Miért fontos a D-vitamin szint mérése és ellenőrzése?

Fotó: Pixabay

A majd hétmillió éves emberiség történetét végtelen számú járvány keresztezte, például a pestis, a fekete himlő vagy éppen a spanyolnátha. Ezek a járványok nagy szenvedést hoztak az érintettek számára, de már akkor is létezett egy csodafegyver ellenük, melyet úgy hívnak: az emberi szervezet immunrendszere.

Az emberiséget ért legnagyobb járvány 1347-51 között a Fekete Halál (pestis) volt közel 200 millió halálos áldozattal, melyet másodikként 1520-tól máig a fekete himlő – kb. 50 millió – és harmadikként a spanyolnátha követett – kb. 40-50 millió – áldozattal. Az emberiség összlétszáma az 1800-as évek elejére elérte az egymilliárd főt és 1928-ra a kétmilliárdot, így idővel a járványok halálozási aránya jelentősen csökkent. A Fekete Halál idején, amikor összesen 500 millió ember élt a Földön, a 200 milliós veszteség a lakosság körében mintegy 50-80 százalékos halálozási arányszámot mutatott! Mindezek ellenére a beszámolók alapján sokan voltak, akik még a halálos pestisből is felépültek, például az 1342 és 1382 között uralkodó Nagy Lajos király is, aki bár elkapta a pestist, de szerencsésen felgyógyult belőle. Az immunrendszer az emberi szervezet vé­de­ke­zőmechanizmusa és egészségünk alapja. Ha rendben tartjuk, akkor van rá esély, hogy teljesíteni fogja legfontosabb feladatát, a túlélés biztosítását. A médiában a koronavírus elleni harcban a megelőzésről (prevencióról) keveset hallunk, pedig fontos lenne részletesebben tudni, hogyan javíthatunk az immunrendszer hatékonyságán! Próbáltam összeszedni a legfontosabb házi teendőket a Covid-19 ellenében, de itt is több igazság létezik.

Az utóbbi évek kutatásai egyre inkább azt mutatják, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban – Fotó: Intermountain Healthcare

Őrizzük meg pozitív szemléletünket

Kiemelt szempont egészségünk megőrzésében a pozitív szemlélet fenntartása, ugyanis nagyon sok múlik a hozzáállásunkon. Tegyük félre a félelmeket, és kommunikáljunk minél többet élőben, ne csupán telefonon vagy interneten, mert a személyes kommunikáció emeli a rezonanciát, és növeli energiaszintünket. A bezártság és a magány ellenébe megy ennek, és depresszióssá tesz. David R. Hawkins szerint a Covid 19-nek rezgése van (szerinte 5,5-25,5 Hz), és azok a tevékenységek, melyek magasan rezegnek, mint a szerelem, a mosoly, a nevetés, a rajz, az ének, a tánc, a séta, az együttérzés, az imádság, azok mind támogatják az immunrendszert. Ezzel szembe megy minden alacsony rezgés, melynek oka lehet a szorongás, a fáradtság, a harag, az idegfeszültség, a stressz, a félelem, az aggodalom, vagy a gyűlölet. Ez utóbbiakat kerüljük, ha tehetjük, mert leépítik immunrendszerünket!

Támogassuk immunrendszerünk helyes működését

Második fontos szempont az immunrendszer erősítésére a szervezet C-vitamin ellátása. Az nem képez vitát, hogy a C-vitamin serkenti az interferon termelődését, hatástalanítja a vírusok RNS-ét és DNS-ét, azaz különleges vírusgátló hatással bír. Felfedezője, Szent-Györgyi Albert betegség idején napi 8-9000 mg-ot szedett belőle, miközben 93 éves koráig élt, és persze nem C-vitamin túladagolásban halt meg. A C-vitamin vízben oldódik, ezért a fenti mennyiség bevétele sem jelent különösebb akadályt, mert hamar kiürül a szervezetből. A háziorvosok különféle véleményeket adnak a C-vitamin szedésére járványidőszakban, így napi 1500-tól 3-4000 mg-ig, és Covid támadás esetében egyesek fenntartják a napi 1500 mg bevitelt, mások a 3-4.000 mg duplázását preferálják.

A harmadik fontos szempont a szervezet D-vitamin ellátása. A D-vitamin valójában egy szteroid hormon, mely szabályozza az immunrendszer működését és fokozza a vírusfaló sejtek (monocyták, T-limfociták) aktivitását. Zsírban oldódik, minden sejtben ott van, és kulcsszerepet játszik a védekezőképesség aktiválásában, illetve nélküle nincs specifikus immunválasz a kórokozókkal szemben. Hiánya esetén immungyengeség, daganatos megbetegedés, csontritkulás, cukorbetegség, szívelégtelenség, magas vérnyomás, ízületi fájdalom, demencia, stb. alakulhat ki. A D-vitamin a napsugárzás (UV-B) következtében, élelmiszerrel, de leginkább táplálékkiegészítőkből kerül a szervezetbe. Télen a napsugarak kedvezőtlen beesési szöge miatt nincs D-vitamin termelés, de nyáron sem férünk hozzá a beltéri életmód miatt, bár a napozás naponta 10-20000 NE (Nemzetközi Egységet) is termelhet. A Covid-19-cel kapcsolatban kiemelt szerepet tölt be életünkben, ugyanis statisztikák bizonyítják a légzési elégtelenségből származó halálozás jelentős csökkenését, ha a D-vitamin a szervezetben megfelelő szinten van jelen. A D-vitamin szintet a vérben található „25-OH-D” mérése alapján nanogram/milliliterben (ng/ml) határozzák meg (vagy nmol/L-ben, 1 ng/ml = 2,5 nmol/L), mely 20 ng/ml alatt hiányosnak, 30-50 ng/ml alatt alacsonynak, 50-75 ng/ml elfogadhatónak, 75 ng/ml felett optimálisnak tekinthető. A tél végére magyarok 95 százaléka D-vitamin hiányban szenved, és a hazai átlagérték igen alacsony: 25 ng/ml. A kritikus 38 ng/ml alatt a vírustámadás és a légfertőzés veszélye a szervezetben a duplájára nő! A 25 ng/ml átlagszintről a minimális 40 ng/ml eléréséhez 840000 NE pótlására van szükség.

D-vitaminnal a koronavírus ellen

Nagy port vert fel a világon az a spanyol koronavírus kísérlet, melynek keretében tavaly októberben Cordobában, a Reina Sofia Egyetem kórházába került 76 koronavírusos beteget véletlenszerűen két csoportra osztották (26 és 50 fő), miközben a 26 fős kontrollcsoportot hagyományos módon, és az 50 fős csoportot D-vitamin származékkal (calcifediollal) kezeltek. A 26 fős kontrollcsoport fele az intenzív osztályra került, és közülük két fő meghalt, míg a D-vitamin származékkal kezelt 50 fős csoportban csak egy fő került az intenzívre, és ezt követően ő is elhagyta az intézményt. Indonéziában tavaly júniusban 720 főre vonatkozó tanulmány számolt be arról, hogy a Covidban elhunytak 99 százalékának D-vitamin hiánya volt!

A D-vitamin szedése tekintetében a háziorvosok véleménye eltérő. Egyesek megelőzésként 3-4000 NE-t javasolnak és koronavírus-támadás esetén is fenntartják a fenti mennyiséget. Mások szerint napi 10000 NE-t kell normál módon szedni, és minimum a duplájára kell emelni mindezt vírustámadás esetén, de akár napi 40000-re is növelhető. (50.000 NE a D-vitamin napi ajánlott max. bevitele). Mindkettő akár igaz is lehet, annak függvényében, hogy mennyi az illető D-vitamin ellátottsága. A spanyol esetben a kísérleti csoportban az első napon 106400 NE, a harmadik és hetedik napon több, mint 50000 NE D-vitamint kaptak a betegek. A bevitel nagyban összefügg azzal, hogy Cordoba tartományban a lakosság D-vitamin ellátottsága rendkívül alacsony, azaz 16 ng/ml, ezért a 210000 NE megemelt adagolás feltehetőleg 30 ng/ml fölé emelte a páciensek D-vitamin szintjét, mely már elégséges volt ahhoz, hogy döntő többségük elkerülje az intenzív osztályt. Az angol Royal Society 2020. de­cemberi felhívásában kéri a világ kormányait, hogy a Covid 19-cel kórházba került emberek D-vitamin szintjét mérjék meg, és ennek megfelelően vegyék fontolóra a nagydózisú D-vitamin származék (calcifediol) adagolását. Angliában a brit kormány négyhavi D-vitamin adagot ajánlott fel 2,7 millió veszélyeztetett állampolgárának, mely idén januártól kerül szétosztásra. A fentiek ellenére a D-vitamin szerepének megítélése tudományos körökben a Covid ellenében továbbra is ellentmondásos.

Ellenőriztesse D-vitamin szintjét!

Magán laborvizsgálat keretében a D-vitamin szint mérése kb. 6000 Ft-ba, 120 db 4000 NE-t tartalmazó D-vitamin pedig kb. 2000 Ft-ba kerül (a háziorvos ennél persze olcsóbban is felírhatja). A D-vitamin hatását a K2, a cink és a magnézium szedése is támogathatja, de ez is szakmailag vitatott. A háziorvosi vélemények szerint koronavírus esetén érdemes a vért napi egy-egy szem Aspirin Protect-el hígítani és/vagy rozmaring teát inni a tüdő hajszálereinek jobb vérellátására, a vérrögök lerakódásának elkerülése végett. A rozmaring tea segít a köhögés megszüntetésében is. Ha van láz, akkor azt 38-39 fok között érdemes tartani, mert ez jelentős mértékben hozzájárul a vírusok elpusztításához. A támadást követő első három napon megejtett böjtölés plusz energiát adhat a szervezetnek. Láz nélkül érdemes 39 fokos 20-30 perces fürdőt venni, vagy ha lehet szaunázni és az alvás során hason feküdni, mert az kevésbé terheli a tüdőt. Pihenjünk, és éjszaka aludjunk legalább 7 órát (éjfél előtt jó ezt megkezdeni), ha szükséges Melatonin segítségével (3-5g). Baráti körben érdeklődjünk a fertőzött állapota után, mert ez segít neki a stressz csökkentésében. Oximéter segítségével mérhetjük pulzusunkat és véroxigénellátottságun­kat, mely normál esetben 96-99 százalékon mozog. Ha 90 százalék alá esik, akkor tegyünk lépéseket, mert ebben az esetben az oxigénellátásunk már nem megfelelő. A 90/perc feletti tartós pulzus is a rosszabb állapotra utal. Megelőzésként mozogjunk, gyalogoljunk, kerékpározzunk és támogassuk az immunrendszerünket minden lehetséges módon! Az idős hozzátartozókat és a veszélyeztetetteket látogassuk gyakrabban, mert ez érzelmileg támogatja őket, miközben ilyenkor lehetőleg N95-ös maszkot hordjunk, és ottlétünkkor megfelelően szellőztessünk. Ne feledjünk gondoskodni C és D-vitamin ellátásukról is!

Práczki Péter

(Az írás a szerző saját véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik meg a Vecsési Tájékoztató szerkesztőségének álláspontjával. A cikkben olvasható információk kizárólag tájékoztatásul szolgálnak, semmilyen körülmények között nem helyettesíthetik a konkrét betegre szabott részletes orvosi tanácsokat. Kapcsolat a szerzővel: praczki.peter@vvft.hu.)