Ahogyan azt a kampányidőszak kezdetén is sejteni lehetett, Szűcs Lajos (Fidesz-KDNP) és Fricsovszky-Tóth Péter (Egységben Magyarországért) között dőlt el a választás Pest megye 7-es számú választókerületében. A végeredmény azonban korántsem lett olyan szoros, mint ahogyan azt sokan sejtették a szavazást megelőző napokban.

Pest megye 7. számú országgyűlési egyéni választókerületében hat jelöltre adhatták le voksukat a szavazati joggal rendelkező választópolgárok. A Fidesz-KDNP és az Egységben Magyarországért mellett a Mi Hazánk Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Megoldás Mozgalom és a Normális Élet Pártja is tudott jelöltet állítani a kerületben. Ahogy arra számítani lehetett, a kormányzó párt és az ellenzéki összefogás jelöltje között dőlt el a választás.

Dr. Szűcs Lajos ismét mandátumot szerzett

98,99 százalékos kerületi feldolgozottság mellett biztosan kijelenthető, hogy a választást a Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Szűcs Lajos nyerte meg. A kormánypárti dr. Szűcs a leadott voksok 49,56 százalékát gyűjtötte be, az ellenzéki összefogás jelöltje, Fricsovszky-Tóth Péter a szavazatok 36,15 százalékát szerezte meg. A különbség szám szerint 8344 szavazat.

Őt követi a sorban Szabóné Papp Klára (Mi Hazánk) a leadott szavazatok 6,58 százalékával, majd Iván Petra Kinga (Magyar Kétfarkú Kutyapárt) következik 4,51 százalékkal. A Megoldás Mozgalom jelöltje, Balogh István a leadott szavazatok 2,33 százalékát szerezte meg, Bocz Dániel Mátyásra (Normális Élet Pártja) pedig mindössze a szavazók 0,87 százaléka voksolt.

A választókerületben az országos átlagnál magasabb volt a részvétel, a szavazati joggal rendelkezők 71,36 százaléka (az országos átlagnál 1,82 százalékkal több) ment el szavazni vasárnap. Dr. Szűcs Lajos több szavazatot kapott, mint négy évvel ezelőtt: 2018-ban 27 485 szavazattal lett országgyűlési képviselő (ez az akkor leadott szavazatok 44,82 százaléka volt), ezzel szemben április 3-án 30 832 szavazatot kapott (98,99 százalékos feldolgozottság mellett az eredmény még nem jogerős).

A pártlistát is magasan nyerte a Fidesz-KDNP

Újabb kétharmad rajzolódik ki a parlamenti patkó alapján (Forrás: valasztas.hu)

A 12 választókerületből álló Pest megyében az érvényes szavazatok 51,46 százalékát adták le a Fidesz-KDNP pártlistájára, míg az Egységben Magyarországért a szavazatok 35,83 százalékát kapta. A Mi Hazánk Mozgalom a szavazatok 5,86 százalékát szerezte meg, azaz a kerületben is átlépte a parlamenti küszöb 5 százalékát. A Magyar Kétfarkú Kutyapártra a szavazók 3,98 százaléka adta le voksát, a Megoldás Mozgalom 1,27 százalékon áll, független jelöltre a szavazatok 0,94 százaléka érkezett, a Normális Élet Pártja listájára pedig a választópolgárok mindössze 0,66 százaléka szavazott.

A választási eredmények még nem jogerősek, az egyéni választókerületek eredményeit legkésőbb április 9-én, a választás országos eredményét pedig legkésőbb április 22-én hirdetik ki.

Ritter Imre ismét bejutott a parlamentbe

Ritter Imre

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (MNOÖ) listájáról szerzett mandátumot Ritter Imre. A nemzetiségi politikus 2018 után újra ott lehet a parlamentben, ezáltal ismét ő lesz az egyetlen nemzetiségi képviselő az országgyűlésben.

Győztek az érvénytelen szavazatok

Az országgyűlési választással egy időben megtartott gyermekvédelmi népszavazás nem érte el az érvényesség 50 százalékos küszöbét, ugyanis a kérdésekre leadott szavazatok 30 százaléka érvénytelen volt. A “nem” szavazatok száma több mint 2,7 millió, míg az érvénytelen szavazatok száma meghaladja a másfél milliót. A népszavazás érvényességéhez 4 107 652 érvényes szavazatra lett volna szükség.

Varga Norbert