Megújulhat a Bálint Ágnes Óvoda régi épületszárnya

Az év első ülését február 1-jén tartotta a képviselő-testület. A városvezetők többek között döntöttek a Grassalkovich iskolát magában foglaló ingatlan és a hozzá tartozó ingó vagyon térítésmentes átadásáról, az Egészségügyi Szolgálat épületenergetikai korszerűsítési pályázatának benyújtásáról, továbbá meghatározták az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsőde nyári zárva tartását.

A testületi ülés Szlahó Csaba polgármester beszámolójával kezdődött. Elmondta, hogy még tavaly év végén elkészültek a Damjanich utcai új bölcsőde engedélyezési tervei, amelyet már be is adtak az építési hatósághoz. A kiviteli terveket is megrendelték, a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást vélhetően a február végi vagy a márciusi testületi ülésen tűzhetik napirendre. A TOP Plusz Program keretében valósulhat meg a Bálint Ágnes Óvoda Toldy utcai szárnyának átépítése. A csoportszobák és a tornaszoba tervezése folyamatban van, az építési engedélyezési dokumentáció elkészült, a kiviteli terveket megrendelte az önkormányzat. A szakorvosi rendelő épületénél új kerékpártárolót és terelőoszlopokat, 17 buszmegállóban pedig új hulladékgyűjtő edényeket helyeztek ki. Nem járt sikerrel a nagy Göci területére tervezett pumpapark létesítésére benyújtott pályázat. A pályázati kiírásra nagyon sokan jelentkeztek, Vecsés most nem szerepelt a nyertesek között, de az önkormányzat továbbra is figyelemmel kíséri a pályázati kiírásokat és újabb lehetőség esetén ismét pályázni fog a kerékpáros ügyességi pálya kivitelezésére.

Szlahó Csaba a két ülés között történt fontosabb események közül kiemelte, hogy még december 20-án átadták a képviselő-testület által meghatározott prémiumot a Vecsési Rendőrőrs munkatársainak.

A Budapest Airport Zrt. január 12-én konzultációs bizottsági ülést tartott, ahol arról tájékoztatták Vecsést, hogy újraindítják a zajszigetelési programot. Az újabb szakaszban megduplázzák az ingatlanok zajterhelésének csökkentésére fordítható pénzügyi keretet. A program további részleteiről egy későbbi időpontban tárgyalnak az önkormányzattal.

A ferihegyi gyorsforgalmi út áttervezéséről tartott videokonferenciát január 13-án a Budapesti Fejlesztési Központ. Ez elsősorban az Üllői úti különszintű csomópont megépítése miatt érinti Vecsést. A város számára több kedvező lehetőség is szóba került a konferencián, de további egyeztetésekre lesz szükség, mielőtt a képviselő-testület érdemben tárgyalhat az elképzelésekről.

Átadják az iskolát magában foglaló ingatlant a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak

A Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskolát már korábban a Vecsési Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖK) fenntartásába adta a városvezetés. A jogszabály úgy rendelkezik, hogy ilyen esetben a tulajdont is át kell adni, ezért az iskola épületét magában foglaló ingatlant a hozzá tartozó ingó vagyonnal együtt térítésmentesen az NNÖK részére átadja a városi önkormányzat.

Épületenergetikai korszerűsítésre pályáznak

A Vecsési Egészségügyi Szolgálat korszerűsítését tervezi az önkormányzat, ezért indulni kíván az Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására kiírt pályázaton. Az elnyerhető támogatást az épület fűtésrendszerének korszerűsítésére, valamint napelemes rendszer és a helyiségek folyamatos fertőtlenítésére alkalmas UV technológiát alkalmazó szellőztető rendszer kiépítésére fordítanák.

Döntöttek az óvodák és a bölcsőde nyári zárva tartásáról

A tavalyi évhez hasonlóan idén is kéthetes bezárást rendelt el a képviselő-testület az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsőde vonatkozásában. A döntéssel a gyermekes családoknak szeretnének segíteni, mert a koronavírusos megbetegedések miatti csoportzárások nehéz helyzet elé állították a szülőket. Az elmúlt év tapasztalatai alapján a két hét bezárás alatt is el lehetett végezni a szükséges éves felújítási munkákat, illetve a dolgozók is ebben az időszakban tudták kivenni szabadságuk nagyobb részét. Az óvodák esetében nem lesz egyidejű bezárás, a város két oldalán egy-egy intézmény nyitva lesz, ezáltal az ügyelet folyamatosan biztosított. A bölcsőde esetében a székhely intézmény és a Tipegők telephely egy hétig lesz zárva egy időben.

A Falusi Nemzetiségi Óvoda és a Tündérkert Óvoda nyári bezárása július 25-től augusztus 5-ig, a Mosolyország Óvoda és a Bálint Ágnes Óvoda bezárása augusztus 8-tól augusztus 19-ig tart.

A Tipegők Bölcsőde július 18-tól júliusi 29-ig, a Semmelweis Bölcsőde július 25-től augusztus 5-ig lesz zárva.

VN