Az elmúlt évekhez hasonlóan most is az volt az elsődleges szempont, hogy a városi intézményrendszer működéséhez és az önkormányzati feladatok ellátásához szükséges forrásokat biztosítsák, de emellett természetesen fejlesztésekre is maradtak tartalékok a büdzsében.

A költségvetés megalkotásánál hosszú évek óta ugyanazokat az alapelveket követjük. A legfontosabb, hogy biztosítsuk intézményrendszerünk stabil és biztonságos működését, továbbá, hogy az elmúlt évről áthúzott kötelezettségeinket teljesíteni tudjuk – válaszolta Alattyányi István azzal kapcsolatban, milyen szempontok szerint állították össze a város idei költségvetését. A gazdasági bizottság elnök hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan most is arra törekedett a képviselő-testület, hogy a város gazdálkodása átlátható és takarékos legyen.

Elsősorban ennek köszönhetjük, hogy a koronavírus-járvány következtében jelentkező gazdasági nehézségek ellenére is sikerült megőrizni Vecsés költségvetésének stabilitását. A bevételeinket jellemzően óvatosan tervezzük, nem számolunk olyan tételekkel, amelyek esetleg bizonytalanok. Egészen addig szorosabban tartjuk a nadrágszíjat, amíg nem látjuk a zárszámadás eredményét, amely pontos képet ad a gazdálkodásról. Csak ezt követően, a szabadon felhasználható pénzmaradvány ismeretében döntünk az egyéb feladatok megvalósításának lehetőségeiről – foglalta össze a városi költségvetés kialakításának legfontosabb szempontjait a bizottság elnöke.

8,7 milliárd forint a főösszeg

Az önkormányzat törvényi kötelezettsége, hogy a költségvetés kiadási és bevételi oldalát egyensúlyban tartsa. Ennek megfelelően az idei év bevételi és kiadási főösszege 8 721 803 762 forint. Az iparűzési adóból származó bevételt 2,3 milliárd forintban állapította meg a képviselő-testület, az építményadóból 400 millió forint, az idegenforgalmi adóból pedig 20 millió forint bevételre számítanak, az egyéb közhatalmi bevételeket pedig 10 millió forintra tervezték a költségvetésben. Az állami költségvetésből származó támogatás összege 1,26 milliárd forint, amely kiegészül további 115 millió forint támogatással a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt.

Magas adóerőképessége miatt idén is egy jelentős összeget kell befizetnie a városnak az államkasszába. Ugyan az idei összeg – 934 millió forint – 6 százalékkal alacsonyabb a tavalyi befizetésnél, így is jelentős terhet ró a városi költségvetésre.

– A befizetendő összeg kiszámításakor 1,3 milliárd forinttal több volt a város iparűzési adóból származó bevétele. Ha figyelembe vesszük ezeket az arányokat, akkor véleményem szerint 6 százalék helyett körülbelül 40 százalékkal kellett volna csökkenteni a hozzájárulás mértékét idén, hiszen számításaink szerint vélhetően ennyivel kevesebb iparűzési adóbevétellel kell számolnunk idén – hangsúlyozta Alattyányi István.

Városi fejlesztések, beruházások

Fejlesztési kiadásokra összesen 303 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben. Ezt az összeget elsősorban útrekonstrukcióra, járdafelújításokra fordítaná az önkormányzat, de az intézmények bizonyos fejlesztési kiadásait is ebből az összegből fedeznék. Út- és járdafelújításra 156 millió forintot terveztek, tavalyról áthúzódó beruházásokra pedig 122 millió forint áll rendelkezésre az előző költségvetési évből. A Vecsési Egészségügyi Szolgálat Telepi úti épületének korszerűsítésére mintegy 60 millió forintot különítettek el, csapadékvíz-elvezetésre 15 millió forintot kalkuláltak, ingatlanvásárlásra pedig 114 millió forintot költene idén az önkormányzat. Az utóbbival kapcsolatban Alattyányi István elmondta, a hosszú távú városfejlesztési célok szempontjából stratégiai fontosságú ingatlanok megvásárlására szeretnék fordítani ezt az összeget. A 2018-ban fejlesztési célból felvett egymilliárd forintos hitelkeretből még 600 millió forint felhasználható, melyből a 0202-es út megépítését finanszírozza az önkormányzat.

Köznevelési, gyermekjóléti és szociális célok

A korábbi évekhez hasonlóan idén is jelentős összeget különítettek el a költségvetésben köznevelési, továbbá szociális és gyermekjóléti feladatokra. Köznevelési célokra 526 millió forint áll rendelkezésre a költségvetésben, a szociális és gyermekjóléti feladatok ellátására pedig 273 millió forintot biztosítottak. Ezen felül további 128 millió forintot terveztek gyermekétkeztetésre, kulturális célokra pedig 48 millió forintot állítottak be a költségvetésbe.

Az intézményekben jelentkező bérfeszültségek megszüntetésére bevezetett Vecsés Pótlékot is megtartotta az önkormányzat, illetve a köztisztviselői alapot is felemelték, ezek összesen több mint 80 millió forintot tesznek ki a költségvetésben.

Alattyányi István elmondta, a zárszámadás eredménye várhatóan április végén derül ki, annak függvényében lehet majd a további fejlesztések sorsáról dönteni. Az önkormányzat állami kompenzációra is számít a kieső iparűzésiadó-bevétel miatt, ez nagyjából 380 millió forinttal növelné a költségvetés bevételi oldalát.

Szöveg és fotó: Varga Norbert