Tovább növelné a bölcsődei férőhelyek számát az önkormányzat

A bölcsőde látványterve. Jobbra a már meglévő Tipegők Bölcsőde épülete látható

Szűk két évvel a Tipegők Bölcsőde ünnepélyes átadása után új bölcsőde építésére pályázik Vecsés Város Önkormányzata.

Az újépítésű ingatlanok, a főváros közelsége, a fejlett infrastruktúra, a barátságos városkép mind vonzó a fiatal párok számára, többek között ezért is választják egyre többen új lakhelyüknek Vecsést. Örömteli, hogy ezzel együtt a kisgyermekes családok száma is jelentősen növekedett az elmúlt években Vecsésen. A tapasztalatok azt mutatják, sok szülőnek még azelőtt vissza kell térnie a munkába, hogy gyermeke eléri az óvodás kort, ezért a bölcsődei ellátás iránti igény is emelkedett az elmúlt időszakban. Elsősorban ezeknek a családoknak szeretne segíteni az önkormányzat a bölcsődei férőhelyek további bővítésével.

Bár az csak hónapok múlva derül ki, hogy támogatásra alkalmasnak ítélik-e a vecsési pályázatot, azt már lehet tudni, hogy pozitív elbírálás esetén közel 600 millió forinthoz jutna a város, amely vélhetően teljes mértékben fedezné a modern bölcsőde és környezete kialakítását.

Az új épület a tervek szerint 56 gyermek befogadására volna alkalmas és a meglévő Tipegők bölcsőde melletti telken, a Damjanich utca 34. szám alatt épülne fel. Az új intézmény a Semmelweis Ignác Bölcsőde telephelyeként működne.

A 721 négyzetméter területű épületben két gondozási egységet alakítanának ki, négy csoportszobával, melegítőkonyhával – ide a főintézmény főzőkonyhájából szállítanák az ételeket –, fejlesztőszobával és kiszolgáló helyiségekkel. Az energiahatékony működést napelemes rendszer segítené.

Az épület rendelkezne egy 116 négyzetméteres fedett terasszal és egy mozgatható fedésű teraszrésszel, amely egyben össze is kötné a csoportszobák oldalán található 591 négyzetméteres kerttel. Az játszóudvart az épület mögötti területen alakítanák ki 1250 négyzetméteren, a gépkocsi parkolók pedig a bölcsőde előtti közterületen kapnának helyet.

A pályázat elbírálására vélhetően nyáron kerül sor, a döntés eredményéről későbbi lapszámunkban tájékoztatjuk olvasóinkat.

Vén