Az áprilisi testületi ülésen többek között az új tagintézmény elnevezéséről is döntöttek a képviselők.

A testületi ülés a polgármester beszámolójával kezdődött. Szlahó Csaba tájékoztatta a képviselőket, hogy elindult a városban a Budapest Airport zajvédelmi programjának második üteme. Az első ütemben az érintettek 20 százaléka élt a kedvezményes nyílászárócserével. Elmondta, hogy a Magyar Államkincstár április 3-án záró helyszíni ellenőrzést tartott a 2018-ban megvalósult Kinizsi utcai felújítás kapcsán. A felvett jegyzőkönyv szerint az ellenőrök mindent rendben találtak a beruházás körül. Március 16-án a vecsési intézményvezetőkkel vitatták meg a városi intézmények helyzetét. Kiemelte, hogy az intézmények jelentős részében sikerült végrehajtani legalább 20 százalékos energiamegtakrítást. Szó volt arról is, hogy az intézmények dolgozói számára bruttó 50 ezer forintos rezsitámogatást szavazott meg a képviselő-testület, amit márciusban folyósítottak a munkatársaknak. Beszámolójában arra is kitért, hogy az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága benyújtotta igényét a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium tulajdonjogára. A vagyonátruházási szerződést június 30-áig kell megkötni. Elmondta, hogy tárgyalást folytattak a MOL képviselőivel, mely során elsősorban a Vaspálya utca és a Mátyás utca környékén várható új fúrásokról egyeztettek. A téma elsősorban a helyszínek megközelítése volt, az önkormányzat kérése többek között arra vonatkozott, hogy az utakat megfelelően stabilizálják. Továbbá azt is kérték a vállalat képviselőitől, hogy aszfaltozzák le a Kakucsi utat az Apró tanya felé vezető hídig. Ez a város érdekeit is szolgálja. Kitért arra is, hogy a MOL több kutat is fúrt – 90 méter, 30 méter és 10 méter mélységig –, melyeket a vállalat átad az önkormányzatnak. Kiemelte, hogy a 90 méteres mélységű kút megfelelő átalakítást követően használható lehet a vízbázis elérése szempontjából, de az átalakítás jelentős költségekkel jár. Elmondta továbbá, hogy április 3-án V. Németh Zsolt víziközmű ágazatért felelős államtitkárral egyeztetett Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester, Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Pápai Mihály, Gyál polgármestere és Horváth Attila, a DPMV Zrt. igazgatója. A téma a víziközmű szolgáltató jövője volt. A megbeszélésen több fontos kérdés is felmerült, ezekkel kapcsolatban későbbi lapszámunkban olvashatnak majd bővebb tájékoztatást.

Vecsés marad a szakrendelő fenntartója

A járóbeteg szakellátás központosítási szándéka miatt levélben kereste meg a városvezetést az Országos Kórházfenntartó Főigazgatóság. A képviselő-testület egységes volt a kérdésben és nemet mondott a megkeresésre, így továbbra is az önkormányzat működteti a vecsési szakrendelőt. (A témához kapcsolódó írásunkat az 5. oldalon olvashatják.)

Elfogadták a szakmai beszámolókat

A képviselők egyhangúlag fogadták el a Bálint Ágnes Kulturális Központ, a Semmelweis Bölcsőde és a Tipegők Bölcsőde, az Oktatási Intézmények Központi Konyhája, továbbá az önkormányzat gazdasági- és szociális bizottságának 2022. évi munkájáról szóló, valamint a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió fenntartásában működő Új Esély Központ 2022. beszámolóját.

Mazsola és Mocorgók

A Semmelweis Bölcsőde vezetősége azzal a kéréssel fordult az önkormányzathoz, hogy nevezzék el az új épülő bölcsődét. Azt is javasolták továbbá, hogy adjanak egy modernebb, az intézményhez jobban illő nevet a Károly utcai bölcsődének. A vezetők és a dolgozók javaslatai mellett a közösségi média felületeken beérkezett ötleteket is figyelembe véve a képviselő-testület úgy döntött, hogy a Károly utcai intézményt nevét Mazsola Bölcsődére változtatják, míg a Tipegők Bölcsőde szomszédságában épülő új tagintézménynek a Mocorgó Bölcsőde nevet adják. Az építkezéssel kapcsolatban megtudtuk, hogy a kivitelezés megfelelő ütemben halad. Ugyanakkor elképzelhető, hogy az átadás nyár eleji véghatáridejét módosítják annak érdekében, hogy a munkálatokat megfelelő minőségben végezhesse el a Reogroup Kft. „Fontos, hogy jó minőségben, megfelelő színvonalon készüljön el az épület, ezért inkább változtatunk a határidőn. Nem szeretnénk később a sietségből eredő problémákkal szembesülni” – hangsúlyozta a polgármester.

Elkezdődött a 0202-es út kivitelezése

A képviselő-testület egy régi ígéretét teljesíti ezzel a beruházással. A 0202-es út megépítésével válik teljessé a Vecsést elkerülő úthálózat, ezért ez egy fontos előrelépés lesz a várost érintő forgalom mérséklésében. A kivitelezés összköltsége bruttó 500 millió forint, az útépítést a Colas Hungária nyerte el. Az új utcát az egykori közlekedéspolitikusról, Baross Gáborról nevezték el.

V