Egyre többen élnek a vizsgálatok lehetőségével

Modern mammográfiás vizsgáló a Telepi úti szakrendelőben

Az Egészséges Budapest Program keretében mintegy 300 millió forintból újult meg a vecsési egészségügy eszközparkja. Ennek a programnak köszönhetően lett Vecsésen modern csontsűrűségmérő és mammográfiás vizsgáló, melyek a környéken ritkaságnak számítanak. Ezek az eszközök nagy segítséget jelenthetnek a vecsési pácienseknek, hiszen helyben, lényegesen rövidebb idő alatt juthatnak hozzá a vizsgálatokhoz.

A vecsésiek mindkét vizsgálatot fél áron vehetik igénybe, a más településekről érkezőknek teljes árat kell fizetni a szolgáltatásért. A két szakrendelés forgalma egyre inkább növekszik, ami nem is csoda, hiszen egy csontsűrűség mérésre, ami itt helyben egy vecsésinek 4500 forintba kerül, Kistarcsán vagy bármelyik másik kórházban csak hosszú idő után adnak időpontot. Nálunk jóval gyorsabban hozzá lehet jutni a vizsgálathoz, nem beszélve arról, hogy a legmodernebb géppel történik a vizsgálat. Ez igaz a mammográfiára is, sok kórházban nincs ilyen minőségű gép, mint nálunk a Telepi úton. Hasonlóan működik, mint egy CT (komputertomográf), azaz szeletekből rakja össze a mammográfiás képet, sokkal jobb felbontással működik, mint a legtöbb mammográfiai vizsgáló. A mammográfia, az ultrahang és a fizikális vizsgálat együtt 12 500 forintba kerül egy vecsési lakosnak, a külsős betegeknek 25 000 forintot kell érte fizetni. Erre a vizsgálatra is jóval rövidebb az előjegyzés Vecsésen, mint más helyszíneken. Szeretném kiemelni az ultrahang készülékünket, amely szintén teljesen új. Ez egy felsőkategóriás készülék, amely lényegesen jobb minőségű, mint a legtöbb magán vagy állami rendelőben megtalálható ultrahang. Amit itt meglátunk ezzel a készülékkel, az máshol lehet, hogy nem is látszik a felvételen. Ez a vizsgálat természetesen a tb által finanszírozott. Egyedül a csecsemők ultrahangszűréséért kell fizetni, de az is sokkal hamarabb és jobb minőségben megvalósul nálunk, mint a legtöbb kórházban. Igaz, hogy ott nem kerül pénzbe, de ha a minőséget vesszük figyelembe, úgy gondolom, hogy jobban jár a páciens, ha minket keres fel – mondta dr. Szarvas Tibor igazgató főorvos.

A katatörvény változása az egészségügyi ellátást is érinti

A Telepi úti rendelőben azért működhet sokféle szakrendelés, mert más egészségügyi intézmények, kórházak orvosai heti egy-két alkalommal másodállásban vállalják ezeket a műszakokat Vecsésen. Így működik például az egynapos sebészet. Nem dolgozik folyamatosan sebészorvos a vecsési szakrendelőben, csak akkor jön, ha egy műtét miatt szükség van rá. A másodállásban műszakot vállaló orvosok többsége katás vállalkozó (volt), akik az adóváltozás miatt most nehéz helyzetbe kerültek. Egyrészt, mert a törvény változásával hirtelen jóval több pénzt kell kifizetni, mint korábban – de ez a kisebb probléma. A nagyobb gondot az okozza – és ez általánosságban igaz azokra, akik kiestek a katás rendszerből –, hogy év közben, egyik pillanatról a másikra kell átállni a katánál lényegesen bonyolultabb, több adminisztrációval járó adózási formára. Dr. Szarvas Tibor igazgató főorvos szerint inkább ez riaszthatja el az orvosokat attól, hogy a továbbiakban is vállaljanak másodállást vállalkozóként.

– Ha azt mondták volna, hogy többet kell fizetni a kata után, talán nem lett volna semmi gond. A probléma az, hogy a változással az orvosok dolgát is nagyon megbonyolították – mondta az intézményvezető.

Ha ez nem volna elég, terítéken van egy másik probléma is. Az Országos Kórházi Főigazgatóság megpróbálja csökkenteni az intézményekben az úgynevezett személyes közreműködők jelenlétét. Azokról a szabadfoglalkozású orvosokról van szó, akik több egészségügyi szolgáltatóval állnak szerződéses kapcsolatban. Jellemzően ide tartozik a vállalkozó orvosok nagy része, például olyan szakorvosok, akik a vecsési ellátás jelentős részét is biztosítják. Az OKFŐ úgy próbálja megoldani az orvoshiány miatt amúgy érthetetlen csökkentést, hogy különféle engedélyek beszerzésével nehezíti a vállalkozó orvosok munkavállalását.

A helyzet finom szólva nem túl kedvező, ezek a problémák együttesen akár a vecsési szakrendelő ellátási lehetőségeinek csökkenéséhez is vezethetnek.

VN