„Legyünk büszkék múltunkra és vigyázzuk közösen a jövőt gyermekeinknek”

Szlahó Csaba polgármester felszeli az új kenyeret

A hidegfronttal érkező viharokra és a csapadékos időjárásra figyelmeztető előrejelzések miatt idén zárt térben, a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében tartották meg az augusztus 20-ai városi ünnepséget.

Az elmúlt hetek időjárása több szempontból sem volt ideálisnak nevezhető, a rendezvények tekintetében mégis kedvezőnek számított, hiszen jó ideje nem kellett attól tartani, hogy eső vagy vihar teszi tönkre a szabadtéri programokat. Legnagyobb nemzeti ünnepünkre, augusztus 20-ára azonban megváltozott a helyzet. Az időjósok már napokkal korábban óvatosságra intették a szervezőket a közelgő hidegfronttal érkező viharok és bőséges csapadék miatt. Vecsés önkormányzata nem kockáztatta meg, hogy bőrig ázzanak az ünneplők, ezért a megszokott helyszínről, a Szent István térről a Bálint Ágnes Kulturális Központba vitték a városi ünnepséget.

Az ünnepi műsor tíz órakor kezdődött a Himnusz közös eléneklésével, a hagyományokhoz hűen most is a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarának kíséretével. Ezt követően a Balla Péter Népdalkör produkciója következett, melyben Edelényi népdalcsokrot és egy magyarsági dalt adtak elő.

A folytatásban Kovács Márton önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet, melyben kifejtette, hogy a magyarság történelmében az államalapítás az egyik legfontosabb esemény és sorsfordító időszak volt egyben. Hangsúlyozta, hogy Szent István annak idején a keresztény hit alapjaira építve tudott stabil viszonyokat teremteni. Egy erős, nyugati, keresztény államot alapított, döntéseivel pedig végérvényesen kijelölte helyünket Európában.

– Nekünk nem szabad letérnünk a kijelölt útról, meg kell őrizni hagyományainkat, a ránk hagyott örökséget. Csak így tudunk olyan országot, olyan várost építeni, ahol jó felnőni, jó élni, ahol mindenki biztonságos otthonra lelhet – mutatott rá.

Kovács Márton kiemelte, felelősen, közösen, lokálpatriótaként kell keresni a város számára a legjobb megoldásokat, hogy a jelenkor kihívásainak megfeleljünk.

– Számunkra a legfontosabb Vecsés város, az itt élő emberek közösségének érdeke. A világban zajló történéseket úgy kell értelmeznünk, hogy az abból fakadó hátrányokat kiküszöböljük, attól igyekezzünk megóvni a helyi társadalmat, viszont az előnyöket fordítsuk a saját közösségünk javára – mondta, hozzátéve, hogy az önkormányzatiság eszméjének két alapvető eleme van: az egyik a szabadság, a helyi önállóság elve, azaz, hogy minden vecsési ügyről a helyiek döntsenek. A másik fontos eleme pedig a szolgálat.

– A helyi közösség vezetői szolgák, nincs öncélú hatalmuk, csak kötelességük, hogy az itt élőket mindenben szolgálják, hiszen ők bíztak meg minket közös ügyeink tisztességes, emberséges módon való vitelével – hangsúlyozta, majd azzal zárta beszédét, hogy „legyünk büszkék önnön kultúránkra, múltunkra és őseinkre, és vigyázzuk közösen a jövőt gyermekeinknek”.

Az ünnepi műsor Sári Évi és Kocsis Dénes musical és operett előadásával folytatódott, majd Szlahó Csaba polgármester és Mohainé Jakab Anikó jegyző átadta a városi kitüntetéseket.

A képviselő-testület Köszönő Oklevelet adományozott Liptai Rita részére, aki 23 éve dolgozik a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán hatósági ügyintézőként. 2020 óta a hagyatéki eljárással és a családvédelmi koordinációval kapcsolatos feladatokat látja el. Saját ötlete alapján 2008-tól 2019-ig szervezte a Városi Bált.

Köszönő Oklevél kitüntetést vehetett át Ligetfalvi Péter, aki 2001 szeptemberében településmérnökként kezdte pályafutását a polgármesteri hivatalban. Jelenleg a főépítész iroda munkatársa.

Szintén Köszönő Oklevél kitüntetésben részesült Zemenné Leimeter Szilvia, aki 2002 óta dolgozik a polgármesteri hivatal igazgatási osztályán, hatósági ügyintézőként. Szilvia 2018-ban anyakönyvi szakvizsgát tett, azóta több tucat házasságkötésnél működött közre. Ez az első munkahelye. (Elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.)

A képviselő-testület Elismerő Oklevél kitüntetésben részesítette Bencsik Lászlónét, aki 1992 óta a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályának munkatársa. „Kedves, mindig segítőkész, kiválóan felkészült munkatárs” – méltatták az elismerés átadásakor.

Elismerő Oklevél kitüntetést vett át Báthori Pálné, aki több mint 35 éve dolgozik a polgármesteri hivatal adó osztályán. Munkáját rendkívüli odafigyeléssel, kiemelkedő szakmai hozzáértéssel végzi ma is.

A kitüntetések átadása után ünnepi ökumenikus ima következett, majd a történelmi egyházak képviseletében megáldotta az új kenyeret Heinemann Ildikó evangélikus lelkész, Huszka Mihály plébános és Dömötör Norbert református lelkész. A megszentelt új kenyeret Mohainé Jakab Anikó, Szlahó Csaba és Kovács Márton szelte fel, majd a hagyományokhoz híven szétosztották a megjelentek között.

Az ünnepség a Szózattal zárult.

VN, fotó: Kolonics Csaba