Szüreti mulatság

Tavaly elmaradt a járvány miatt, idén kevesebb létszám mellett, de október 2-án ismét megrendezték a fiatalok a hagyományos szüreti mulatságot.

Az elmúlt években leírtuk már többször, hogy évtizedes hagyományokra tekint vissza – bár volt benne szünet – ez a mulatság. Nemcsak báli történet, ez annál sokkal több. Hagyományosan 17 pár a főszereplő. A fiúk már délelőtt lóháton, lo­vas­kocsival mennek a lányos házakhoz kikérni őket a bálra. Persze megadják a módját a kikérésnek, mert az egyik lovaskocsin ülnek a zenészek – mint mindig –, most is a Brunner Zenekar. Egy másik kocsin ülnek a bírók. Ezúttal a két marcona, szigorú, minden turpisságra vicces penitenciát kirovó ítélkező Szabados József és Halász Ádám volt. A hajtók sem akárkik voltak: Heer István, Lázár Imre és a két fogathajtó híresség: Osztertág Márk és Kristóf személyében.
A lányos házaknál megvendégelik a kompániát már csak az erőnlét fenntartásáért is. A látványos felvonulás útját, amely végigjárja a várost, biztosítani is kell. Ezt a rendőrség és a polgárőrség oldotta meg, amit a szervezők hálásan köszönnek.

A program szerint 15 órára érnek az utolsó házhoz, a koszorúsházhoz. Esetünkben Révai Zsanett és családja fogadta a menetet és gyönyörűen feldíszített szüreti külsőségek között étellel-itallal serkentették új erőre az elfáradt párokat. A szüreti koszorút Csikász-Nagy Zsuzsanna készítette. A lakoma köszöneteként eljárták az augusztus óta tartó próbák következtében már művészi fokra elsajátított szüreti táncot, amelyet idén is Zehetmayer
Adrienn tanított be.

Szintén a hagyomány része, hogy a szülők és az érdeklődők számára 17 órakor az Epresben is bemutatják szüreti táncukat a fiatalok.

Az esti bálon, ahol korábban 400-500 vendég is mulatott, ezúttal a korlátozások miatt kevesebb ember jöhetett el. Idén a BÁKK színházterme fogadta a sokaságot. Fazekasné Gombár Mónika volt az est háziasszonya. A kondíció fenntartásáról a Zehetmayer József által vezetett Platz Bistro gondoskodott. A talpalávalót a fáradhatatlan Brunner Zenekar szolgáltatta kivilágos-kivirrdatig.

Az egész napos monstre program főszervezői – Zehetmayer Adrienn, Frühwirth Melinda, Frühwirth Tamás, Dobrovitz Ramóna és Simon Vivien – köszönik a városi és a német nemzetiségi önkormányzat, valamint Zehetmayer József támogatását.

Sokak nevében köszönjük, hogy a vírusjárvány hullámai közepette jókedvvel, jó hangulatot teremtettek önmaguk és sokak számára.

Szalontai János, fotók: Csomor Ádám