Ez volt a város idei legnagyobb kerti partija

A Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület Fúvószenekara is fellépett a Murcifeszten

Augusztus végén rendezték meg az immár hagyomá­nyos Murci fesztivált Vecsésen. Az esemény szülőatyja Fazekas József, aki maga is elismert borász. De vajon hogyan került kapcsolatba a szőlővel és a borokkal?

Fazekas József már 25 éve foglalkozik borászattal, ez náluk amolyan családi hagyomány – meséli.

– Annak idején a vecsési családoknak volt gyümölcsöse, szőlője. Amikor a nagyszülők meghaltak, megmaradt a nagy föld és el kellett dönteni, muskátlit ültetünk bele, vagy foglalkozunk vele – idézte fel a kezdeteket. Hogy milyen jól döntött, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy 2008-ban és 2009-ben is megnyerte az egyik legrangosabb hazai borversenyt. De honnan jött a Murci fesztivál ötlete?

– Az én ötletem volt, hogy összejöjjünk, hiszen akik szőlőt dolgoznak fel, sokszor találkoznak és kérdik egymástól: milyen tételed van? Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy kellene egy olyan találkozó, ahol olyan kuriózumokat is megismerhetünk, amivel másoknak is örömöt tudunk okozni – mondta a szakember.

A murci egy erjedésben lévő, vagy félig kierjedt, tejszerű, kissé zavaros újbor. Szénsavas, meglehetősen édes ízű köztes folyadék a must és a bor között. Még nem esett át tisztítási folyamaton. Ugyanakkor sok minden keresztül tudja húzni, hogy ne legyen jó a murci. Egy élő folyamat, melynek során csak hűtéssel lehet lassítani az érés folyamatát.

Nagyon meg kell szervezni és ki kell találni, hogy ez melyik nap legyen, mert a murci csak nagyon rövid ideig jó édeskés, szénsavas, amíg nincs magas alkoholtartalma.

– Többnyire a faluból érkeznek a vendégek, idén is volt vagy 200 fő a rendezvényen. Érdekes, hogy mostanra már nem csak az idősek érdeklődnek iránta, a fiataloknál is egyre népszerűbb. Minden évben megvan a felelőse, hogy jó legyen, mert nehéz eltalálni, hogy arra a napra pont megfelelő minőségű legyen a murci. Egy ilyen rendezvény megszervezése igazi presztízs is, ennek köszönhetően mindenki odateszi magát.

Mondhatni, már rutinból meg lehet szervezni egy ilyen rendezvényt, de így is sok buktatója lehet. De vajon hogy sikerült az idei?

– Mindenki jól érezte magát, családias barátkozós beszélgetős rendezvény volt az idei, többen is úgy fogalmaztak, az egyik legjobban szervezett rendezvény volt, a város legnagyobb kerti partija – mondta nem kis büszkeséggel a hangjában a főszervező.

Sz. Gy.