Okoszebra hívja fel a figyelmet a gyalogosokra a Halmi térnél

A gyalogosok és az autósok balesetmentes közlekedését egyaránt segítő okoszebrát adtak át a tavaly év végén a Besztercei utca-Halmi utca kereszteződésében. A SafeCross okoszebra-rendszert Vecsés önkormányzata a Generali biztosítóval együttműködve alakította ki a már meglévő gyalogátkelőnél.

Az okoszebra lényege, hogy az úttestbe épített LED-lámpák felhívják a járművezetők figyelmét az átkelő gyalogosokra. Az úttest két szélén elhelyezett kamerarendszer érzékeli a gyalogátkelőhöz érkező járókelőket, ennek hatására bekapcsol a LED-lámpák villogó fényjelzése, amelyet szürkületben, rosszabb fényviszonyok között már egészen messziről észlelhetnek a járművezetők. A jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt, és addig tart, amíg a gyalogos áthalad az úttesten. A rendszer célja, hogy a járművezetők számítsanak arra a gyalogátkelőnél, hogy a LED villogásakor meg kell állniuk, mert gyalogos halad át az úttesten.

A fejlesztéssel kapcsolatban Szlahó Csaba polgármester elmondta, a megnövekedett forgalom miatt egyre nagyobb hangsúlyt kell helyezni a közlekedésbiztonságra. Kiemelte, hogy a gyalogosok biztonságos közlekedését előtérbe helyezve több gyalogátkelőt is átadtak Vecsés nagy forgalmú, balesetveszélyes csomópontjainál.

–  Azt gondolom, hogy ez egy elég figyelemfelkeltő, ezáltal hatékony megoldás, főleg itt, ebben a forgalmas kereszteződésben, ahol a közelben óvoda, iskola, gyógyszertár és buszmegálló is van, a későbbiekben pedig egy pihenőparkot is szeretnénk kialakítani. A beruházást a Generali biztosítóval karöltve hajtottuk végre, a kivitelezési költségek felét, 3,6 millió forintot az önkormányzat fizette ki, a másik felét a biztosító által kiírt pályázaton nyerte el városunk – mondta a polgármester.

varga