Ápoljuk még hagyományainkat?

„A néphagyomány tart meg bennünket magyarnak, s a nemzetközi műveltség tesz bennünket európaivá. Ha azonban csak az európaiságra törekszünk, lehetünk nagyműveltségű népek, de minél hamarabb megszűnünk magyarnak lenni.” (Győrffy István)

A farsangról legtöbbünknek a farsangi bál jut az eszünkbe. Februárban többünket is érdekel, hogy mégis milyen hagyományai vannak ennek az időszaknak. Megkérdeztünk néhány járóke­lőt, hogyan látják nem csupán a farsangot, hanem általában a kulturális hagyományok megőrzését, és részt vesznek-e Vecsésen ilyen eseményeken.

Legutóbbi körkérdésünk az újévi kívánságokkal foglalkozott, ezúttal viszont az érdekelt bennünket, hogyan látják a lakosok a népi hagyományok megőrzését? Ezúttal is nagy szerencsénk volt, mert azonnal több válaszadót is találtuk, ami azt is mutatja, hogy a vecsési lakosok nyitottak a közösségi megkeresésekre. A kérdés pontosan az volt, hogy a régebbi népszokásokra, illetve hagyományokra gondolva, van-e egyáltalán a mai világban ezeknek még létjogosultsága, törődnek-e Vecsés lakosai ezen hagyományok megőrzésével.

Vajda Károlyné

Nyugdíjas vagyok, a Halmi téri Tündérkert óvodában dolgoztam korábban, és annakidején a kisgyerekeknél mi mindig nagyon komolyan megünnepeltük a farsangot, sőt a télbúcsúztatót is álarcokkal és szalmabábu égetéssel. Sok hagyományőrző rendezvény van Vecsésen, például a Káposztafeszt, közösségi bálok, de tény, hogy nyugdíjasként ez utóbbiakból már mondjuk úgy, hogy kinőttem. Szóval jó lenne, ha a nyugdíjasok számára is lenne több hagyományőrző program, amit per pillanat nem látok, illetve nem tudok róla. A Bálint Ágnes Kulturális Központban persze sok eseményt szerveznek, de tény, hogy sok nyugdíjas bezárkózik, és talán ezt mondhatom el én is magamról. A család és a gyerekek, valamint az elintéznivalók kitöltik az időmet, így aztán van elfoglaltságom bőven, ugyanakkor elmondhatom, hogy a hagyományőrzést nagyon fontosnak tartom, főként a fiatalabb generációk körében.

Fehér Sándor Oszkár

Szeretem a régi hagyományokat, és részt veszek ezeken a rendezvényeken, például a Káposztafesztiválon, vagy éppen a búcsún. A farsangot a fiatalok számára lényegesnek tartom, de tény, hogy a hagyományok megőrzése az egész közösség számára fontos, hiszen ezek képviselik a múltunkat. Nagyapáink, nagyanyáink mind ápolták a hagyományok fennmaradását, és nekünk is feladatunk ezek továbbvitele. Fontos, hogy új kulturális szokások alakuljanak ki, melyek akár külföldi példák alapján érkeznek hozzánk, mint például a Halloween, de fontos, hogy amit a gyerekek és a felnőttek szeretnek a világban, azt mi is fogadjuk el. Őrizzük hagyományainkat, de legyünk nyitottak más európai vagy egyéb kultúrák felé is, azaz ami jó, azt tartsuk meg, ami új és a közösség szempontjából előre mutató, azt pedig fogadjuk be.

Gomezné Lajos Éva

A Bálint Ágnes Óvodában dolgozom, de jelenleg otthon vagyok kisbabával, és azt gondolom, hogy nagyon nagy szükség van a hagyományok megőrzésére. Pont azt szeretem Vecsésben, hogy a helyi népszokásokon túl ezek is jelen vannak. Mi, óvónők az óvodában is igyekszünk ezt a szemléletet a gyerekeknél is képviselni, mert szerintem jelentős közösségi összetartó ereje van. Úgy veszem észre, ha a Covid nem szól közbe, a művelődési központban is próbálnak tenni annak érdekében, hogy megtartsuk a hagyományokat. A probléma az, hogy a bezárkózás és a modern technika lehetőségei miatt kevés idő jut erre. Az internet és a tv-adások révén bejön a külföldi kultúra, pl. Halloween, melyeket talán modernebbnek és viccesebbnek tartunk, és így háttérbe szorulnak a magyar hagyományok. Sok lelki problémát könnyebb lenne feldolgozni, ha a magyar hagyományokat tudnánk követni, és nem próbálkozni a sebeinket gyógyítani modern, illetve idegen kultúra által behozott elgondolásokkal. Ezzel szemben fontosnak tartom, hogy olyan eseményekre is sor kerüljön, ahol a helyi népdalkörtől kezdve a táncosokig minden kulturális képviselet be tud mutatkozni, és azt látom, hogy nálunk ez meg is valósul, és megmozgatja a vecsésieket. Úgy érzem, hogy van egy hagyomány iránti éhség a lakosságban, hogy Vecsésen még több kulturális megmozdulás legyen.

Práczki Péter