Advent a Grassalkovich iskolában

A karácsony a keresztény egyház második legnagyobb ünnepe a húsvét után. Hagyományaiban, szokásaiban, fényeiben azonban a legszínesebb és legvártabb ünnep.

A karácsonyi ünnepkör advent kezdetétől egészen vízkereszt napjáig tart. Advent a várakozás időszaka. A karácsony előtti 4. vasárnapon kezdődik és december 24-éig tart. Ehhez az időszakhoz tartozik az adventi koszorú készítése. Általában fenyőágakból szokták készíteni és 4 gyertyával jelölik a 4 adventi vasárnapot. A hagyományos változatban a gyertyák színe a lila (a bűnbánat színe), kivéve a 3. vasárnapot, ami az öröm vasárnapja, ezért ennek színe a rózsaszín.

Iskolánkban hagyományosan az első adventi vasárnapot megelőző pénteken adventi koszorút készíthettek a diákok. Ilyenkor halk moraj hallatszik az aulából órákon át, ahol szorgos kezek próbálnak minél ötletesebb, pompásabb koszorúkat készíteni. Idén ezt természetesen nem valósíthattuk meg.

Ráhangolódásként néhány perces zenés műsort hallgathattak meg a tanulók az iskolarádió segítségével. Az osztályfőnökök irányításával minden osztály elkészítette a saját adventi koszorúját, amely a tanári asztalokon állva hirdeti azt, hogy eljött a várakozás ideje. Ez idő alatt az osztályközösségek tagjai kis meglepetésekkel készülnek egymásnak. Kihúzzák egymás neveit, és az ajándékozási napot megelőzően angyalkaként egy-egy üzenetet, jó szót, bíztatást, gratulációt vagy egy apróságot csempésznek titokban a kihúzott személy asztalára. Senki nem tudhatja, hogy ki az ő angyalkája, erre csak az ajándékozás napján derülhet fény. Az osztályközösségek karácsonyfát állítanak, feldíszítik a termeket, ablakdíszeket helyeznek el.

Ez a karácsony nem olyan, mint az eddigiek, de a lelkülete így is megmarad, és ez a legfontosabb.

Müller Péter szavai jutnak erről eszembe: „Karácsony nem az ész, hanem a szív ünnepe. És a szív érzi, hogy azok is ott állnak veled a karácsonyfa körül, akiket a szemeddel nem látsz, és az eszeddel nem hiszel.”

Gáspárné Hatvani Gabriella, felsős munkaközösség-vezető