A nehéz gazdasági helyzet ellenére is stabil a város költségvetése

Alattyányi István, a Gazdasági Bizottság elnöke

Februárban írta alá a polgármester a város költségvetési ren­deletét. A koronavírus-járvány hatására jelentkező gazdasági nehézségek Vecsést is érintik, ezzel szemben jó hír, hogy a koráb­bi évekből megszokott megfontolt és takarékos gazdálkodással idén is megteremthetők a város stabil működésének feltételei, emellett fejlesztésre is maradtak tartalékok a költségvetésben.

A járványhelyzet miatt idén több bizonytalan tényezővel is számolnunk kellett a költségvetés kialakításakor, de most is az elmúlt évekhez hasonló alapelvek mentén dolgoztuk ki a város büdzséjét. A legfontosabb szempont az előző évekről áthozott kötelezettségek teljesítése és az önkormányzati intézmények biztonságos működtetése volt, ezek feltételeit a város idei költségvetése biztosítja. Minden egyéb kiadásunkat e célok mögé soroltuk – mondta Alattyányi István, az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke a költségvetés kialakításának főbb szempontjaival kapcsolatban.

Az idei év bevételi és kiadási főösszege 6 024 702 449 forint. Ez a szám elsőre ugyan jól mutat, de ha figyelembe vesszük, hogy az önkormányzatnak a magas adóerőképessé­ge miatt a tavalyinál is magasabb összeget, 996 millió forint szolidaritási hozzájárulást kell befizetnie az államkasszába, illetve, ha ehhez még hozzá­vesszük a gépjárműadó teljes megvonását, valamint az iparűzési adó megfelezését (az előző évek gyakorlatával szemben 1,9 százalékról 1 százalékra csökkent), akkor máris több mint kétmilliárd forintot írhatunk a kiadási oldal javára. Ezen javít némileg, hogy a kormány ígéretet tett a 25 ezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok támogatására, azaz a kieső iparűzési adóbevételt az év folyamán a központi költségvetésből kompenzálja az állam. Ezzel kapcsolatban Alattyányi István elmondta, ami biztosnak tűnik, hogy várhatóan két részletben, nyár elején és ősszel folyósítják a támogatást az önkormányzatnak.

Az iparűzési adóból származó bevételt 1,25 milliárd forintban állapította meg az önkormányzat, az építményadót 350 millió forintra, az idegenforgalmi adót 17 millió forintra, az egyéb közhatalmi bevételeket pedig 10 millió forintra tervezték az idei költségvetésben. A felhalmozási céltartalék idei összege 367 millió 500 ezer forint, ami tartalmazza többek között a pályázatokra elkülönített tartalékokat, illetve a beruházások esetén felmerülő többletköltségek forrásait.

Működési céltartalékra 164 millió 818 ezer forintot különített el az önkormányzat. Ez az összeg tartalmazza többek között az oktatási feladatokra fordítható forrásokat, a nyári táborok, a városi rendezvények támogatásait és az önkormányzati bizottságok által felhasználható keretösszegeket is.

Alattyányi István elmondta, hogy az intézményekben jelentkező bérfeszültségek megszüntetésére két évvel ezelőtt bevezetett Vecsés Pótlékot megtartotta az önkormányzat, és a tavaly bevezetett Vecsés II. Pótlék is megmaradt, utóbbinak esetében munkáltatói döntés alapján differenciáltan havi plusz tízezer és harmincezer forint közötti összeget kapnak a munkavállalók. A cafeteria keret is emelkedett, a köztisztviselők nettó 208 ezer, a közalkalmazottak pedig nettó 100 ezer forint béren kívüli juttatásban részesülnek.

Az út- és járdafelújítások, parkolók kialakítása, for­ga­lom­tecnikai eszközök elhelyezése idén is folytatódik – mondta a gazdasági bizottság elnöke –, ezekre a célokra 75,5 millió forintot különítettek el a költségvetésben, csapadékvíz-elvezetési munkálatokra pedig 13 millió forintot. Városi felújításokra 72,5 millió forint lett betervezve, egyebek között ebből az összegből újíthatják fel a TIGÁZ volt épületét, ahol a tervek szerint a Vecsés és Környéke Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központot helyeznék el.

A 2018-ban fejlesztési célból felvett 1 milliárdos hitelkeretből még 620 millió forint felhasználható, ebből az összegből a 0202-es út megépítését tervezi az önkormányzat. Alattyányi István ezzel kapcsolatban elmondta, reményei szerint év végén, legkésőbb jövő év elején ki lehet írni a közbeszerzési eljárást az útépítésre.

Alapítványok, társadalmi szervezetek támogatására, illetve ösztöndíjpályázatok finanszírozására idén 106 millió forintot biztosít az önkormányzat.

Összességében elmondhatjuk, hogy a nehézségek dacára viszonylag jó előjelekkel indíthatja az új költségvetési évet a város. Nyugodtan hátradőlni mégsem lehet, mert az előttünk álló hónapok teljesítményét továbbra is erősen befolyásolják majd a koronavírus-járvány gazdasági következményei. Ugyanakkor az önkormányzat mindent elkövet, hogy a városi költségvetés egyensúlyát a jövőben is megtartsa – tette hozzá Alattyányi István.

varga