Megelevenedtek a régi mesék az óvodában

Bálint Ágnes szüle­tésé­nek 100. évfordulóján névadónkra emlékez­tünk óvodánkban.

A gyereknapot évek óta különféle tematika szerint tartjuk a gyerekeknek. Idén természetesen Bálint Ágnes meséi kapták a főszerepet, e köré szerveztük tevékenységeinket. A két hetes projekt alatt lázban égett minden óvodai dolgozó és kisgyerek. Kutatómunkába kezdtünk, ötleteltünk a hiteles megvalósítás érdekében. Fókuszba kerültek Mazsola, Tádé, Manócska, Frakk és a lusta macskák, Kukori és Kotkoda, valamint Vízipók figurái.

Városunk híres írónőjének jól ismert szereplői töltötték ki a gyereknap előtti hetet. Sportnapon hét állomást kellett végig járni a gyerekeknek. Volt gilisztahúzó verseny (kötélhúzás), labda-, fogó-, ügyességi játékok, mind-mind a meseszereplők megszemélyesítésével. Óvodánk egyik, zenei tehetségprogramjában résztvevő gyerekei és kis lelkes „színészei” gyönyörű jelmezekben és díszlet előtt játszottak el egy részletet Mazsola meséjéből. A színházi előadás mellett hatalmas sikert aratott az Ovimozi is. Mozijeggyel, pattogatott kukoricával, igazi mozihangulatban nézték Bálint Ágnes meséit.

Óvodánkban évek óta hagyomány, hogy az Üllői Önkéntes Tűzoltó Egyesület tűzoltói ellátogatnak hozzánk és a gyerekek kipróbálhatják a vizes tömlőt, a tűzoltó autót is birtokba vehetik. Idén természetesen Bálint Ágnes mesekeretet kapott ez a program is. Kukoriék kigyulladt házán a gyerekek oltották el a tüzet, közben a riadt Szerénkét létrával mentették az „égő” fáról.

A hetet egy hangulatos, vidám családi nappal zártuk. Itt is különböző állomásokat járhattak végig. Készítettek csutkababát, keresgélhettek a földben gilisztát, vízipókként légnadrágjukban szállíthattak levegőbuborékot a kristálypalotába. Sok-sok vidám ügyességi játékon vehettek részt. Az akadályok leküzdése, végrehajtása után minden állomásnál megkapták a meseszereplők nyomdáit. Ezek beváltása után Károly bácsi és Irma néni berendezett szobájában a lusta macskák átadták a megérdemelt zsákba macskát.

Bálint Ágnes születésének évfordulójára a méltó megemlékezés után biztos sokáig emlékezni fognak gyerekeink és mi persze mi is jó szívvel nosztalgiáztunk a régmúlt mesékkel. Reméljük, a mai rohanó világunkban még sokáig lesz helyük és nem halványul el a kedves, tiszta mesék emléke.

Megtisztelő, hogy Bálint Ágnes ma is élő utódai aktívan végig kísérték a programokat, jelenlétük emelte a rendezvénysorozat színvonalát.

Rátócziné Belányi Csilla óvodapedagógus