Mindenkinek nehezített helyzetben kell helyt állni

Székely Lilla személyében október elejétől egy új felnőtt háziorvos működik Vecsésen. A szakember elmondta, nagy a népességnövekedés a városban, a meglévő háziorvosok nem nagyon bírták már, ezért volt szükség egy új orvosra.

Az önkormányzat és a háziorvosi szövetség is szerette volna egy új ember érkezését, így kerültem ide, ebbe a szép új rendelőbe, a teljesen új háziorvosi körzetbe. Korábban Borsod megyében dolgoztam, pszichiátriai szakvizsgával rendelkezem, de dolgoztam alapellátásban és sürgősségi ellátásban is – mondta azzal kapcsolatban, miként került Vecsésre.

Elárulta, nagyon jól érzi magát, a kezdeti beszokási nehézségeken is túl van már, életvitel szerűen él már itt, Vecsést pedig egy kényelmes, komfortos, jó elhelyezkedésű városnak tartja, az pedig külön öröm számára, hogy szeretettel fogadták és a kollégákkal is jól kijön.

– Határozottan érzem a különbséget, hiszen mindenki számára nehezített helyzetben kell helyt állni. A szokottnál is jobban oda kell figyelni, az emberekben van egy általános félelem. Mindenkinek sürgősségi életmódra kellett berendezkedni – mondta azzal kapcsolatban, milyen volt épp egy világjárvány kellős közepén elkezdenie a munkát egy új helyen.

Tisztában van vele, most nem lehet számolni olyan betegforgalommal, ami jól jönne neki is az emberek megismeréséhez. Ő is azt vallja, ha nem muszáj, ne menjünk orvoshoz, akinek láza van, ne menjen a rendelőbe.

De vajon honnan tudjuk, ha lázasak vagyunk és köhögünk, akkor az a járvány, vagy „csak” egy influenza, esetleg egy torokgyulladás?

– Ezt mi is tudjuk, hogy telefonon keresztül nem lehet megállapítani. Nagy különbség nincs a betegségek között, gyógyítani, támogatni kell a szervezetet és sokat pihenni. De mivel járvány van, erre kell leginkább fókuszálni. Az minden esetben igaz, otthon kell maradni, pihenni, vitamint szedni, ha köhög valaki, akkor gyógyszerezni. Az idős krónikus betegeknél pedig mindezeket még körültekintőbben be kell tartani – mondta a doktornő.

Azzal kapcsolatban, hogy a vírus egyes embereken tünetmentesen átmegy, míg másokat kórházba kényszerít elmondta, az összes vírus okozta betegségre jellemző ez a vegyes lefolyás. Függ az egyén genetikai hátterétől, ellenálló képességétől. Ugyanakkor azért, mert a tünetek vegyes mintázatot mutatnak, és tünetmentesen ki lehet hordani, az ilyen beteg is szórja és fertőzi környezetét.

– Az alapvető dolgokat be kell tartani, gondolok itt a többszöri kézfertőtlenítésre és a maszkhasználatra. Emellett olyan életberendezkedésre kell törekedni, hogy tényleg csak a legszükségesebb dolgok miatt kelljen elmenni otthonról. Minél kevesebbet járjunk el, annál kisebb az esélye a megfertőződésnek – mondta.

Sz. Gy.