A Magyar Pálinka Lovagrend Közép-magyarországi Kapitánysága és a Süti nem süti Vecsés Cukrászda már negyedik alkalommal rendezte meg városunkban a Vecsési Párlat (Pálinka) Versenyt.

Idén szeptember 6-áig kellett leadni a IV. Vecsési Pálinka (Párlat) versenyre a benevezett mintákat. Mintegy 40 nevező 170 tétel pálinkát adott le a határidőig. Szeptember 10-én a Czifra Csárdában volt a minták bírálata. Az idei évben már 10 bíráló végezte a zsűri nehéz feladatát. Hogy kinek, milyen volt a nedűje, az a XX. Káposztafesztivál szombati napján a színpadon derült ki.

A bírálat menete továbbra is az Országos Pálinkaversenyen történő lebonyolítás szerint történt, kategóriák szerint, 20 pontos minősítési rendszerben. A kategóriák: almatermésűek, csonthéjasok, szőlők, törköly és egyéb szőlőeredetű termékek, bogyósok, erdei és vadon termő gyümölcsök, vegyes párlatok, egyéb párlatok.

A bírálók a minősítés során vizsgálták a pálinka illat tisztaságát (max. 3 pont), illatkarakterét (max. 5 pont), íztisztaságát (max. 3 pont), ízkarakterét (max. 5pont), valamint a pálinka harmóniáját, tartósságát (max. 4 pont). A vizsgálat során minden minősített pálinka 0 pontról indult, és a megszerzett pontok alapján érhették el a maximális 20 pontot. Az idei évben a minősítendő pálinkát minimum három bírálónak kellett minősíteni, melynek minősítési eltérésekor egy újabb bíráló hármas visszakóstolással döntötte el a minősítést.

A minősítések során négy eredmény volt elérhető. Arany minősítést 18-20 pontig, ezüst 16-17 pont esetén, bronz 14-15 pont esetén, valamint nem érmes minősítés 0-13 pont esetén. Az arany minősítést elérők közül a bírák konszenzus alapján kiválasztották a kategóriájában legjobb champion győztes pálinkát, valamint a champion győztesek közül a verseny legjobb pálinkáját. Az eredmények alapján pedig külön díjazásra került a legeredményesebb magán- és bérfőző is.

Az idei évben is számos kiváló pálinka került a pálinkabírálók elé, és a versenyszervezők nagy örömére az ország minden szegletéből nevezőkön kívül ismét két vecsési is indult a versenyen Fazekas Mátyás és Boros Zsolt személyében. Mindketten nagyon szép eredményt értek el. Bízunk benne, hogy jövőre a jubileumi ötödik versenyen még több vecsési nevezőt köszönthetünk.

A 170 nevezett tételből 34 arany, 71 ezüst, 53 bronz minősítés született, és mindösszesen 12 pálinka esetében nem tudtak minősítést adni a bírák. A társadalmi zsűri is megküzdött a kiváló pálinkákkal, és idén először a város pálinkája mellett egy külön díjat is odaítéltek.

Az eredményhirdetés visszatérhetett az újra megrendezett Káposztafesztivál színpadjára, ahol a fesztiválozók előtt átadásra került az arany, ezüst és bronzérmek mellett a kategória győztesek elismerései, a Verseny Legjobb Pálinka díja, valamint a legeredményesebb magánfőző és bérfőző is díjazásban részesült.

2022-ben a Verseny Legjobb Párlata címet György Anikó feketeribizlije nyerte.

A Legeredményesebb Bérfőző Zsiga Mihály, a Legeredményesebb Magánfőző Dézsi László lett.

A társadalmi zsűri által legjobbnak választott párlat címet Dézsi László sárga vilmoskörtéje érte el. A társadalmi zsűri különdíját Baráczki Csaba csipkebogyója érdemelte ki.

Champion díjas pálinkák/párlatok kategóriánként: Boros Zsolt: meggy-málna vegyes (vegyes gyümölcs), Dankó Géza: mandarin (egyéb gyümölcs), Dézsi László: sajmeggy (erdei és vadon termő gyümölcs) és starking alma (almatermésű gyümölcs), György Anikó: feketeribizli (bogyós gyümölcs), Oldal Gábor: Anna Spath szilva (csonthéjas gyümölcs), Zsiga Mihály: cabernet sauvignon törköly (törköly) és Irsai Olivér szőlő (szőlő gyümölcs).

Buza Sándor