Két év kihagyás után ismét megrendezték június 14-én a városi ünnepséget Vecsés újratelepítésének 236. évfordulója alkalmából. A korábbi hagyományokhoz hűen a városi kitüntetéseket is átadták a rendezvényen.

Vecsés újratelepítésének ünnepe az év egyik legkiemelkedőbb városi eseménye. 236 évvel ezelőtt, 1786. június 14-én tette közzé Grassalkovich II. Antal újratelepítési közleményét, melynek köszönhetően az elnéptelenedő faluba sváb családok költöztek, akik benépesítették és újra virágzó településsé tették Vecsést. A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések nem tették lehetővé az elmúlt két évben, hogy méltó módon ünnepeljék az évfordulót, de a korlátozások feloldásával idén újra a korábbi hagyományok szerint tarthatta meg az ünnepséget az önkormányzat a Szent István téren, ahol a város legrangosabb kitüntetéseit is átadták.

Az ünnepség kezdetén a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekarának közreműködésével hangzott el a Himnusz, majd Szlahó Csaba polgármester mondott ünnepi beszédet. Többek között beszélt a pandémia idején átélt nehézségekről, melyeken az önzetlen összefogásnak köszönhetően a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel jutott túl a város. Kiemelte a szociális és az egészségügyi ágazatban dolgozók munkáját, akik testi épségük veszélyeztetése árán is mindvégig ellátták feladataikat. Külön köszönetet mondott a pedagógusoknak, akik „a hátunk mögött hagyott nehéz időszakban teljesen új kihívásokkal találták szembe magukat, és tették a dolgukat a legextrémebb körülmények között is” – fogalmazott.

Beszédében felidézte Fekete Károly önkormányzati képviselő és Tábori Ferenc alpolgármester emlékét, hiszen a két városvezető ezen a napon már nem lehetett ott az ünneplők között.

A polgármester kiemelte, hogy az önkormányzat költségvetése az egymást követő válságos évek idején is biztos lábakon állt, felsorolta az elmúlt időszak fontosabb fejlesztéseit és eseményeit, ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy a gazdaság lendületének megtorpanása, a városi bevételek egy részének elvonása és kiesése, az elszabaduló árak és a háborús veszélyhelyzet újabb megpróbáltatások elé állítják a települést.

– Ne áltassuk magunkat, a világon semmi sincs ingyen, az elismerés, a siker legkevésbé. Sem a kockázat, sem az áldozat nem spórolható meg, de nézzünk mindig előre, még a legnagyobb vihar közepette is, mert mi tudjuk, hogy a viharnak egyszer vége lesz. Itt, Vecsésen a mi generációnknak is az a küldetése, hogy átadjuk értékeinket és gyarapítsuk örökségünket – fogalmazott a polgármester, majd Halmy-Deutsch József 1932-ben, a városi sportpályaavató ünnepségen elhangzott intelmével zárta beszédét: „Nekünk ezen a kis darab földön, ahová a sors állított kell a kötelezettségünket teljesítenünk.” (Szlahó Csaba teljes ünnepi beszédét elolvashatja a www.vecsesitajekoztato.hu oldalon.)

Sport kitüntetések

Az ünnepi beszéd után a városi kitüntetések átadása következett. Először a sport területén elért kimagasló teljesítményért adható elismeréseket adta át Szlahó Csaba polgármester és Alattyányi István önkormányzati képviselő. A muaythai sportágban (más néven thai boksz, pusztakezes harcművészet) mutatott kimagasló teljesítményéért Horváth Dominiknek ítélték „Az év fiatal sportolója” elismerést, a nyolcszoros magyar bajnok ökölvívó, Szűcs Szabina pedig Sport Érdemérem kitüntetésben részesült. A Vecsés Sportjáért Érdemérmet a karate szakosztály hét danos vezetője, Fridrich György vehette át.

Oktatási kitüntetések

Az oktatás területén huzamosabb időn át kifejtett, áldozatos munka elismeréseként a képviselő-testület Köszönő Oklevél kitüntetésben részesítette Lakner Brigitta óvodapedagógust, a Bálint Ágnes Óvoda vezetőjét, Hegyesi Krisztinát, a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium pedagógusát, Gáborné Bárány Ágnest, a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola pedagógusát, valamint Csukás Bélánét, a Halmi Telepi Általános Iskola pedagógusát. A kitüntetéseket Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester és dr. Hrutkáné Molnár Monika, a Monori Tankerületi Központ igazgatója adta át.

Elismerő Oklevél kitüntetésben részesült Kovácsné d’Elhougne Ilona, a Vecsési Mosolyország Óvoda vezetője, Ladányi Zoltánné, a Tündérkert Óvoda munkatársa, Bogdán Judit, a Bálint Ágnes Óvoda óvónője és Neubrandt Gábor Mihályné, a Falusi Nemzetiségi Óvoda dajkája. A kitüntetéseket Lugosi Mária, a kulturális bizottság elnöke és Szűcs Lajos országgyűlési képviselő adta át.

Életműdíj

Vecsésért Életműdíjat adományozott a képviselő-testület Mák Klára tanítónőnek, aki immár 41 éve megbecsült dolgozója a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolának. Hasonló elismerésben részesült Török Árpádné, aki 1981 óta fizikoterápiás asszisztensként dolgozik a Vecsési Szakrendelőben. A kitüntetéseket Szlahó Csaba polgármester és Szabó István, a Pest Megyei Közgyűlés elnöke adta át.

Díszpolgári cím

Egyszerre volt boldog és szomorú a következő néhány pillanat, amikor Szlahó Csaba polgármester és Szűcs Lajos országgyűlési képviselő átadta az önkormányzat által adományozott Vecsés Díszpolgára Posztumusz elismerő címet a 2021-ben hosszú betegség után elhunyt Tábori Ferenc alpolgármester feleségének, Tábori Ferencnének.
A néhai alpolgármester egész életében aktív résztvevője volt Vecsés társadalmi életének. Rengetegen szerették példaértékű embersége, kedvessége, jóindulatú hozzáállása miatt. 2006-tól három cikluson át az 1. számú egyéni választókerület képviselőjeként tagja volt a képviselő-testületnek, ez idő alatt a város alpolgármestere is volt.

Nemzetiségekért díj

Frühwirth Mihály helytörténész, a Kultur­ve­rein-Vecsés alapítója és tiszteletbeli elnöke a Pest Megye Önkormányzata által alapított Nemzetiségekért díjban részesült. Frühwirth Mihály elmúlt évtizedekben végzett gyűjtőmunkájának köszönhetően számos régi dokumentum, népdalfelvétel, fotó és interjú vált közkinccsé, emellett az elhurcolt civilek és hadifoglyok ügyét is felkarolta, intézte kárpótlási ügyeiket és megemlékezéseket szervezett. Számos kiállítást és előadássorozatot szervezett, emellett elévülhetetlen érdemei vannak a Vecsési Tájház létrehozásában.

A kitüntetések átadása után a helyi intézmények, egyesületek, civilszervezetek és pártok képviselői elhelyezték koszorúikat az újratelepítési emlékműnél, majd az ünnepség zárásaként a megjelentek közösen elénekelték a Szózatot.

Az ünnepi műsor közreműködői

A kitüntetések átadása között a Labdarózsa Népdalkör kecskeméti népdalokat adott elő, fellépett továbbá a Lumpen Klumpen Tánccsoport és a Rosmarein Tánccsoport. A zenei aláfestést és a zenei betéteket a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekara szolgáltatta. A fellépőket és a kitüntetetteket felkonferálta: Eltscher-Falvai Anett.

Varga Norbert