Vasárnap éjszaka kezdődik a nyári időszámítás

A korábbi elképzelésekkel ellentétben nem ez lesz az utolsó óraátállítás. Vagy mégis? Az EU Tanácsa hezitál.

Vasárnap éjjel kettőkor három órára állítjuk óráinkat, ezzel kezdetét veszi a nyári időszámítás. Az Európai Parlament három évvel ezelőtt, 2019 tavaszán szavazott arról, hogy 2021-től eltörlik az óraátállítást az unión belül, de az Európai Unió Tanácsa máig nem tudta meghozni végleges döntését az ügyben, többek között azért sem, mert a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem ez volt a legfontosabb eldöntendő kérdés az unió döntéshozóinak asztalán. A tagállamok sem jutottak dűlőre azzal kapcsolatban, hogy a téli vagy a nyári időszámítás szerint mérnék-e a továbbiakban az időt, ezért a kérdés továbbra is nyitva van.

A magyar álláspontról Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Magyarország nem tud önállóan dönteni ebben a kérdésben. Hogy a téli vagy a nyári időszámítást választja-e Magyarország, vélhetően az dönti majd el, hogy a tagállamok többsége melyik időszámítás mellett teszi le a voksát.

Ami biztos: március utolsó vasárnapján, azaz 28-án éjjel egy órával kevesebbet alhatunk, a „lopott időt” pedig vélhetően a téli óraátállítás idején, október utolsó vasárnapján visszakapjuk.

VN