Arató bál

Szeptember 10-én megtartottuk – újraélesztett hagyományként – az immár hetedik Arató bálunkat. Nagy izgalommal vártuk ezt az eseményt, főleg annak fényében, hogy az elmúlt két évben az akkor érvényben lévő óvintézkedések és rendeletek nagyon megnehezítették mind a felkészülésünket, mind magának a báloknak a megrendezését, de idén emiatt végre nem kellett aggódnunk.

A megszokott nagy lelkesedéssel, töretlen lendülettel indultunk neki a próbáknak és a szervezésnek, melyből – lévén összeszokott csapatról, mondhatni egy szoros baráti társaságról van szó –, mindenki kivette a részét. Az évek során már kialakult, hogy kinek mi a feladata, és szinte szavak nélkül vette ki mindenki a feladatokból a rá eső részt. Magához a bálhoz a helyszínt az Eprespark Rendezvényház és Panzió biztosította, melynek díszítése bár egyszerű volt, mégis kihívást jelentett. Már a pénteki napon elkezdtük mind a Tájház, mind pedig a bálterem berendezését, és az asztalok feldíszítését, majd a helyszínen megtartottuk a főpróbánkat is. Szombaton reggel még az utolsó simításokat is elvégeztük a Tájházban is, ahol maga az Arató mulatság minden évben kezdődik, illetve a bál helyszínén is kívül-belül, hogy minden a legnagyobb rendben legyen.

Az Arató mulatság a Tájházban a kikéréssel kezdődött, majd ezt követte az Aratósok tánca, melyet Fazekasa Rita és Fazekas József tanított be nekünk idén is. A tánc után közösen imádkoztunk az új búzából frissen sütött, nemzeti színű szalaggal átkötözött kenyerek felett, és hálát adtunk az egész évi termésért. Ezt követte a kenyér felvágása, melyet az ecseri Pék és segédei pékségnek köszönhetünk. Az új kenyérrel a szép számmal megjelent vendégeket is megkínáltuk, illetve süteményt és frissítőket szolgáltunk fel, majd elindultunk menettánccal a bál helyszínéig. Egy kis szusszanást követően este 8 órakor elkezdtek érkezni a vendégeink. A vendégek ismét megtekinthették a már a Tájházban is előadott táncunkat, majd következett a vacsora, ami után a bált – szokásunkhoz híven – keringővel nyitottuk meg. Éjfélkor ismét eltáncoltuk a táncot, de itt már készültünk a vendégeknek egy extra kis vicces meglepetéssel is, amivel magát a táncunkat vezettük fel a vendégek láthatóan nagy örömére. Éjjel a tombolasorsolást is megtartottuk, melyet a felajánlások nélkül nem tehettünk volna meg, ezt utólag is köszönjük mindenkinek!

A jó hangulatú mulatság, amihez a zenét a korábbi évekhez hasonlóan ismét a Brunner Zenekar szolgáltatta, másnap hajnalban fejeződött be. A szervezésben segítségünkre volt támogatásával Vecsés Város Önkormányzata és a Német Nemzetiségi Önkormányzat is.

Képek és szöveg: Arató táncosok