Murcifesztivállal zárult a nyár Vecsésen

Idén a VHZ fúvószenekara fújta a talp alá valót

Tizedik alkalommal várták a szervezők jóféle italokkal és finom falatokkal a fesztivál vendégeit.

Tizedik évfordulóját ünnepelte augusztus 27-én a Vecsési Murcifeszt. Az első fesztivált még 2013-ban hagyományteremtő céllal rendezte meg a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület és a Vecsési Borbarátok Egyesülete, Fazekas József ötlete alapján. A szervezők immár egy évtizede tartó áldozatos munkájának köszönhetően kijelenthetjük, hogy elképzelésük bevált, az eseményből hagyomány lett, a fesztivált pedig akár a városnyárzáró rendezvényének is nevezhetjük.

A murcikészítés tudományára az ötletgazda, Fazekas József hívta fel a figyelmünket, ugyanis jó murcit készíteni nem könnyű feladat. Az ital tulajdonképpen a bor születésének a második állomása, a must és a bor közötti átmenet, de a folyamatos erjedés miatt csak rövid ideig marad meg ebben az enyhén szénsavas állapotban. A murci készítőjének résen kell lennie, hogy elkapja a legideálisabb pillanatot, amikor az ital a legzamatosabb állapotban van.

A megjelenteket Fazekas József köszöntötte, ezt követően Mohainé Jakab Anikó nyitotta meg a fesztivált. A város jegyzője felidézte a kezdeteket, hozzátéve, hogy a Murcifeszt napjainkra beépült a városi rendezvények. Az egyesület tagjainak megköszönte a munkát, amit az előkészítés és a lebonyolítás során megtettek, hogy a közönség jól érezhesse magát.

Mohainé Jakab Anikót követően Huszka Mihály atya szólt a fesztivál résztvevőihez. Köszöntőjében kitért a hazánkban is komoly károkat okozó aszályra. Elmondta, a szőlő azért nem sínylette meg a szárazságot, mert mélyre nyúló gyökere van.

– A szőlő üzenete, hogy akkor tudunk újjá születni, a nehézségeket, a válságos időszakokat átvészelni, ha mélyek a gyökereink – hangsúlyozta Huszka Mihály.

Az atya beszéde végén megáldotta a murcit, majd a Borbarátok egyesületének elnöke, Petz Márton és az idei murci készítője, Sárosi István csapra verte hordót.

Ezt követően elkezdődött a zenés, táncos mulatság, melyhez a zenét idén a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekara szolgáltatta.

A családias hangulatú rendezvényen senki nem maradt szomjas – hiszen a murci mellett a Vecsési Borbarátok által kínált borokból is lehetett fogyasztani –, de éhes sem, mert a jó italok mellett finom falatokat is lehetett fogyasztani.

Szöveg és kép: VN