Kiss Mona, gasztrobloggerről korábban már írtunk, hiszen számos könyvet kiadott, külön Youtube-csatornája van, melyeken speciális, többnyire mentes ételekkel, étrendekkel foglalkozik. Erre saját egészsége kapcsán kényszerült, amikor évekkel korábban gyomorproblémája mellett számos allergiájára is fény derült.

Ezúttal egy új, talán minden eddiginél ragyogóbb könyvel, „Az ünnepek mentes ételei” című kiadvánnyal rukkolt ki. Elárulta, ez egy korábbi műve, a mentes sütikről szóló könyv folytatása.

– Hatvan recept található a szeptember végén megjelent könyvben, érdekessége, hogy valamennyi recept glutén-, tej-, tojás-, cukor-, szója-, mogyoró-, és élesztőmentes, vegán, továbbá kész lisztkeverékmentes. Úgy gondolom, ez egy hiánypótló könyv – mondta a Vecsésen élő írónő.

Elárulta, a sütis könyve jól fogyott, toplistás volt. Az egy sorozat indítónak számító könyv volt, melynek most kijött a folytatása, és a további könyvek mellet is még számtalan ötlete van.

– Úgy gondolom, érdemes folytatni a sorozatot, de már újabb ötletek is jöttek és jönnek folyamatosan. Miután elmúlt a Covid-járvány, újra tudok tanfolyamokat tartani, november végén például gyermekeknek tartok főzőtanfolyamot – mondta arról, miként segíti a mentes táplálkozás megismerését mindenkinek.

– A bátyám séf, étteremtulajdonos és egyben ő a legnagyobb kritikusom. De nagyon sokan vannak olyanok is, akik elkészítenek egy-egy ételt a könyvemből és elküldik a fotót nekem – mondta az írónő és gasztroblogger.

Úgy látja, akik mentes étrendet folytatnak, azok 90 százaléka azért tesz így, mert érintett, de egyre több olyan ember van, aki igyekszik elhagyni az állati eredetű élelmiszereket és áttér a vegán életmódra. Vannak, akik egészségügyi okok miatt, de akadnak köztük környezetvédők, állatvédők is.

Egy biztos, karácsonyra valamennyien találnak az ízlésüknek megfelelő ünnepi ételeket Kiss Mona könyvében.

Sz. Gy.