pénzt költöttünk, ezért nem szeretnénk, ha elvennék tőlünk. Az állami finanszírozás mellett az önkormányzat sok százmillió forintot ad az egészségügynek. Lehet, hogy bosszankodunk a hosszas várakozás miatt, de legalább vannak orvosaink és modern műszereink. Ha kórházi irányítás alá kerülne a vecsési szakrendelő, akkor gyakorlatilag mi, vecsésiek rosszul járhatunk. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy a helyiekért és a helyi ügyekért álljunk ki elsősorban.

– Több fórumon is elmondta, ugyanazzal a csapattal vágnak neki a következő önkormányzati ciklusnak, amennyiben a választók önökre bízzák a város irányítását. Ez azt jelenti, hogy elégedett a képviselők munkájával?

– A saját frakciónkkal kapcsolatban elmondhatom, hogy mindenkinek megvan a maga szakterülete, amiért elhivatott módon, lelkiismeretesen dolgozott. Emellett azt is szeretném kiemelni, hogy az elmúlt 18 évben pártpolitikától függetlenül együttműködő volt a többség, az elmúlt években is normális viszonyok között tudtunk dolgozni, ami a város teljesítményén is meglátszott. A jövőben is mindenkivel szeretnénk megtalálni a közös hangot, minden véleményt, javaslatot meghallgatunk, hiszen az a célunk, hogy a város továbbra is előre haladjon.

Szöveg és kép: Varga Norbert