Készülnek a vecsési kerékpárút-hálózat tervei

A jövőbeni városfejlesztési elképzelések között egyre nagyobb hangsúlyt kap a kerékpárút-hálózat kiépítése.

A megvalósítás érdekében az elmúlt hónapokban több lépést is tett a városvezetés, a tárgyalások már egy ideje zajlanak a Mobilissimus Kft.-vel, amely országszerte érdekelt a kerékpárút-hálózatok tervezésében, fejlesztésében. Emellett a régió kerékpárút-hálózat fejlesztésével kapcsolatosan összehívott megbeszélésnek is Vecsés adott otthont. A nyár elején megtartott egyeztetésen a térség 18 települése vett részt.

– Mint minden nagyobb beruházás előtt, a kerékpárút-hálózat fejlesztését megelőzően is komplett tervezésre van szükség. A kerékpárutak kérdésében az állam és az illetékes minisztérium is úgy gondolkodik, hogy ezeknek a fejlesztéseknek akkor van igazán értelme, ha az útvonalak összeérnek, azaz olyan kerékpárút-hálózat kialakítása a cél, amelyek a településeket is összekötik egymással. A Mobilissimusnak kellő tapasztalata van a kerékpárutak kialakítása, tervezése terén, és végre sikerült odáig eljutni, hogy felméréseket végeznek Vecsés belterületein, illetve a szomszédos települések irányába, amelyek alapján javaslatot tesznek arra, hogy hol érdemes kerékpárutakat kialakítani. Természetesen nekünk is vannak erre vonatkozóan elképzeléseink, ezek alapján fogunk eljárni a későbbiek során – mondta Szlahó Csaba polgármester, hozzátéve, hogy a tervezéshez szükséges összeget a képviselő-testület egy korábbi ülésén biztosította.

– Reméljük, hogy minél hamarabb lesz egy használható fejlesztési tervünk, utána pedig a megvalósításba is belefoghatunk. Ilyen energiaárak mellett egyre többen döntenek úgy, hogy leteszik az autót, ezért vélhetően egyre nagyobb arányban venné igénybe a lakosság a kerékpáros közlekedést – zárta gondolatait a polgármester. Ezt annyival egészítenénk ki, hogy nem csak az autók növekvő fenntartási költségei miatt érdemes kerékpárra váltani, a kétkerekű közlekedéssel a mentális és a fizikai egészségünket is remekül karban tarthatjuk. A kerékpározás többek között javítja a keringést, segíti az immunrendszer megfelelő működését és az ideális testsúly elérését, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és a rák kialakulását, továbbá rendkívül jó stresszoldó. Ezért olvasóinkat is arra bíztatjuk, hogy tapasztalják meg a bringás közlekedés előnyeit, és töltsenek minél több időt kerékpárjuk nyergében!

varga