Vecséstől az olimpiai keretig

Kiss Nikolett (Hugi), az Andrássy iskola volt tanulója évek óta Magyarország egyik legjobb kézilabdázója. Jelenleg a Siófok jobbátlövője, és az olimpiára készülő válogatott keret tagja. Ennek kapcsán tettem fel kérdéseket hajdani diákunknak.

– Szia, Niki! Megvan-e még a Hugi becenév?

– Igen, megvan még a Hugi becenév, a családomban csakis így szólítanak, illetve a közelebbi ismerősök is. Közelebb áll hozzám, mint a Niki becézés, hiszen úgy nőttem fel, hogy mindenki Huginak szólított, legyen az idősebb edző vagy akár kisgyerek, osztálytárs is.

– Hogy emlékszel vissza az Andrássy iskolára?

– Mindig szeretetteljesen emlékszek vissza az általános iskolámra és a felhőtlen   gyermekéveimre. Ha Vecsésen járok, mindig arra gurulok, hogy megmutassam mindenkinek, hogy „ez volt az én sulim”!

– Mi volt a kedvenc tantárgyad?

– Az angol órákat és persze a testnevelést mindig nagyon szerettem. (Az angolt Albert Ferenc, a tesit Kabai Gabriella tanította.)

– Mióta kézizel?

– 10 éves koromban kezdtem az általános iskolában, illetve a Vecsés SE csapatában.

– Van-e, volt-e példaképed?

– Anna Vyakhireva és Ana Gros játékát nagyon szeretem. (Anna Vyakhireva az oroszok, Ana Gros pedig a szlovének egyik legjobbja.)

– Milyen Siófokon?

– Ez a szezon sajnos nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, nem úgy zártuk az évet, ahogy szerettük volna, sokszor hibáztunk szezon közben, viszont az Európa Ligában elért második helyre nagyon büszke vagyok. Nem volt könnyű az út a Final4-ig, de még a sérülésekkel megtördelt csapatunkkal is veretlenül jutottunk el odáig. A négyes döntőben is magunk fölé kellett kerekednünk, ez végül ezüstéremhez vezetett.

– Mióta vagy válogatott?

– Először 2017-ben kaptam meghívót a válogatottba.

– Szerinted milyen esélye van a magyaroknak az olimpián a csoportjukban? Ki a legkellemetlenebb ellenfél?

– Nagyon nehéz csoportba kerültünk az olimpián, minden meccsen 110%-ot kell nyújtanunk, hogy meglegyen a továbbjutás. Nem tudnám megmondani, hogy ki lehet a legkellemetlenebb ellenfél, a mi csoportunkban nagyon kiélezett a mezőny, de mindent meg fogunk tenni a továbbjutás érdekében.

– Hol ünnepled a szülinapod? (Július 23., ez az olimpia kezdőnapja is.)

Remélem, hogy Tokióban leszek a születésnapomon, de előtte még lesz egy keretszűkítés, úgyhogy addig is úgy kell dolgoznom, hogy benne legyek a 14+1-es utazó keretben.

– Mik a terveid a következő idényben?

– Szeretnék stabil, jó teljesítményt nyújtani a klubomban, és megtartani a válogatott kerettagságom.

Mi pedig nagyon szurkolunk ezért. El kell mondanom, hogy Niki (Hugi) az első szóra rendelkezésre állt, és bár nagyon sűrű a felkészülési program, hajlandó volt vállalni a távinterjút. Köszönet ezért neki, és elmondhatom, hogy mind az iskolánk, mind a városunk, mind az országunk, mind a világban élő magyarok büszkék rá és vele vannak. Hajrá, Hugi!

Kiss Gábor, Andrássy iskola