Február 24-én a szomszédos országban bekövetkezett az, aminek egy békés világban nem lenne szabad megtörténnie: Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. Ártatlan emberek milliói kényszerültek arra, hogy legfontosabb értékeiket bőröndbe gyömöszölve mentsék az életüket. A brutális pusztítás elől otthonaikat hátrahagyva menekülők hulláma néhány nap alatt Magyarországot is elérte. Információink szerint Vecsésen 120-130 fő számára biztosítottak átmeneti menedéket.

Hozzánk is megérkeztek Ukrajnából a háború elől menekülő családok, körülbelül 120-130 fő (60 százalékuk gyermek) tartózkodik jelenleg Vecsésen – tájékoztatta lapunkat Skribekné Komár Ágnes, az önkormányzat szociális bizottságának elnöke. (Arról nincsenek pontos információink, hogy vecsési családok fogadtak-e menekülteket. Szerk.) A menekültek érkezését követően Szlahó Csaba polgármester tárgyalást kezdeményezett a vecsési szociális intézmények vezetőivel, az egyházak képviselőivel és a szociális bizottság tagjaival. A megbeszélés célja volt, hogy kidolgozzanak egy stratégiát az Ukrajnából érkezők megsegítésére.

A menekülteket három helyszínen, két munkásszálláson és a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió által működtetett Új Esély Központ emeletén szállásolták el. Skribekné Komár Ágnes elmondta, az elhúzódó háború miatt arra készülnek, hogy a menekültek hosszabb ideig kénytelenek Vecsésen maradni, ezért az önkormányzat a szociális intézményekkel közösen a hosszabb távú segítségnyújtás lehetőségeit vizsgálja.

A menekültekkel kapcsolatos feladatokat a Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ koordinálja a városban. Ezt a kialakult helyzet összetettsége indokolja, hiszen felnőttekről és gyerekekről egyaránt gondoskodni kell, illetve az is fontos szempont volt, hogy a családsegítőnél olyan szakemberek dolgoznak, akik feladatuknak tekintik a segítségnyújtást.

– Polgármester úr ránk bízta az információgyűjtést, ezért kimentünk a három fő helyszínre, ahol a háború elől menekülőket ideiglenesen elszállásolták. Elbeszélgettünk velük, illetve kérdőív segítségével összegyűjtöttük az egészségi állapotukra és az igényeikre vonatkozó fontosabb információkat. Kiderült például, hogy többségüknél az olyan alapvető gyógyszerek is hiányoztak, mint a láz- és fájdalomcsillapító, ezért legelőször ezeket szereztük be alapítványi támogatással. Vannak olyanok is, akiknek súlyos problémával kellett szembenézniük, mert meg kellett szakítaniuk az orvosi kezelésüket. Egy hölgy nőgyógyászati problémák matt járt rendszeresen orvosi vizsgálatokra, de van olyan személy is, aki a kemoterápiás kezelését hagyta félbe. Ezekkel a sürgős orvosi megoldást igénylő problémákkal, illetve más egészségügyi kérdések miatt is a Vecsési Egészségügyi Szolgálat igazgató főorvosától, dr. Szarvas Tibortól kértünk segítséget – mondta Tárnokiné dr. Törő Krisztina intézményvezető a segítségnyújtás első lépéseivel kapcsolatban.

A legtöbb menekült pszichésen terhelt állapotban érkezett Vecsésre. Lelkiállapotuk alakulása arányban volt azzal, hogy milyen közel laktak a háborús övezethez. A Vecsésen befogadottak fele a harcok közvetlen közelében lévő településekről menekült el, a többiek Kárpátaljáról érkeztek, ahol ugyan még béke van, de ott is minden nappal egyre nehezebbé válik az élet.

– Nagyobb fokú stresszt tapasztaltunk azoknál, akik a háborús övezet közvetlen közeléből érkeztek Magyarországra. Náluk a bizonytalanság volt érzékelhető azzal kapcsolatban, hogy a későbbiekben visszamennének-e Ukrajnába. 60-70 százalékuk felelte azt, hogy vissza szeretne térni a saját környezetébe, ha véget ér a háború – mondta az intézményvezető.

Az említett munkásszállások, ahol egyébként eddig is ukrajnai vendégmunkások laktak, méretükből adódóan nem alkalmasak 50-60 fő folyamatos elszállásolására – eredetileg két-három munkás lakott egy-egy épületben –,
ahogyan a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió Új Esély Központja sem jelent hosszabb távú megoldást a menekültek lakhatási problémájára. Elszállásolásuk csak átmeneti, a családsegítő az önkormányzattal közösen erre a problémára is keresi a megoldást.

Mivel különböző életkorú gyermekek is érkeztek Vecsésre, számukra nemcsak menedéket kell biztosítani, foglalkoztatásukról, oktatásukról is gondoskodni kell. A vecsési iskolákban és óvodákban kapacitás híján ez nem megoldható, ezért a családsegítő javaslatot tett az intézményi kereteken kívüli napközbeni foglalkoztatás megszervezésére. Ebben az iskolák és az óvodák is partnerek, segítségként munkaerőt ajánlottak fel, így átmenetileg biztosított lehet a gyerekek napközbeni foglalkoztatása.

A vecsési lakosok eddig nagyon segítőkészek voltak, rengeteg adomány érkezett a családsegítőhöz és az Új Esély Központba is, de a helyzetre való tekintettel az adománygyűjtés gyakorlatilag folyamatosan zajlik. Elsősorban ágyneműt, matracokat, több hónapig eltartható tartósélelmiszereket, tisztálkodószereket, pelenkát, törlőkendőt, mosószert várnak, de érdemes érdeklődni a családsegítőnél, hogy mire van éppen szükség, ha valaki segíteni szeretne. Az intézmény munkatársai elérhetők a 06-30/668-7029 és a 06-30/668-7030 telefonszámon.

varga