Az eseményt a Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre szervezte, a 250 fős vendégsereg hajnalig mulatott a BÁKK-ban.

December 29-én rendezték meg először Vecsésen az előszilveszteri – németül vorsilvester – bált. Az eseményt minden évben ezen a dátumon rendezik, mert nemcsak szilveszterhez, hanem a Magyarországi Német Fiatalok Közössége (MNFK) születésnapjához is kapcsolódik. A bál helyszínét minden évben másik település biztosítja, idén hosszas várakozás után rendezhette Vecsés, és az itt tevékenykedő Vecsési Ifjúság Sváb Baráti Köre (VISBK). A helyi egyesület 2017-ben jött létre, hogy az itt élő és hagyományait őrizni kívánó fiatalok szervezetten tudjanak részt venni az MNFK rendezvényein, továbbá, hogy segítsék fenntartani a vecsési szokásokat, hagyományokat.

A hosszas szervezést követően a Bálint Ágnes Kulturális Központ adott otthont a bálnak. A 250 fős vendégsereg este hét órától hajnalig szórakozott. A megnyitónak része volt két tánccsoport bemutatója is. Vendégként fellépett a zsámbéki Lochberg Tánccsoport, akik Fuchs Sandra vezetésével mutattak be egy nagyon színvonalas programot. Utánuk következett a debütáló Vecsési Hagyományőrző Tánccsoport, akik eddigi első táncukat táncolhatták, amit Fazekas József és Rita koreografált és tanított be. A műsor és köszöntők után a Platz Bistro felszolgálta a vacsorát, a vendégeknek már ezalatt is lehetősége volt mulatni, hisz felváltva játszott egész éjjel a Brunner zenekar, akiket Vecsésen be sem kell mutatni, és a pilisvörösvári Die Bergländer Buam. Így mindenki legnagyobb örömére csak a tombola miatt kellett megszakítani a táncot. Ezúton is köszönet a felajánlásokért és nagy gratuláció a nyerteseknek!

A bálra az ország rengeteg településéről érkeztek vendégek, akik az előző évek korlátozásai miatt sokat vártak arra, hogy ezt az ikonikus eseményt újra élvezhessék. Bajáról, Budapestről, Dunaharasztiról, Leányvárról, Mórról, Nagykovácsiból, Nemesnádudvarról, Pilisszentivánról, Pilisvörösvárról, Pusztavámról, Solymárról, Szigetszentmártonról, Taksonyról, Újhartyánról, Vértesboglárról, természetesen Vecsésről is szép számmal, de még Hamburgból is érkeztek vendégek. A nagy várakozás szerencsére nem volt hiába, hajnal négyig tartott a bál, önfeledt szórakozással, táncolással.

A Pest Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, Német Belügyminisztériumnak hálás köszönet a támogatásért, ami nélkül nem lehetett volna ilyen színvonalas és eredményes a rendezvény.

VISBK