Jubileumi évfordulót ünnepelt idén az ipartestület

A vecsési szervezetet 110 évvel ezelőtt, 1912-ben alapították.

Fennállásának 110. évfordulóját ünnepelte idén a Vecsési Ipartestület. A jeles évforduló alkalmából egy könyvet is kiadtak, amely a testület elmúlt tíz évének eseményeit dolgozza fel. Skribek Pálné lapunknak elmondta, az új kötet megjelenése év végére várható. Hozzátette, a 110 éves évforduló alkalmából férje, Skribek Pál több évtizedes munkásságáról is érdemes megemlékezni, hiszen a Vecsési Ipartestület elnöke immár 50 éve tölt be vezető tisztséget a szervezetnél.

Skribek Pál, a Vecsési Ipartestület elnöke 1972-ben váltotta ki iparengedélyét, és még ebben az évben a jogelőd KIOSZ Helyi Csoport titkárának választották. Néhány év múlva a megyei, majd az országos vezetőségbe is beválasztották.

– Bár az öt évtized alatt két alkalommal is átadta a helyi szervezet közvetlen irányítását, de a vezetőségnek akkor is tagja maradt. Hosszabb megszakítása 1987 és 1991 között volt, ezt követően az Ipartestület újbóli talpra állítása miatt állt ismét a szervezet élére. Akkoriban jelentős tartozást halmozott fel a testület, de ennek ellenére is sikerült kijutni a gödörből, és az Ipartestület napjainkban is működik – mondta Skribek Pálné.

A vecsési szervezet elnöke a helyi testület vezetése mellett számos egyéb, országos vállalkozásokkal foglalkozó szervezet vezetőségében is részt vesz. Az Ipartestületek Országos Szervezetének elnökségi tagja, emellett a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Város Kereskedelmi és Iparkamara Kézműves Tagozatának elnökségi tagja is. A helyi önkormányzat munkáját külsős bizottsági tagként segíti – tudtuk meg.

Skribek Pál neve mára összeforrt a Vecsési Ipartestülettel. Munkáját társadalmi megbízatásnak tartotta, nem fizetésért végezte. Amint felesége fogalmaz: „neki ez az élete”.

A Vecsési Ipartestület elmúlt tíz évének változásairól és fontosabb mérföldköveiről szóló könyvet ünnepi taggyűlés keretében mutatják be.

VN