Határvadászokat és iskolaőröket toboroz a Monori Rendőrkapitányság

Papp Tatjána, Csipler Norbert rendőrkapitány és Kecskés Melinda a monori rendőrkapitányságon tartott sajtótájékoztatót a toborzás részleteiről

A monori rendőrkapitány és mun­katársai sajtótájékoztató kere­tében ismertették a részleteket.

Csipler Norbert rendőr alezredes, monori rendőrkapitány elmondta, a határvadászok toborzása jelenleg a rendőrség egyik kiemelt feladata. A határvadász egységeket felállították, ezeket kell feltölteni a megfelelő létszámmal. Emellett az iskolaőrök toborzására is nagy hangsúlyt helyeznek, jelenleg a Monori Rendőrkapitányság illetékességei területén lévő három általános iskolájában betöltetlen ez a pozíció.

A két munkakörrel kapcsolatban Csipler Norbert kiemelte, hogy azok eltérnek egymástól. Míg a határvadászok kizárólag a zöldhatár mentén, öt megyében látják majd el feladataikat, addig az iskolaőrök kizárólag a Monori Kapitányság területén lévő iskolában kapnak állást. Ebből következik, hogy az iskolaőrök a Monori Rendőrkapitányság munkavállalói állományába kerülnek, de a határvadászok a készenléti rendőrség határvadász ezredének kötelékében teljesíthetnek szolgálatot.

A határvadász munkakörrel kapcsolatban Papp Tatjána rendőr százados adott részletes tájékoztatást. Elmondta, hogy a Monori Rendőrkapitányság nem csak lehetőséget ad a csatlakozáshoz, hanem a jelentkezésben, a belépő papírok kitöltésében is segítséget nyújt.

– A képzés és maga a szolgálati hely is más. A szolgálati helyről a jelentkezési lapon kell nyilatkozni, be kell jelölni, hogy a 16 település közül melyik helyen szeretne határvadász szolgálatot ellátni a jelentkező. A képzés Budapesten lesz, és négy hétig tart. Ezt követően dől el, hogy ki hol tölthet be szolgálatot – hangsúlyozta Papp Tatjána.

Szolgálati helyszínek: Bács-Kiskun: Kelebia, Bácsalmás, Bácsbokod, Hercegszántó. Csongrád-Csanád: Szeged, Nagylak, Kiszombor. Békés: Battonya, Lőkösháza, Gyula. Hajdú-Bihar: Nyírábrány, Létavértes, Biharkeresztes. Szabolcs-Szatmár-Bereg: Csenger, Záhony, Beregsurány.

Nem csak jogokat, hanem kötelezettségeket is jelent, ha valaki a határvadász ezredhez csatlakozik – hívta fel a figyelmet Papp Tatjána.

– Hiszen a rendőrség kötelékébe tartoznak majd a jelentkezők, ezen belül is egy speciális munkakört látnak el a határvadászok.
A munkakörnek megvannak a keretei, így elvárások is vannak. Például ismerni kell a jogi hátteret, mert jogszerűen és szakszerűen kell intézkedni. A képzés megadja a szükséges tudást, és a végén írásbeli vizsgát kell tenni. Vannak alkalmassági fordulók, elbeszélgetések, amikor a rendőrség megválogatja a feladatok elvégzésére alkalmas személyeket. Fizikailag és pszichikailag is bírni kell ezt a munkakört, ezt is vizsgálják a felvétel előtt – mondta a rendőr százados.

A jelentkezés feltételei: magyar állampolgárság, betöltött 15. és be nem töltött 55. életév, büntetlen előélet, cselekvőképesség, legalább alapfokú iskolai végzettségről (8 évfolyam sikeres elvégzéséről) kiállított bizonyítvány, egészségi, fizikai, pszichológiai alkalmasság.

Alapilletmény: bruttó 300 000 forint/hó (határvadász szolgálati pótlék 570 forint/óra). A havi illetmény akár bruttó 399 000 forint/hó is lehet a teljesített óráktól függően. Cafetéria: 200 000 forint/év. A képzés első két hónapjában munkabért fizetnek a jelentkezőknek, a harmadik hónaptól illetményt, egyenruházati ellátást és időarányosan cafetéria juttatást is biztosítanak a határvadászoknak. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy azoknak a jelentkezését is várják, akik például nem nyertek felvételt felsőoktatási intézménybe, és a következő jelentkezésig szeretnének betekintést nyerni a rendőrségi munkakörbe. Amennyiben egy év múlva felvételt nyernek felsőoktatási képzésre, közös megegyezéssel felbontják velük a munkaviszonyt.

Három iskolába keresnek iskolaőrt

A Monori Rendőrkapitányság hat iskolával áll kapcsolatban, ebből három intézményben már betöltötték a pozíciót. Jelenleg a gyömrői, a pilisi és a monorierdői általános iskolába keresnek iskolaőrt – mondta el Kecskés Melinda, a Monori Rendőrkapitányság humánigazgatási előadója.

– Az iskolaőrök nem a hivatásos állományba kerülnek, hanem munkavállalóiba. A képzésük négy hétig tart, ezalatt tanulnak a kényszerítő eszközök alkalmazásáról is, de az éles lőfegyver használatára nem szereznek jogosultságot. Tanítás idején az általános iskolában látnak el szolgálatot hivatali munkarendben, azaz reggeltől délután négy óráig kell bent lenniük. A tanítási szünetekben az iskolaőrök a Monori Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója mellett dolgoznak – mondta az iskolaőrök feladataival kapcsolatban Kecskés Melinda.

Az iskolaőr pozíció betöltésének feltétele a betöltött 18. életév – a határvadász munkakörrel ellentétben itt nincs felső korhatári megkötés – és a cselekvőképesség. Alapkövetelmény a középiskolai végzettség, azaz szakmunkás vagy érettségi vizsga megléte. A jelentkezőnek állandó bejelentett belföldi lakóhellyel kell rendelkeznie, és szükség van a jogszabály által előírt hatósági erkölcsi bizonyítványra. Fizikai, pszichológiai és egészségügyi alkalmassági vizsgálatokat is teljesíteniük kell a jelentkezőknek, amelyeket minden évben felül kell vizsgáltatni. Az erőnléti felmérőn nincsenek indokolatlanul magas elvárások, kis gyakorlással teljesíthető.

Határvadásznak és iskolaőrnek egyaránt jelentkezhetnek személyesen a Monori Rendőrkapitányságon. A munkakörökkel kapcsolatban további információ kérhető a 06-29/610-526-os telefonszámon.

varga