A beruházás pályázati forrás segítségével, kormányzati támo­gatásból valósult meg.

A tavalyi belső felújítást követően a márciusban elkezdett beruházás – melyet akár a rekonstrukció második ütemének is nevezhetünk – csak a templom külsejét érintette. A kivitelezésre 13,5 millió forint állami támogatást kapott a Vecsés Óváros Plébánia az „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” című állami pályázat keretében.

– A pályázati kiírás kifejezetten egyházi jogi személyeknek szólt, ezért Huszka Mihály plébános úr nyújthatta be a plébánia pályázatát. Az elbírálást követően az első döntés még arról szólt, hogy nem nyertük meg a pályázott összeget, majd pár hónap elteltével egy utólagos döntéssel a nem nyert pályázatokat is nyertessé nyilvánították, így a mi anyagunk is pozitív elbírálás alá esett, így végül megkaptuk a 13,5 millió forintot a templom külső felújítására – mondta a támogatás elnyerésének körülményeiről László Endre, a Fehér János Alapítvány elnöke.

A külső rekonstrukció tartalmazta a vakolat felújítását és festését, az eresz és a széldeszkák felújítását és újrafestését, illetve a főbejárat előtti műkő lépcső részleges felújítását, továbbá a bejáratnál felállított kőfeszület megtisztítását is elvégezték a munkák során – tudtuk meg. László Endre elmondta, hogy a felújítás végső határideje a pályázat szerint április vége lett volna, de a mesterek olyan jól haladtak a munkákkal – szerencsére ezt az időjárási körülmények is lehetővé tették –,
hogy a húsvéti ünnepséget már a felújított templomban tarthatták meg.

A felújítások eredményeként összességében a Szent Kereszt templom külső és belső képe is teljesen megújult, de a Fehér János Alapítványnak további három fontos megvalósításra váró célja van még a templommal kapcsolatban – árulta el László Endre.

– Három nagy dolog van még hátra, ezekre gyűjtést is fogunk indítani, és ha az anyagi lehetőségeink engedik, akkor belekezdünk a munkákba. Egyik célunk az orgona felújítása. A hangszer már igen régi, ezért a javítása és a tisztítása egyaránt fontos lenne. Másik célunk a templomban található secco festmények felújítása.
A tavalyi belső felújítás során erre nem volt anyagi lehetőségünk, de a jövőben ezt is szeretnénk megoldani. A harmadik a szentély, és a hozzá tartozó berendezés felújítása. Az oltár és a tabernákulum rész is régi, és már elég rossz állapotban van, ezért a szentély komplett megújítását tervezzük. Ehhez belsőépítészeti terveket is kell készíttetni, amelyeket el kell fogadtatni az egyházmegyével, csak ezt követően kerülhet sor az átalakításra – részletezte a jövőre vonatkozó terveket az alapítvány elnöke.

László Endre elmondta, hogy a felsorolt munkákat a Fehér János Alapítványon keresztül szeretnék megoldani, ezért igyekeznek minden anyagi lehetőséget előteremteni a célok eléréséhez. A templomfelújítá­si munkák helyi koordinátora az egyházmegye képviselője, Mihály atya, ezért a feladatokat vele egyeztetve tudják elvégezni. A megvalósítással pedig igyekeznek úgy haladni, hogy az egyházmegyének, Mihály atyának, az alapítványnak és a híveknek is megfelelő legyen.

VN