Négy csoportszobás, 56 gyermek befogadására alkalmas új bölcsőde épül Vecsésen a Damjanich utca 34. szám alatt.

A beruházás európai uniós forrásból valósul meg, az új bölcsődére a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című pályázaton nyert 599,78 millió forint vissza nem térítendő támogatást a város önkormányzata.

Vecsés lakónépességének száma folyamatosan emelkedett az elmúlt évtizedben. Az újépítésű ingatlanok, a főváros közelsége, a fejlett infrastruktúra, a barátságos városkép mind vonzó a fiatal párok számára, akik egyre többen választják új lakóhelyüknek Vecsést. Ezzel együtt a kisgyermekes családok száma is növekvő tendenciát mutat a városban, sok szülő pedig még azelőtt szeretne visszatérni a munka világába, hogy gyermeke elérné az óvodás kort, ezért a bölcsődei ellátás iránti igény is emelkedett az elmúlt időszakban. Elsősorban ezeknek a családoknak szeretne segíteni az önkormányzat a bölcsődei férőhelyek további bővítésével. Vecsésen jelenleg egy 60 és egy 56 férőhelyes bölcsőde várja a gyermekeket, de az említett okok miatt csak korlátozottan tudják ellátni a települési igényeket, ezért az önkormányzat a 2019-ben átadott Tipegők bölcsőde szomszédságában, a Damjanich utca 34. szám alatt alakít ki egy új tagintézményt.

A VEKOP-6.1.1-21-2021-00014 számú pályázaton elnyert 599,78 millió forint európai uniós támogatásból egy négy csoportszobás, 56 férőhelyes bölcsőde valósulhat meg. A 721 négyzetméter területű épületben két gondozási egységet alakítanak ki, a csoportszobák mellett melegítőkonyhával, fejlesztőszobával és kiszolgáló helyiségekkel. A tervezéskor nagy hangsúlyt fektettek a fenntarthatóságra, amit az alacsony hőátbocsátási tényezőjű épületszerkezetek mellett energiahatékony fűtőberendezés és napelemes rendszer kiépítése segít. Emellett a bölcsőde teljes körű akadálymentesítése is biztosított lesz.

Az épület mögött két részre bontott 1276 négyzetméteres játszóudvart alakítanak ki, mindkét felén játszóeszközökkel, homokozóval és ködpárásítóval.

A bölcsőde előtti közterületen tér­kő­bur­kolatos parkolókat – ebből egy akadálymentes –, a főbejárat előtt kis közteret alakítanak ki.

Az említett részleteken túl a pályázaton elnyert összegből a konyha ÁNTSZ előírásainak megfelelő eszközbeszerzése, valamint a teljes bölcsődei működéshez szükséges bútorok, játékok és használati eszközök beszerzése is megtörténik.

A támogatási szerződés 2021. október 5-én lépett hatályba, a kivitelezőt közbeszerzési eljárás keretében választják ki. A beruházás várhatóan 2023. május 30-án fejeződik be.

VT info