Megduplázták az élelmiszercsomagokra fordítható összeget

Vecsés képviselő-testülete szeptember 29-én tartotta soron következő ülését.

A testületi ülés a két ülésszak közötti fontosabb eseményekről szóló beszámolóval kezdődött. Szlahó Csaba polgármester elmondta, hogy elkezdődött a Damjanich utcai új bölcsőde kivitelezése. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a Reogroup Kft. nyerte, a vállalkozási szerződést augusztus 22-én kötötte meg az önkormányzat a céggel. A munkaterület átadását követően megkezdődött az alapozás a Damjanich utca 34. szám alatt található önkormányzati telken. A polgármester hozzátette, hogy a két évvel ezelőtti pályázaton elnyert támogatás ma már kevés a beruházás sikeres kivitelezéséhez, ezért az önkormányzat pályázatot nyújtott be a Miniszterelnökséghez. Szlahó Csaba szerint további 240 millió forintra lenne szüksége a városnak az építkezés befejezéséhez.

Napokon belül befejeződhet a Telepi úti szakorvosi rendelő energetikai korszerűsítése. A beruházást a Thermik Plusz Kft. végzi és amint arról lapunkban is beszámoltunk, a kazánkorszerűsítés mellett napelemeket is telepítenek az épületre. Lapzártánk előtt már működött a fűtés a rendelőben, igaz egyelőre még csak ideiglenesen. Szlahó Csaba a beruházással kapcsolatban kiemelte, az önkormányzat jó időben hozott megfelelő döntést, hiszen a beruházás tervezésekor még nem lehetett tudni, hogy ősszel energiaválsággal néz szembe az ország.

– A korábbi beruházásaink is az energiamegtakarítást helyezték előtérbe. Ezt mi is fontosnak tartottuk, de az Európai Uniós pályázatok is előírták, ezért az intézményi felújítások, építkezések során erre nagy hangsúlyt fektettünk – mondta a polgármester. Példaként említette az alapellátási központot, amely abszolút az energiatudatosság jegyében épült. Ide sorolhatók például az iskolai és óvodai korszerűsítések, melyek során egyebek között hőszigetelést és nyílászárócserét hajtottak végre az épületeken.

A város több pontján is folytatódtak a járdafelújítások. Ezzel kapcsolatban Szlahó Csaba kiemelte a Széchenyi utca szakaszait érintő munkálatokat, a Budai Nagy Antal utca egy szakaszának felújítását, valamint a Telepi úton a posta előtti terület rendezését. Elmondta továbbá, hogy elkészült a Báró Sina Simon utca szennyvízhálózatának kiépítése.

Augusztus 30-án a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. közgyűlésén vett részt a polgármester. Az ülésen többek között szó volt az önkormányzati tulajdonú víziközmű vagyon önkéntes és ingyenes állami tulajdonba adásának lehetőségéről. Amint arról korábban mi is beszámoltunk, a közgyűlés ebben a kérdésben tartózkodott, így a közművagyon átadása gyakorlatilag nem történt meg.

– Meglátjuk, hogy a továbbiakban mit tudunk elérni ebben a kérdésben, hogy milyen feltételekkel lehet az integrációt végrehajtani vagy elkerülni. Az biztos, hogy a rezsi árak rettentő módon emelkednek és ezt a vállalat nem fogja tudni kitermelni. Az önkormányzat eddig is azért ragaszkodott ehhez a céghez, mert tulajdonosként van ráhatásunk, például egy üzemzavar esetén tudunk tenni azért, hogy a hiba minél előbb elháruljon. A regionális vízművek esetében más tapasztalatok vannak. Lassabban mennek a dolgok és a lakosság ezzel általában elégedetlen. Attól tartunk, ha a DPMV-t is központosítják, akkor ez a lehetőségünk elvész, nem látjuk biztosítottnak az üzemzavarok gyors elhárítását, de egyáltalán, a folyamatos üzemeltetést sem – mondta a polgármester.

Idén karácsonykor is kapnak csomagot a rászorulók

A rászoruló családok karácsonyi támogatásként alapvető élelmiszerekből álló csomagokat kaptak az önkormányzattól, melyek összeállítására kétmillió forintot különített el a városvezetés. Az élelmiszerárak drasztikus emelkedése miatt ekkora összegből már nem lehet biztosítani a karácsonyi csomagokat, ezért a képviselő-testület duplájára, azaz négymillió forintra emelte a beszerzésre fordítható összeget.

Szöveg és kép: varga