Együtt egy életen át

Fotó: Kolonics Csaba

Hetven évvel ezelőtt tett ígéretet egymásnak Nagymarosi Antal és Burst Teréz, hogy hátralevő életüket együtt, sze­retetben töltik el. Hét évtized hosszú idő és csak ke­ve­sek kiváltsága, hogy közösen élhetik meg.

Vasárnaponként a fiatalok a mostani Halász Vendéglőben gyűltek össze táncolni. A legények az asztalnál ültek és iszogattak, közben a lányok egy nagy körben állva beszélgettek és várták, hogy felkérjék őket egy táncra a férfiak. Egyik vendéglőből a másikba mentünk, mindig oda, ahol tovább szólt a zene. Aztán jött az öreg Szlahó bácsi, „feirantot” fújt és mindenki hazament. Volt aki legényekkel, volt aki egyedül. Egy ilyen vasárnapi össztáncon ismerkedtünk meg mi is, és elkezdtünk barátkozni – idézte fel összeismerkedésük emlékét a 89 éves Teri néni.

A barátkozásból szerelem lett, a szerelemből pedig 1950-ben esküvő. Teri néni lány korában megtanulta a szabást, a varrást és a géphímzést is. Férje, Antal bácsi az édesapjával a kádár szakmában dolgozott. Emiatt később be kellett lépniük a termelőszövetkezetbe, ahol a mezőgazdasági munkákat is el kellett sajátítani.

Az évtizedek alatt jóból és rosszból is jutott a házaspárnak, az élet sokszor nem volt egyszerű, sokat kellett dolgozni, de Teri néni szüleitől munkában és gyermeknevelésben is sok segítséget kaptak.

A házaspárnak két fia született, akik három gyermeknek adták tovább az életet, az elmúlt években pedig két dédunokával gyarapodott tovább a család, ami nagy ajándék az idős házaspárnak.

A 70. házassági évforduló alkalmából– amit kegyelemlakodalomnak és platinalakodalomnak is szoktak nevezni – Vecsés Város Önkormányzata nevében Frühwirthné Halász Melinda alpolgármester és Mohainé Jakab Anikó jegyző köszöntötte virággal és emléklappal a házaspárt, akiknek ezúton is jó egészséget és szeretetben eltöltött további éveket kívánunk.

VT info