Ugyanaz a bizonytalanság lépett fel az önkormányzatoknál, mint a háztartásokban

Országszerte aggódhatnak az önkormányzatok az egyre csökkenő bevételek és a megsokszorozódó kiadások miatt. Az energiaárak emelkedése és az elszálló infláció okozta pénzügyi problémák Vecsést is érintik. Szlahó Csaba polgármester a Williams Televízió Vecsési Magazin című műsorában borús és bizonytalan jövőképet vázolt fel.

A városi költségvetés tervezésekor elsősorban mindig azt tartotta szem előtt a képviselő-testület, hogy az intézmények zavartalan működéséhez és az tervezett beruházások megvalósításához szükséges összegeket biztosítsák. A megfontolt gazdálkodás eredményeként Vecsés a fejlődés útjára lépett és nem is tért le róla az elmúlt években. De szaladhat bármilyen jól a szekér, az önkormányzatok nem vonhatják ki magukat az általános gazdasági hatások alól, különösen egy olyan nehéz időszakban, amilyen az elmúlt hónapokban köszöntött ránk. Még a koronavírus-járvány nyomán jelentkező gazdasági károkat sem hevertük ki, mire az ukrán-orosz háború miatt jelentkező energiaválság ránk rúgta az ajtót. A forint soha nem látott mélységekbe zuhant, az árak pedig az egekbe szöktek. Mindezek mellett az extrém száraz nyár miatt még az aszály is súlyos gondokat okozott Európa-szerte.

– Ezek a problémák így összeadódva mindannyiunk életét alaposan próbára teszik. Bizonytalanságot látok és bizonytalanságot érzek, senki nem tudja pontosan megmondani, hogy mivel és hogyan kell számolni az elkövetkező években. A legnagyobb probléma, hogy az energiaárakat sem tudjuk pontosan meghatározni. Ha azt mondom, hogy jelen pillanatban az önkormányzatoknak is a piacról kell megvenniük a gáz és a villamos energiát, akkor ezzel mindent elárultam. Hatszorosára növekedett a villamos energia és négyszeresére a gáz ára – mutatott rá a legégetőbb problémára Szlahó Csaba polgármester.

Az energiaárak drasztikus emelkedése miatt augusztusra elfogyott Vecsésen az a keretösszeg, melyet az intézményi rezsiköltségek kifizetésére különített el az önkormányzat. Erre a célra, továbbá a közvilágítás költségeinek az emelkedése miatt év végéig további 80-100 millió forintot kell biztosítania a képviselő-testületnek – derült ki az interjúból.

– Ugyanaz a bizonytalanság lépett fel az önkormányzatoknál, mint a háztartásokban. Otthon is látjuk a számlákat és várjuk, hogy mi következik ezután, mert nem tudjuk, hogy mivel kell számolnunk – mondta a polgármester.

De a magas energiaárak nem csak az önkormányzatoknál és nem csak Magyarországon okoznak majd problémát.

– A magas költségeket még a nagyvállalatok sem tudják finanszírozni, ez pedig munkanélküliséget generál, ami oda vezet, hogy a drágulást még kevésbé bírják el az emberek, ezért még nagyobb lesz a feszültség. Nem tudom elképzelni, hogy az Európai Unióban ez bárkinek érdekében állna, mert ez óriási problémákhoz vezet. Látjuk azt is, hogy ennek milyen árfelhajtó tényezői vannak. Ha felemelkedik az üzemanyag- és az energiaár, akkor visz mindent magával, a termelési költségektől a szállítási költségekig. Láthatjuk például, hogy mennyibe kerül egy bevásárlás a boltokban. Körülbelül duplája, mint amennyit eddig költöttünk rá. Ha ez így folytatódik, akkor nem fogjuk tudni kifizetni. Ezzel az önkormányzatok nem tudnak lépést tartani, de a cégek és a lakosság sem. Nem csak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában sem, ahol azért nagyobbak a tartalékok – mondta Szlahó Csaba, hozzátéve, hogy ebben a pillanatban elég sötétnek látja a jövőt, de bízik abban, hogy az EU-s és a magyar vezetők kezelni fogják a kialakult helyzetet.

Az önként vállalt feladatok lehetnek a spórolás első áldozatai

A polgármester kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a bevételek csökkenése és a kiadások növekedése esetén a beruházásokon és a támogatásokon tud pénzt megtakarítani az önkormányzat.

– Mindig a biztonságos üzemeltetést tartjuk a legfontosabb feladatunkat. Ha növekednek a kiadásaink és csökkennek a bevételeink, akkor az önként vállalt feladatinkat kell visszafogni. A beruházásokból és a támogatásokból tudunk visszavenni, hogy az intézmények és a város biztonságos működésének a fedezetét biztosítsuk. Erre az évre még tudunk kalkulálni, de hogy jövőre mi várható, az attól függ, hogy milyen árakkal és kiadásokkal kell számolnunk. Nagyon bízom benne, hogy az önkormányzatnak nem kell visszavennie a szolgáltatások megszokott színvonalából. Ha ez az ára, akkor inkább nem építünk új járdát, hanem mindent pénzt az üzemelésre fordítunk, hogy működjenek az óvodáink, a bölcsődéink, az egészségügyi intézményeink, és minden egyéb, ami az önkormányzathoz tartozik. Remélem, hogy erre nem kerül sor, mert igyekszünk úgy gazdálkodni, hogy mindenre jusson, de még egyszer mondom, egyelőre nagyon nehéz megmondani, hogy mire számíthatunk a jövőben.

Drágul a menza, a Központi Konyhának is szembe kell néznie az áremelkedésekkel

Emelkedtek a menza árak

Az energiaárak mellett az élelmiszerárak drasztikus emelkedése is sokkoló. Az önkormányzat által működtetett Központi Konyhának is szembe kellett néznie a rezsiköltségek és az alapanyagok féktelen drágulásával, ami végül oda vezetett, hogy hosszú idő után emelni kellett az ebédek árát.

– Ez még mindig azt jelenti, hogy a vecsési önkormányzat a normán felül 150 millió forinttal egészíti ki a konyha működésének költségeit. Tehát ez a városnak még mindig sokba kerül – mondta a polgármester.

Szlahó Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy minden egyes tál kidobott étel pazarlás, amit nem lehet megengedni, ezért egyeztetésre hívták a konyhai dolgozókat és az intézményvezetőket.

– Tarthatatlan, hogy az ételeket ki kell dobni, mert a gyerekek nem eszik meg. Azt kértük a konyha munkatársaitól, hogy írják össze, mit szeretnek a gyerekek és többségében ezeket az ételeket készítsék el. Nyilván nem lehet minden igényt kielégíteni, de ha a többségnek megfelel, akkor az már nagy előrelépés. A szülőket is kérni fogjuk, hogy jelezzék, ha nem jön a gyerek óvodába, mert sokszor elfelejtik, az étel pedig megmarad. Az szintén óriási pocsékolás, hogy a konyha úgy főzi le az adagokat, hogy utána az fölöslegesen ott marad – mondta a polgármester.

Energetikai felújításokkal lehet csökkenteni a rezsiköltségeket

Az elmúlt években jelentős energetikai korszerűsítések történtek a vecsési intézményekben. Nyílászárócserék, napkollektorok és szigetelés került a régebbi épületekre, az újak pedig már a mai kor előírásainak megfelelően, az energiahatékonysági szempontok figyelembevételével épültek.

– A megújuló energiák és a károsanyag-kibocsátás csökkentése mind fontos szerepet játszott a pályázatoknál. Ennek köszönhetően a polgármesteri hivatalban, a kulturális központban és tulajdonképpen az összes intézményünkben jelentős az energiamegtakarítás. Az új épületek kialakításánál ez már mind alap szempont volt. Ebben az évben az egyik legnagyobb önerős beruházásunk is erről szól. A szakorvosi rendelőintézet 15 éves kazánjait kicseréljük és az egész fűtésrendszert megújítjuk, ezen felül napelemeket fogunk elhelyezni, hogy ezzel is javítsuk a hatékonyságot. A világítótesteket LED-esre cseréltük, ami további megtakarítást eredményez. Ezen kívül egy tisztasági festést is kapott az intézmény. A Grassalkovich iskolában tavaly történt hasonló fejlesztés, tavaly fűtésrekonstrukciót hajtott végre pályázati pénzből az iskola és az önkormányzat támogatásával a német önkormányzat. Idén egyrészt állami, másrészt a Budapest Airport segítségével a nyílászárók cseréjére kerül sor több ütemben. Ezek a lépések összeadva komoly megtakarítást eredményezhetnek. Az előző Európai Uniós pályázati ciklusban az volt a kitétel, hogy a megújuló energiák kerüljenek előtérbe. Ez eddig is fontos kritérium volt, ezek után pedig még fontosabb lesz – zárta gondolatait a polgármester.

Varga Norbert