„A rendszert az egész magyar nép söpörte el. (…) A világon páratlan szabadságharc volt ez, a fiatal nemzedékkel a népünk élén.” (Mindszenty József)

Az 1956-os szabadságharcnak állítottunk emléket október 20-án. A kezdőképek az őszt idézték hulló falevelekkel, őszi tájképekkel és Wass Albert versével. A műsor első felében az 1956. október 23-át megelőző viszonyokat elevenítettük fel. A színpadon játék közben a szüleiket figyelő gyerekek jelentek meg, akik nem értették, hogy szüleik miért beszélnek halkan, hogy miért van félelem a szemükben, és megdöbbenve nézték, hogy édesapjukat egyszerűen elviszik otthonról idegen emberek. Ezután férjüket elvesztett anyák meséltek párjaik ártatlanságáról. Később előkerültek a röplapok, az egyetemisták által megfogalmazott 16 pont, végül a fegyverek, melyeket gyerekek tartottak a kezükben. Egy tank is behatolt a tömegbe, és a veszteséget is bemutatták a diákok.

Az előadás végén egy ima hangzott el, melyben arra kérték az angyalokat, hogy szórják a béke ezüstporait a magyarokra, ami meg is történt.

A műsorban 43 diák vett részt. A teljes 5.b osztály a 6.b és a 8.b osztály néhány tanulójával kiegészülve.

A hősök addig élnek, amíg emlékeznek rájuk! Mi tisztelettel és csodálattal emlékszünk vissza elődeink tetteire. Szellemük ma is él. Példát mutat mind­annyi­unknak.

(A műsort Gáspárné Hatvani Gabriella, az 5.b osztályfőnöke állította össze és tanította be a gyerekeknek. Szerk.)

Gáspárné Hatvani Gabriella